Mai jos puteti gasi intrebari frecvente despre modelarea 3D si raspunsurile noastre.

1. De ce este BIM tehnologia viitorului? De ce sunt rolurile BIM atat de importante si care sunt caracteristicile ce asigura o munca eficienta a echipei?

Tehnologia BIM poate creste productivitatea si eficienta companiei cu pana la 30%. De asemenea, ajuta la economisirea timpului si a resurselor pretioase, deoarece unele defectiuni de proiectare sunt detectate inainte de inceperea constructiei. Nu este intamplator faptul ca tot mai multe companii solicita tehnologia, deoarece este esentiala pentru preluarea proiectelor mai mari.
La fel ca in viata de zi cu zi, exista roluri specifice integrate in BIM, care sunt importante pentru realizarea unui proiect de succes si pentru un lucru in echipa eficient. In functie de disciplina - Arhitectura, Structura si MEP (mecanica, electrica si sanitara), impartim responsabilitatile si functiile aplicabile in BIM asa cum se vede in tabelul de mai jos. Toate disciplinele tehnice mentionate vor fi responsabile pentru integrarea datelor si fiabilitatea informatiilor pentru activitatea lor coordonata.

Atribuirea rolurilor Responsabilitate BIM 
Manager de proiect Supervizarea proiectului
Manager proiect (al echipei de proiectare) Coordonare si revizuire
Manager BIM Supervizare, management, executie Schimb modele
Architectura Modelare si revizuire
Structural Modelare si revizuire, Schimb modele
MEP Modelator dezvoltare de date, Schimb modele
Design de interior Modelator dezvoltare de date, Schimb modele
Energie si sustenabilitate Revizuire dezvoltare date & Utilizator
Utilizatori centre medicale Dezvoltarea problemelor medicale critice, reviizuire si introducere teste
Punere in functiune Revizuire dezvoltare date & Utilizator
Expertiza modelare BIM Aplicatie software Modelare & integrare date
Estimator proiect Supervizare
Antreprenor Model utilizator, revizuire si schimb modele
Subcontractant si / sau fabricant (dupa caz) Model utilizator, Modelare, Integrator


Tabel 1: Rolurile si responsabilitatile BIM

2. De ce face BIM mai usoara mentenanta prin integrarea in FTP ("fise tehnice pt produse") a manualelor de intretinere?

Pana acum, a fost destul de dificil sa se stabileasca un model de intretinere sustenabil din cauza lipsei de comunicare intre proiectanti si viitoarele echipe de intretinere ale instalatiilor . Totusi, odata cu evolutia BIM, care actioneaza ca un manual electronic al proprietarului, aceasta problema a fost depasita cu succes. BIM ajuta la vizualizarea spatiului si a componentelor de constructie care necesita intretinere si automatizeaza un program de intretinere preventiva, care are ca rezultat o crestere a eficientei, imbunatatirea constructiilor, reducand simultan costurile de intretinere si gestionare a instalatiilor.

3. De ce faciliteaza BIM integrarea produselor in notele de specificatie?

Nu exista nicio indoiala ca ingineria arhitecturala si industria constructiilor se transforma de la utilizarea produselor de hartie la utilizarea de produse digitale care se potrivesc perfect cu specificatiile. Datorita BIM, s-au facut cu siguranta imbunatatiri in ceea ce priveste integrarea specificatiilor cu modelele. Acest lucru se datoreaza accesului digital direct la contextul vizual, la toate componentele cladirii, inclusiv la sistemele HVAC. Mai mult, exista informatii detaliate despre toate elementele de constructie pe care le puteti utiliza in dezvoltarea si diseminarea specificatiilor. BIM contribuie cu siguranta la o mai buna coordonare si dezvoltare a caietului de sarcini din contextul modelulu, cat si la o mai buna colaborare in proces de pregatire a specificatiilor in timpul proiectarii.

4. De ce BIM incurajeaza implementarea noilor reglementari energetice?

Cu BIM veti avea estimari mai detaliate, de o acuratete superioara si disponibile mai devreme in cursul procesului. La acestea se adauga costuri optimizate ale ciclului de viata, oportunitati sporite de masurare si verificare, dar si procese imbunatatite de benchmarking. Mai mult, utilizarea simularilor energetice disponibile in procesul de proiectare, constructie are ca rezultat o mai mare precizie si disponibilitate a informatiilor, care contribuie la imbunatatirea strategiilor de eficienta energetica.
In cele din urma, BIM ajuta, de asemenea, in analiza cladirilor, in special in ceea ce priveste initiativele de durabilitate precum certificarea LEED. Modelul BIM poate fi un depozit continuu actualizat pentru toate datele colectate anterior si in curs de desfasurare dezvoltate impreuna cu obiectivele ecologice. In acest fel, atunci cand veti lua in considerare recertificarea LEED, solutia BIM poate fi un instrument pentru a identifica care credite noi trebuie abordate sau care credite ar trebui imbunatatite.

