Fundația YANA continuă programul de susținere al grupurilor vulnerabile în timpul pandemiei de COVID-19

◄ Inapoi la articole

O provocare fără precedent

Noua pandemie de COVID-19 reprezintă o provocare fără precedent pentru societatea în care trăim, iar riscurile la care sunt supuse grupurile cele mai vulnerabile au suferit o amplificare, care destabilizeaza suplimentar, intensifică cercul vicios în care acestea deja se află și pe care, din păcate, nu îl pot gestiona eficient fără un ajutor adecvat.

Atunci când majoritatea Europei practică distanțarea socială pentru a încetini răspândirea virusului, este cu atât mai important ca celor care se bazează pe alții pentru satisfacerea nevoilor de bază să nu le fie sistat ajutorul vital. Măsurile de intrajutorare au acum un caracter imperios necesar, astfel încât familiile care se confruntau deja cu adversitatea să nu devină și victime ale acestei boli, care ar reprezenta o piatră de moară în sacul, deja foarte greu, pe care îl poartă cu stoicism pe umeri.

Eforturile consecvente sunt încununate de succes

single-man-in-valea-seaca-01.jpeg

Fundația Caritabilă YANA nu a abandonat cauza în care crede de peste două decenii și își continuă programele sociale, chiar și în contextul pandemiei, cu zelul, optimismul și încrederea că poate aduce o rază de speranță în lumea gri, plină de tenebre, a celor mai putin norocoși dintre noi.

Eforturile consecvente au fost răsplătite concretizându-se într-un parteneriat fructuos cu Fundația Comunitară Bacău, alături de care YANA a întreprins o serie de activități de ajutorare a comunităților vulnerabile din comunele Nicolae Bălcescu și Mărgineni, Bacău

Grupurile vulnerabile  care beneficiază de ajutor sunt familii și persoane vârstnice dintre care unele erau deja beneficiare ale serviciilor sociale cărora Yana le oferea asistență în cele patru centre de zi pentru copii ale fundației, iar altele au beneficiat de ajutor pentru prima dată.

Aceste grupuri trăiesc în condiții de pauperitate, sunt familii monoparentale ai căror părinți suferă deja de diverse boli, inclusiv de TBC, au copii bolnavi sau cu dizabilități, ceea ce le amplifica suplimentar condiția de grup de risc. Părinții se confruntă adesea cu dependența de alcool, cu analfabetismul și lipsa unui loc de muncă adecvat nevoilor, familiile au istoric de abandon școlar precoce, istoric de abandon familial, istoric de boli mintale, suicid și alte dificultăți psihice sau materiale.

Persoanele vârstnice care au beneficiat de acest proiect sunt singure, marginalizate, bolnave, cu venituri infime și în imposibilitatea de a se autoîngriji. În mod curent, fundația YANA oferă vârstnicilor, aflați în dificultate, ajutor pentru cumpărarea lemnelor pentru foc, alimentelor de bază, investigațiilor medicale și medicamentelor necesare, cât și o serie de reparații în locuințe.

Companii care îmbrățișează responsabilitatea socială au răspuns

ziua-3-distribuire--14-.jpg

Parteneriatul s-a materializat sub forma sponsorizărilor obținute de la companii care se implică activ în schimbarea în bine a societății, fiind în cuantum de 6.900 de euro: 4000 de euro de la Orange, prin intermediul Fundației Regale Margareta a României, și 2900 de euro, din Fondul de Urgență, donații colectate de ING, primiți de către YANA prin Fundația Comunitară București la recomandarea Fundației Comunitare Bacău.

Suma de 4000 Euro primită de la Orange va fi folosită pentru a ajuta 50 de vârstnici timp de patru luni, în intervalul mai-august.  Finanțarea va fi folosită pentru: achiziționarea de alimente, produse de igienă, medicamente, decont parțial salarii, și alte servicii necesare susținerii acestora.

Finanțarea de la ING va fi utilizată pentru a ajuta 90 de familii vulnerabile, cea mai mare vulnerabilitate a copiilor din familiile nevoiașe este înfometarea, în condițiile în care școlile și centrele de zi nu le mai pot oferi hrană, rece sau caldă, iar sursele la care apelează în caz de urgență (vecini, cunoscuți) sunt mai greu de abordat. A doua vulnerabilitate este riscul de infectare cu coronavirus, în lipsa apei curente în locuințe, a săpunului, dar și a bunei îndrumări. Pentru unii vârstnici, cea mai mare vulnerabilitate este înfometarea, apoi sunt riscul de infectare, dar nu sunt neglijabile nici lipsa de comunicare și informarea precară.

 

Responsabilitatea este prețul măreției

Sentimentul de solidaritate nu ne-a părăsit în aceste momente grele, iar compania Hoval s-a alăturat demersului constructiv privind gestionarea problemelor comunității și a asigurat necesarul de materiale de protecție pentru desfășurarea, în condiții de siguranță, a activităților de ajutorare destinate familiilor și vârstnicilor aflați în condiții de vulnerabilitate.

Așa cum am afirmat, în repetate rânduri, avem o încredere de neclintit în forța comunității, a implicării sociale responsabile, a lucrului temeinic și bine făcut și convingerea că doar împreună putem aduce schimbarea, astfel încât mediul în care trăim să fie unul sănătos și să menținem vie speranța că lucrurile pot și vor evolua în bine, că vom depăși cu succes această situație plină de provocări, până acum inimaginabilă pentru majoritatea dintre noi.

Un impact pozitiv și o contribuție solidă la dezvoltarea durabilă a societății pot fi obținute doar prin implicarea constructivă și constantă a comunității și a companiilor deopotrivă, parafrazându-l pe Winston Churchill, suntem convinși că responsabilitatea este prețul măreției.

Prin mesajul transmis dorim să ne transformăm în portavocea asociației caritabile YANA pentru a vă ruga să vă alăturați acțiunilor caritabile pe care aceasta le întreprinde, sprijinind-o financiar sau material.

Pentru orice contribuții materiale (inclusiv campania 2%)  sau voluntariat (deschis atât pentru persoanele din România, cat și din străinătate – existând până la momentul de față peste 16 ediții ale taberei internaționale de voluntariat), vă puteți adresa direct asociației YANA:   
                         

Cod BIC Raiffeisen Bank: RZBRROBU                               

Unitate bancară: RAIFFEISEN BANK  S.A.                       

Agenția: BACĂU                            

IBAN: RO79 RZBR 0000 0600 1162 2675 

Autor
Alexandra Dragoi