Ventilație rezidențială - investiție în calitatea vieții

◄ Inapoi la articole
wohnraumlueftung_istock-917892458--1-.jpg

Casele de astăzi sunt construite pentru a fi mai etanșe ca niciodată. Fără un schimb regulat de aer, ne trezim rapid în case sufocante. Acest lucru nu este nici plăcut, nici sănătos. Ventilația rezidențială ne oferă însă remediul.

Ceea ce este luat în considerare pentru proiectarea și construcția caselor pasive, cu consum redus de energie, nu se aplică în momentul de față, la scară largă, și pentru un număr considerabil de clădiri noi: vorbim despre ventilația rezidențială, cunoscută și sub denumirea de ventilație de confort în jargonul tehnic. O singură persoană eliberează aproximativ doi litri de umiditate în mediu în timpul zilei. Acest lucru se întâmplă prin transpirație, dar și prin efectuarea unor activități uzuale ca: baie, duș sau gătit. In zilele noastre, prin construcția de case foarte bine sigilate, asigurarea unui schimb continuu de aer, care este un element extrem de important pentru o viață sănătoasă, devine dar din ce în ce mai greu de realizat. Cu toate acestea, integrarea ventilației rezidențiale este văzută de mulți, mai degrabă, ca un lux decât o necesitate. Cu ventilația rezidențială de confort, mediul din interiorul celor patru pereți devine mult mai plăcut și calitatea vieții este îmbunătățită.

Calitatea slabă a aerului și consecințele sale

Aerul viciat are efecte semnificative asupra sănătății umane - cum ar fi dificultățile de concentrare și durerile de cap. Conținutul de CO2 al aerului este măsurat în părți pe milion, ppm pe scurt. Valoarea limită igienică pentru încărcarea cu CO2 a unei încăperi este de aproximativ 1.500 ppm. Un exemplu practic: într-un dormitor cu două persoane care dorm, această limită va fi depășită de câteva ori peste noapte, dacă fereastra este închisă. Astfel valoarea crește până la aproximativ 4.500 ppm până dimineața. Umiditatea în acest moment este de aproximativ 65%. Mucegaiul este mai probabil să se formeze din cauza conținutului de umiditate din casă, care crește și în cursul zilei. Acest lucru nu numai că dăunează zidăriei, ci dăunează și sănătății noastre. Ventilația rezidențială asigură conținutul ideal de oxigen și umiditate în propria casă.

Ferestrele deschise nu sunt o opțiune

fenster-1.jpg

Mulți cred că schimbul de aer în casă se poate realiza pur și simplu folosind ferestrele deschise sau rabatate. Acesta este un obiectiv foarte ambițios și deosebit de dificil de realizat pe timpul iernii. Pentru a asigura schimbul igienic de aer, întreaga casă ar trebui să fie ventilată de trei ori pe zi, timp de 15 minute. În plus, ferestrele deschise sunt o sursă permanentă de acces pentru insecte, praf și murdărie.

Nu toate tipurile de ventilație rezidențială sunt la fel

Este necesară o atenție deosebită atunci când dimensionați ventilația rezidențială. O gamă foarte largă de produse de calitate diferită sunt disponibile la momentul actual pe piață. Pentru a garanta o anumită orientare, Asociația austriacă pentru sisteme de ventilație rezidențială oferă o listă detaliată pentru constructorii de case privind verificarea calității.

 Am sintetizat cele mai importante cinci criterii pentru dumneavoastră:

  • Alegeți o unitate de ventilație eficientă din punct de vedere energetic. Acest lucru este indicat de eticheta A +.
  • Ventilația rezidențială trebuie să fie infinit variabilă și ușor de utilizat.
  • Este necesar mai mult sau mai puțin aer în funcție de numărul de persoane și de dimensiunea clădirii - alegeți un sistem cu dimensiunea potrivită.
  • Asigurați-vă că unitatea este echipată cu recuperare de umiditate.
  • Izolația fonică corectă și un sistem de distribuție adecvat sunt la fel de importante ca alegerea unității.

Aer proaspăt și curat cu ventilația rezidențială HomeVent®

homevent_comfort_frt.jpg

Sistemul de ventilație rezidențială HomeVent® de la Hoval înlocuiește silețios și eficient aerul folosit cu aer curat și poate fi integrat în orice clădire pentru a economisi spațiu, indiferent dacă este o casă unifamilială sau o clădire a companiei. Aerul contaminat cu mirosuri urâte este extras din încăpere si evacuat în exterior, în timp ce aerul proaspăt este filtrat și introdus în locuință. Persoanele alergice beneficiază în special de filtrul dublu, care elimină polenul, poluanții, praful fin și sporii fungici din aer. Datorită funcției de recuperare a căldurii, nu se pierde energie de încălzire în ciuda schimbului de aer. Sfat: ventilația rezidențială este deosebit de economică dacă unitatea, sistemul de distribuție și prizele se potrivesc optim între ele.

Autor
Patrik Woerz