O soluție pentru încălzire și ventilație rezidențială din Alpi într-un monument istoric transilvănean

◄ Inapoi la articole
arhimar spatiu

Pe dealul Komal, pe o terasă de 60 m deasupra Someșului, se înalță cutezătoare "Cetățuia", ce veghează de secole batrânul oraș din inima Transilvaniei, unde moștenirea seculară se îmbină armonios cu modernitatea, agitația contemporană și dezvoltările tehnologice de ultimă oră. Un melanj inedit de parfumuri trecute învăluite de aerul schimbării inexorabile.

Ansamblul fortificat "Cetățuia" amplasat în cartierul Gruia al municipiului Cluj-Napoca își are originea in sec. XVIII. Sub comanda marelui arhitect militar Giovanni Morando Visconti urma să fie ridicat un nou ansamblu fortificat pentru apărarea orașului și a împrejurimilor.
Clădirea apare pe planul orașului redactat de Johann Konrad Weiss in 1734, având funcțiunea de magazie de provizii, urmând ca ulterior să-și schimbe destinația în depozit de provizii al artileriei.

 

arhimar profil

Imobilul în regim de înălțime S+P este construit din piatră de carieră, pe un plan rectangular, cu axa lungă orientată pe direcția N-S. Fațadele au un aspect simplu, fără nici o articulare verticală, singurele elemente distinctive ale acestora fiind armările cu blocuri de piatră fasonată de la colțurile clădirii. Golurile din fațade au fost decorate cu ancadramente din calcar, cu profilatură simplă cu un singur listel pe margine, tipică perioadei baroce.

Subsolul clădirii a fost realizat cu ajutorul unor bolți din piatră de carieră ce descarcă pe un șir de stâlpi centrali rectangulari, liniaritatea configurației fiind întreruptă doar de penetrațiile golurilor de ventilație. Acoperișul a fost realizat sub forma unei șarpante de lemn cu sistem structural longitudinal care atestă până în zilele noastre eleganța structurilor baroce.

Reabilitare și conversie funcțională - ventilație rezidențială și încalzire la standardele noului secol

arhimar ventilatie

Una dintre clădirile ansamblului a fost achiziționată de biroul de arhitectură Arhimar, iar proiectul a constat în reabilitarea clădirii magaziei de pulbere și conversia acesteia în imobil multifuncțional : spațiu expozițional la nivelul subsolului și spații de birouri și funcțiuni adiacente la nivelul parterului și al mansardei.

 Având inițial un regim de înălțime S+P clădirea monument istoric clasa A se afla într-o stare avansată de degradare la debutul lucrărilor, intervențiile propuse vizând reabilitarea elementelor de lemn ale șarpantei istorice, consolidarea bolților, stâlpilor și a pereților perimetrali din piatră, reabilitarea și înlocuirea elementelor decorative din piatră de pe fațade, precum și a lucarnelor metalice de la nivelul învelitorii din țiglă.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă majoritatea clădirilor vechi sau monumentele istorice  este prezentă și în cazul de față, umiditatea ascendentă, care apare din cauza faptului că apa migrează în pereți, din diferite surse aflate în funda­ție sau în sol. 

Dupa restaurare s-a constat că nivelul de umiditate era unul ridicat și destul de greu de controlat. Din cauza vechimii clădirii și condițiilor improprii prezente de-a lungul timpului,  s-a perpetuat existența spațiilor neaerisite, umede si cu dezvoltare de mucegai.

ventilatie rezidentiala

Sistemul de ventilație, asa cum a fost conceput la momentul realizării cladirii, s-a dovedit a fi o soluție prea puțin viabilă în zilele noastre.

Cu scopul de a asigura aer proaspăt și un control optim al umidității la subsol, a fost ales un echipament de ventilație rezidențială HomeVent® comfort produs de către Hoval. Avantajul major al HomeVent® este utilizarea unui recuperator de energie rotativ, care reprezintă soluția tehnologică cea mai avansată pentru recuperarea energiei și controlul umidității.

Utilizarea acestui tip de echipament permite menținerea parametrilor de umiditate în interval de confort, respectiv 40-60%. Datorită controlului optim al umidității, nu există nici acumulare de condens, care să impună evacuarea acestuia. Avantajele prezentate ale sistemului de ventilație rezidențială  sunt dublate de împrospătarea permanentă cu aer proapăt a incintei de la subsol și evacuarea aerului viciat, care conduce la eliminarea cu succes a mirosurilor dezagreabile și, după caz, a compușilor volatili organici. Prin acest mod de funcționare al sistemului de ventilație rezidențială, bazat pe cele două direcții ilustrate, garanția unui mediu plăcut, sănătos și cu un grad crescut de confort este asigurată.

arhimar_interior

Sediul biroului de arhitectură Arhimar beneficiază acum de cea mai nouă tehnologie prin soluția de sistem de la Hoval, ventilație rezidențială asigurată de echipamentul HomeVent și încălzire-preparare ACM prin cazanul în condensație de înaltă eficiență UltraGas, un echipament ale cărui emisii de Nox sunt greu de egalat, sub 40 mg/kWh.

Un alt avantaj a fost asigurat de designul compact care economisește spatiu, fiind o soluție extreme de atrăgătoare mai ales pentru renovări. Conexiunile flexibile asigură o instalare ușoară a cazanului, indiferent de spațiul disponibil. Pentru a satisfice cerințele mari de putere, două cazane UltraGas au fost conectate împreuna, formând o cascadă.

Punctele centrale ale acestui proiect au fost augumentarea moștenirii, valorilor și spiritului trecutului într-un context asumat al responsabilității pentru energie și mediu, utilizând ultimele inovații din domeniul tehnologic.

Prin acest proiect, echipa Arhimar își reconsolidează reputația puternică în domeniul excelenței arhitecturale, la fundația căreia regăsim creativitatea, cooperarea interdisciplinară, angajamentul și devotamentul continuu al cărui scop suprem este proiectarea pentru viitor.

Hoval respectă trecutul, modelându-l pentru viitor.

Articol publicat în revista Igloo #185_smart cities
Autor
Alexandra Dragoi