Ventilația industrială a halelor: instalarea și controlul sistemelor de ventilație descentralizate

◄ Inapoi la articole

Unitățile de ventilație descentralizate sunt distribuite conform necesarului din hală și instalate fie în acoperiș, fie sub acoperis. Acest lucru reduce lucrările de proiectare și instalare și nu irosește spațiu prețios.

Sistemele descentralizate de ventilație și condiționare a aerului pot avea in componență două tipuri de echipamente; cu unități sub acoperiș și/sau unități deasupra acoperișului. Pentru început, vom incepe cu unitatea de deasupra acoperisului, care se compune din două părți; unitatea din interior și unitatea din exterior. Unitatea din interior trece prin acoperiș și se sprijină pe un suport amplasat pe acoperiș. Unitatea trebuie să iasă în hală cel puțin până la marginea superioară a gurii de suflare a aerului. Dacă acest lucru nu este posibil - să zicem, din cauza montării grinzilor - unitățile pot fi montate în acoperiș folosind un soclu în formă de trunchi de piramidă.

Unitatea de pe acoperiș este apoi poziționată deasupra unității interioare (inferioare) și sunt conectate împreună. În funcție de locul de montaj, ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute pentru a instala ambele unități.

Opțiuni de instalare: macara sau elicopter

cz_plzen_pilsner-urquell_fabrikhalle_dach_roofvent-1.jpg

Pentru ca unitățile să poată fi ridicate rapid din zona de încărcare către acoperișul halei, este ideal să le livrați pe un camion cu platforma. In cazul în care sunt livrate pe un camion cu prelată, va trebui să fie disponibil un moto-stivuitor pentru descărcarea laterală.

Lucrările de instalare nu ar trebui să înceapă până când nu au fost livrate toate componentele unității. Acest lucru se datorează faptului că unitățile de acoperiș, atât cele de deasupra cât și de dedesubt vin cu echipamente de control și instrumentare reglate în mod specific și, prin urmare, trebuie instalate împreună.

 

Dacă pentru instalarea unităților este necesară o macara cu un braț și înălțime de ridicare mai mare (datorită dimensiunii) și / sau dacă macaraua trebuie folosită de mai multe ori, este de așteptat ca procesul să dureze foarte mult timp.

În acest caz, utilizarea unui elicopter în etapa de instalare poate economisi timp și bani. De fapt, dacă totul este pregătit corespunzător, timpul de instalare ar putea fi de doar șase minute pe unitate (două ridicări).

Implementare perfectă și echipamente de control pentru o funcționare eficientă

dach_kran.jpg

Atunci când sistemele de ventilație descentralizată sunt instalate într-o hală, mai multe unități pot sa deserveasca o zonă determinată din interiorul halei. Unitățile care funcționează în aceleași condiții (timpii de funcționare, temperatura de referință și așa mai departe) sunt grupate în zone de control.

Echipamentele de control și implementarea de ultimă generație permit controlul unităților în mod individual (comutare individuală hidraulică) și în zone (controler de zonă). În acest caz, controlerul de zonă gestionează modurile de operare, programările, parametrii, blocările și mesajele de eroare. Un modul separat de operare și de transmitere, alocă unitățile structurii sistemului și setează modurile de operare și programele.

Sistemul general este alcătuit din unități descentralizate, precum și componente de implementare și control configurate pentru instalația specifică și ar trebui să fie utilizat ca un tot unitar. Acest sistem garantează o functionare fiabilă, complet automată și eficientă, din punct de vedere energetic, a tuturor componentelor, în conformitate cu cerințele specifice. Acest lucru se aplică chiar și atunci când instalația este integrată într-un sistem existent de control al clădirii cu instrumente descentralizate și componente de control, de ex. printr-o interfață Modbus BACnet.

Autor
Tobias Brugger