Ventilația rezidențială în școli: un instrument vital pentru a reduce riscul de a contracta COVID-19.

◄ Inapoi la articole

Părinții și familiile elevilor s-au luptat, încă de la începutul pandemiei, cu alegerea între continuarea învățării la distanță și trimiterea copiilor la școală în condiții nesigure. Preocupările lor includ întreruperea educației copiilor, incapacitatea de a asigura îngrijirea acestora și dificultatea de a lucra productiv în condiții de învățarea la distanță, precum și teama de a aduce SARS-CoV-2 în gospodărie, punând membrii mai vulnerabili ai familiei în pericol.

Când școlile s-au mutat în sistem online în timpul pandemiei, în plus față de riscurile directe pentru sănătate, mulți studenți și elevi nu au mai beneficiat de acces la resurse de viață valoroase, inclusiv servicii de sănătate mintală, asistență alimentară, resurse medicale, spații sigure, departe de violența domestică, și interacțiune socială valoroasă cu colegii. Pierderea acestor servicii afectează disproporționat elevii cu dizabilități și elevii din comunitățile cu venituri mici.

Oamenii emit dioxid de carbon și alți bioefluenți, dar impactul emisiilor umane asupra calității aerului interior este încă slab înțeles.

Ventilația este o componentă esențială în ceea ce privește menținerea unui climat interior sănătos și o strategie importantă de prevenire a COVID-19 pentru universități, școli și grădinițe. Deși purtarea măștilor ajută la prevenirea pătrunderii particulelor de virus în aerul ambiental, o bună ventilație este însă un alt pas care poate reduce numărul de particule de virus din aer. Împreună cu alte acțiuni preventive, ventilația poate reduce în mod semnificativ, probabilitatea răspândirii bolii COVID-19. Mai jos sunt modalități prin care puteți îmbunătăți ventilația în școala dumneavoastră sau în programul de îngrijire a copilului, fie într-o clădire de dimensiuni mari, fie într-o casă.

Ultimele recomandări oficiale pentru școli în contextul pandemiei de COVID-19

Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, atrage atenția, conform publicației EduPedu, că “Ministerul Educației trebuie să dezvolte un plan ca școlile să poată funcționa on-site cât mai mult”. Pentru a-i aduce pe copii și profesori fizic la școală pentru cât mai mult timp posibil, în condiții de pandemie, profesorul de sănătate publică spune că Ministerul Educației trebuie să utileze sisteme de ventilație cu schimb mare de aer în clase.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au emis ghiduri pentru a proteja copiii și școlile de transmiterea virusului SARS-CoV2, astfel în cazul în care școlile rămân deschise și pentru a se asigura că copiii și familiile lor rămân protejați și informați, îndrumările solicită, printre altele, creșterea fluxului de aer și ventilație.

Centrul din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a oferit îndrumări pentru învățarea în siguranță din școli, recomandând o abordare stratificată, cu mai multe măsuri de îmbunătățire a sănătății publice. În plus, față de programele de testare și potențialul de vaccinare, măsurile de atenuare a răspândirii COVID-19 includ utilizarea măștilor, distanțarea fizică, spălarea mâinilor, urmărirea contactelor, igienizarea suprafețelor comune și utilizarea instalațiilor de ventilație rezidențială.

Îmbunătățirile în ceea ce privește ventilația interioară a spațiilor destinate învățării pot contribui la reducerea riscului de transmitere a SARS-CoV-2 și a altor boli infecțioase, la îmbunătățirea sănătății generale și a capacității de învățare a elevilor.

Pe 7 mai 2021, CDC a evidențiat rolul important al transmisiei de aerosoli SARS-CoV-2 în pandemie, ceea ce subliniază în continuare necesitatea îmbunătățirilor calității aerului pentru a reduce răspândirea COVID-19.

Pe măsură ce continuă să apară noi variante potențial mai transmisibile ale SARS-CoV-2, îmbunătățirea calității aerului interior devine crucială pentru reducerea transmisiei.

Ce pot face administratorii unităților de învățământ pentru a gestiona riscul de răspândire a SARS-Cov-2

ventilatie scoli covid

Administratorii școlilor și factorii de decizie ar trebui să îmbunătățească acum ventilația școlii, în vederea începerii noului an școlar, pentru a asigura aportul de aer proaspăt și filtrarea acestuia, pentru a permite desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță sporită. În școlile cu ventilație mecanică, inginerii proiectanți ar trebui să vizeze maximizarea aportului de aer proaspăt și să sporească filtrarea în sistemul HVAC prin utilizarea celor mai eficiente filtre pe care sistemul le poate gestiona – conform CDC, filtre cu coeficient MERV (valori minime de raportare a eficienței) 13, dacă este posibil. De asemenea, este recomandată comutarea ventilației de la „automat” la „pornit”, astfel încât ehipamentul de ventilație rezidențială să funcționeze continuu. Pentru școlile cu ventilație naturală, deschiderea ferestrelor poate ajuta atunci când este combinată cu orientarea ventilatoarelor către ferestre pentru a direcționa fluxul de aer; cu toate acestea, CDC avertizează că, acest lucru singur nu va garanta o aerisire suficientă pentru a atenua riscul de răspândire a SARS-CoV2.

Ventilația rezidențială poate fi un instrument mai eficient de atenuare a riscului de răspândire a virusurilor decât măștile de calitate slabă sau care nu au dimensiunea adecvată pentru copii și, în combinație cu alte măsuri de protecție (de exemplu, distanțarea fizică și igienizarea spațiilor comune), poate reduce semnificativ probabilitatea de infectare cu SARS-CoV-2.

