Ultimele tendinte in proiectarea HVAC - modelarea 3D

Ce este BIM si ce avantaje obtinem de la 3D? De ce reprezinta viitorul pentru planificarea investitiilor HVAC si pentru implementare? Ce este MEP in BIM?

BIM (Building Information Modeling) este un instrument puternic, care ajuta inginerii din mai multe industrii sa imbunatateasca modul in care proiecteaza, construiesc si opereaza cladirile si infrastructura. Datorita faptului ca procesul de proiectare este unul multidisciplinar, solutiile BIM va ajuta sa lucrati mai eficient la proiectarea HVAC, renovarea cladirilor si alte proiecte de constructii. Modelarea 3D incorporeaza practici durabile si minimizeaza cu un efort mai redus erorile costisitoare. In segmentul HVAC, BIM este utilizat in disciplinele mecanice, electrice si sanitare (MEP) pentru a asigura un nivel inalt de detaliere si o coordonare usoara pentru partile participante la proiect.
In prezent, BIM modeleaza deja viitorul industriei de constructii. Valoarea datelor digitale este o componenta cheie pentru zilele noastre si chiar mai mult pentru generatiile viitoare. Toate partile implicate intr-un proiect, de la proiectare, constructie si intretinere pot lucra si incarca date in acelasi proiect care creeaza rapid un model fidel al cladirii, inclusiv pentru echipamentele HVAC. O astfel de abordare colaborativa si rapida este viziunea ideala pentru viitor si o parte a industriei 4.0.

Care sunt avantajele si principalele caracteristici ale BIM?

BIM ajuta echipele implicate in proiect sa exploreze designul inainte de a efectua constructia propriu zisa pentru a verifica toti parametrii intr-un model 3D foarte realist. Datorita unui model virtual partajat, este mai usor pentru arhitectii, inginerii si specialistii in constructii sa ia decizii in legatura cu amplasarea echipamentului de incalzire si conectarea acestuia cu componentele MEP. Software-ul va permite sa obtineti vizualizari realiste si sa verificati impactul constructiei si functionarii instalatiei impreuna cu echipa proiectului. Partajarea virtuala a muncii si un proiect centralizat va pot ajuta sa economisiti timp, efort si sa reduceti costurile.

Solutia pentru colaborare include 4 caracteristici principale

Design Integrat
BIM va permite sa optimizati procesul de proiectare. Utilizand un singur model imbunatatiti comunicarea intentiei de proiectare, chiar inainte de inceperea constructiei. Designul integrat elimina erorile de coordonare si imbunatateste documentatia.

Analiza
Prin analiza rapida si corecta puteti efectua simulari si detecta inferentele mai devreme in procesul de proiectare. BIM va permite sa utilizati date de analiza energetica conceptuala pentru calculele ingineresti. Pur si simplu va ajuta sa intelegeti design-ul inainte de a fi construit.

Documentatie
Pentru a intruni mai usor cerintele privind eficienta cladirilor puteti proiecta, modela si documenta sistemele de constructie in contextul unui model complet de informatie privind cladirile (BIM). Acesta acopera componentele structurale si arhitecturale, inclusiv datele de analiza conceptuala pentru a efectua calculele necesare.

Fabricatie
Puteti proiecta un model de sisteme MEP, inclusiv continut HVAC concret. Acum este usor sa convertiti modelele de proiectare in modele detaliate de fabricare care sunt gata pentru instalare si punere in functiune.

De ce ar realiza cineva trecerea de la 2D la 3D?

Pentru ca…

  • numerosi clienti publici sau privati solicita deja modele 3D, iar software-ul va permite sa vizualizati atat modele 3D, cat si sa comutati pe varianta 2D.
  • coordonarea si acuratetea documentelor este imbunatatita, in special atunci cand alte parti implicate si discipline diferite folosesc 3D.
  • este foarte util si placut sa puteti obtine o vedere in sectiune oriunde in cladire si sa vedeti ca plafoanele, grinzile, imbinarile barelor, tevile si conductele se potrivesc in spatiul necesar.
  • deoarece desenele 2D sunt generate dintr-un model 3D si toate planurile si sectiunile sunt sincronizate.
  • grafica de prezentare de inalta calitate devine un produs secundar gratuit ce poate fi folosit ca material promotional in prezentarile pentru investitori.
fotolia_37805545_s.jpg
  • eficienta in proiectare si documentatie poate fi marita prin adaugarea unor etape automatizate. Suplimentele pot ajuta, de asemenea, la analiza structurala, precum si la estimarea costurilor.

ug-1.png

Proiectare HVAC si documentatie in 3D

BIM va permite sa proiectati sisteme complexe de instalatii pentru a va pezenta proiectul si modelele de instalatii cu continut de design mecanic. Puteti simula sarcini preliminare de incalzire si racire si folosi diverse unelte pentru dimensionarea conductelor si tevilor. Modelarea 3D pentru instalatii va permite sa creati sisteme HVAC cu proiectarea fluxului de aer si a zonelor mecanice.
STP, RFA si formatul 2D din login-ul nostru sunt gratuite si puteti incepe sa le utilizati imediat. Fisiere RFA vin insotite de fisere TXT si XLS care sunt importante pentru modificarea parametrilor si importarea acestora inapoi. Fisiere noastre 3D sunt incarcate cu metadate extinse, inclusiv marime, puteri, eficiente, dimensiuni, locuri libere si kituri de instalare.

Cautati fisiere BIM gata de a fi utilizate? Le gasiti aici!