5. De ce este importanta dezvoltarea si utilizarea familiilor in realizarea unui model 3D? Cum functioneaza cu parametrii?

Probabil ca nu va puteti imagina o cladire fara unele dintre partile sale esentiale, cum ar fi incalzirea, usile, ferestrele sau scarile. Acelasi lucru este valabil si pentru familiile BIM, care reprezinta componente esentiale ale cladirii. Acestea sunt impartite in trei categorii principale:
Familiile de sistem (system families) sunt acele familii care sunt predefinite în Autodesk® Revit® si nu pot fi incarcate de utilizatori. Cu asistenta ‘Transfer Projects standards command’ designul familiei de sistem poate fi transferat de utilizatorii Autodesk® Revit® intre diferite proiecte daca este necesar;
Familiile care pot fi incarcate (loadable families) pot fi dezvoltate de utilizatori in instrumentul de editare a familiei Revit, salvate in fisiere externe si incarcate in proiecte Autodesk® Revit®, daca este necesar;
Familiile locale (in-place families) sunt create de utilizatorii Autodesk® Revit® cu ajutorul specificatiilor concrete ale clientilor. Aceasta inseamna ca clientii isi precizeaza in mod clar cerintele, de exemplu, ce material ar trebui folosit pentru dezvoltarea familiilor, dimensiunile, marimea familiei etc. Este important de retinut faptul ca optiunea ‘Transfer Projects standards command’ nu functioneaza in cazul familiilor locale.

Pe de alta parte, parametrii sunt inima software-ului 3D. Ele ofera proprietati ale tuturor componentelor obiectelor (familii). Parametrii pentru orice familie pot fi creati, adaugati si modulati pentru a crea tipuri de familii. Puteti afla cum sa creati si sa adaugati parametri personalizati aici.

6. De ce este important sa standardizam modelele si procesele BIM?

Performanta si eficienta unui sistem de servicii de constructie depinde de cat de bine se potrivesc componentele in sistem. Comportamentul unui produs depinde de caracteristicile sistemului in care este instalat. Prin urmare, incet, dar sigur, BIM devine des utilizat si pentru companiile de instalare, deoarece arata simularea adecvarii unui produs pentru un sistem anume. Pentru a spori calitatea, a imbunatati schimbul de informatii si a se asigura că instalațiile tehnice din locuinte si cladiri sunt realizate conform regulilor, este esential ca toate partile implicate sa functioneze conform acelorasi standarde. Acestea sunt oferite de  ISO 16757: Product Data for Building Services System Model care a fost dezvoltat pentru a furniza structuri de date pentru cataloagele de produse electronice pentru a transmite datele de produs ale serviciilor de constructii in mod automat in modele de aplicatii software de servicii pentru cladiri.
Cu ISO 16757 datele despre produs pot fi schimbate direct intre producatori si utilizatori cu software-ul special. Este posibil sa cautati si sa selectati produse prin intermediul software-ului si sa integrati datele intr-un alt program CAD sau CAE. Acesta permite utilizatorilor sa implementeze datele producatorului intr-un program de calcul, simulare sau proiectare. In cele din urma, standardul ISO 16757 utilizeaza standardele existente, cum ar fi IFC si IFD, si, daca este necesar, defineste cerinte suplimentare. Dezvoltarea standardului ISO 16757 duce la primul standard international care permite utilizarea tehnica, comerciala, de intretinere sau reparare, geometrice, imagini, clipuri video si date text.

7. Cum sa gestionam cu succes informatiile in toate etapele si sa realizam o munca in echipa eficienta?

Proiectele de constructii implica de obicei cooperarea diverselor discipline. Acest lucru este cel mai bine vazut in proiecte mari, care constau in mai multe etape, necesita investitii majore si abordari multidisciplinare. In consecinta, colaborarea activa si munca in echipa eficienta intre toti participantii sunt cruciale, ceea ce necesita o selectie atenta a membrilor echipei.
Prin urmare, industria de azi se indreapta spre utilizarea proceselor si tehnologiilor bazate pe modele, cunoscute sub numele de Building Information Modeling. BIM este vorba despre a face oamenii si informatiile sa lucreze impreuna eficient si eficient. Folosind procese si tehnologii definite, cea mai bună valoare poate fi obtinuta prin comunicarea multidisciplinara clara, coordonarea 3D concentrata, un mediu comun de date adecvat pentru crearea de cunostinte si, nu in ultimul rand, posibilitatile de implicare a autoritatilor decizionale.

8. Cum functioneaza transferul informatiilor electronice?

Pentru a va proteja impotriva oricaror riscuri asociate cu comunicarea electronica, este foarte recomandabil sa aveti un acord electronic de schimb de date cu orice parte cu care impartiti unele fisiere de proiect (BIM). Asigurati-va ca specificati utilizarea si limitarile admise ale fisierelor CAD sau BIM atasate, precum si de a afirma drepturile de autor si proprietatea asupra proprietatii intelectuale si de a interzice utilizarea fisierelor in scopuri care nu sunt legate de un anumit proiect.