Pe lângă ventilația mecanică, ventilația naturală (de exemplu, deschiderea ferestrelor) poate asigura schimbul de aer care reduce riscul de infecție. Un studiu privind transmiterea prin aerosoli a SARS-CoV-2 în ascensoare a constatat că timpul pentru ca numărul particulelor de aerosoli să scadă de 100 de ori în timpul funcționării normale a fost redus cu un factor de 3 până la 9 când ușile liftului erau deschise. (van Rijn C, Somsen GA, Hofstra L, et al. Reducing aerosol transmission of SARS-CoV-2 in hospital elevators. Indoor Air. 2020;30(6):1065-1066)

Un alt studiu de modelare a constatat că o persoană infectată care vorbește 1 oră într-o cameră slab ventilată ar putea duce la niveluri de risc de infecție de la 10% la 20%, dar acest risc ar fi redus cu un factor de cel puțin 3 dacă sistemul de ventilație ar fi crescut la 10 schimburi de aer pe ora. (de Oliveira PM, Mesquita LCC, Gkantonas S, Giusti A, Mastorakos E. Evolution of spray and aerosol from respiratory releases: theoretical estimates for insight on viral transmission. Proc Math Phys Eng Sci. 2021;477(2245):20200584.)

Conform recomandărilor CDC, pentru a reîmprospăta aerul din spațiile ocupate în scopul reducerii contaminării cu virusul SARS-CoV2, un sistem de ventilație rezidențială ar trebui să funcționeze timp de 2 ore înainte ca clădirea să fie ocupată. Pentru sistemele HVAC simple controlate de un termostat, comanda ventilatorului ar trebui să fie comutată de la „auto” la „pornit” pentru a asigura filtrarea și distribuția continuă a aerului. Filtrele de aer trebuie să fie dimensionate corespunzător, instalate și înlocuite de către specialiști.

În ceea ce privește filtrarea, ASHRAE (o societate globală, fondată în 1894,  care promovează bunăstarea umană prin tehnologii durabile pentru mediul construit) recomandă selectarea unui nivel de filtrare care să fie maximizat pentru capacitățile echipamentelor, asigurând în același timp faptul că căderea de presiune este mai mică decât capacitatea ventilatorului. Nivelurile de filtrare sunt clasificate ca valori minime de raportare a eficienței sau MERV. În contextul pandemiei de COVID-19, ar trebui să se utilizeze filtre minim MERV 13, dacă echipamentul permite.

Sistemul de ventilație rezidențială HomeVent® Comfort – un aliat în lupta școlilor cu pandemia de COVID-19

homevent_comfort_fr_300_v2_schnitt.jpg

Cu sistemul de ventilație rezidențială HomeVent® Comfort, aerul proaspăt filtrat este încălzit și umidificat în conformitate cu cerințele energetice din aerul extras.

Echipamentul de ventilație rezidențială de la Hoval utilizează pentru aerul introdus filtre F7 (clasa MERV 13, recomandată de către CDC pentru a reduce riscul de contaminare cu SARS-CoV-2) la care se poate adăuga suplimentar un filtru cu carbon activ, iar pentru aerul extras, filtre G4. Filtrul de tip panou plisat F7 este proiectat pentru utilizare în sistemele HVAC, oferind performanțe superioare și o eficiență energetică mai mare decât filtrele standard. Acest tip de filtru pentru aerul introdus, EN779 F7, este alcătuit din materiale filtrante sintetice plisate, care sunt laminate pe o rețea metalică expandată.

În consecință, elevii și studenții se pot asigura, datorită sistemului de ventilație rezidențială HomeVent, că aerul pe care îl respiră în sălile de clasă este întotdeauna curat, fără polen, bacterii și virusuri și conține nivelul ideal de umiditate. Pentru administratori, este deosebit de util de menționat că toate unitățile de ventilație HomeVent confort economisesc mai multă energie decât folosesc și asigură un climat confortabil constant în școli.

Sistemul de ventilație HomeVent®Comfort evacuează într-un mod foarte silențios aerul uzat de la interior și furnizează constant aer proaspăt, filtrat. Atunci când este necesar, căldura și umiditatea din aerul interior nu sunt pierdute, ci sunt transferate aerului proaspat printr-un schimbător de căldură rotativ. Conceptul de funcționare brevetat al sistemului de ventilație HomeVent® îmbunătățeste semnificativ echilibrul energetic al fiecărei clădiri. Prin recuperarea energiei termice existente în umiditate, seria HomeVent® atinge un randament de recuperare a căldurii de până la 130%, în timp ce sistemele convenționale ating un maximum de 90%.

Cu recuperarea căldurii și a umidității, unitățile HomeVent® nu mai au nevoie de protecție anti-îngheț, eliminând necesitatea de preîncălzire electrică intensă. În plus, în timpul iernii, aerul ambiental devine uscat. Aerul uscat nu este doar neplăcut – ci oferă, de asemenea, condițiile ideale pentru virusuri. Cu un nivel ridicat de recuperare a umidității (până la 90%), ventilația Hoval HomeVent® asigură o reducere semnificativă a riscului de apariție a infecțiilor respiratorii.

HomeVent® asigură permanent furnizarea de aer proaspăt în sălile de clasă

ventilatie rezidentiala
  • Virusurile și bacteriile sunt eliminate rapid
  • Operarea deosebit de silențioasă permite învățarea netulburată
  • Recuperarea integrată a umidității păstrează membranele mucoaselor umede
  • Recuperarea integrată a căldurii economisește costurile cu încălzirea
Autor
Alexandra Dragoi