Ce tip de pompă de căldură vi se potrivește?

◄ Inapoi la articole

Pompele de căldură au devenit o soluție durabilă de încălzire. Pentru a alege pompa de căldură potrivită pentru proiectul dumneavoastră doriți să găsiți rapid informațiile cele mai importante despre cele trei tipuri, cele mai des întâlnite.

Soluțiile durabile de încălzire sunt în vogă. Din ce în ce mai multe clădiri noi integrează pompe de căldură care utilizează resurse de mediu gratuite și regenerabile cum ar fi cele din sol, apa, aer și le transformă în energie termică. Cu toate acestea, pompa de căldură este de asemenea utilizată atunci când discutăm despre renovarea sistemelor vechi de încălzire. Energia electrica este utilizată numai pentru funcționarea pompei de căldură. În combinație cu energia electrica obtinuta prin intermediul panourilor fotovoltaice, atunci avem un sistem complet ecologic. Care dintre cele trei tipuri cele mai comune de pompe de căldură este cea mai potrivită pentru casa dvs depinde de diverși factori. Deoarece nu orice pompă de căldură este potrivită pentru proiectul dvs.

Pompă de căldură cu sursă de energie solul

Colectorul de suprafață

erdwaermepumpe-flaechenkollektor.jpg

Cu costuri suplimentare de aproximativ 15 euro pe m2 pentru lucrările de montaj, colectorii de suprafață reprezintă cea mai rentabilă alternativă la pompa de căldură geotermală. O casă unifamilială necesită o suprafață plană de cel puțin 300 m2, pe care colectorul este așezat la o adâncime de 1,2-1,5 metri. Această pompă de căldură este foarte eficientă în timpul funcționării. Soarele și ploaia încălzesc stratul superior al pământului și deasemeni  apa care curge peste colector, generand o temperature  între două și doisprezece grade. Aceasta temperatura este transferata catre collector si utilizta de pompa de caldura pentru obtinerea temperaturii dorite in sistemul de incalzire.

Forajul

erdwaermepumpe-tiefenbohrung.jpg

În cazul locuințelor unifamiliale, generarea de căldură folosind sonde subterane necesită o forare profundă de cuprinsa in mod usual intre 100 si 200 metri. În anumite circumstanțe, acest lucru poate fi, de asemenea, împărțit în două puturi Cu toate acestea, investiția inițială este mai mare pentru foraj, costurile fiind de aproximativ 50 de euro pe metru. Datorită fluctuațiilor scăzute ale temperaturii sursei de căldură între zece și paisprezece grade, este foarte eficient în funcționare. Un geolog va fi necesar pentru analiza potentialului solului.

Pompă de căldură cu sursă apă

wasserwaermepumpe.jpg

O pompă de căldură care are ca resursă apa, utilizează căldura conținută în apele subterane. Temparatura acestora fiind cuprinsa între opt și zece grade. Dacă această formă de generare de energie poate fi utilizată,depinde de debitul apei subterane din proiectul respectiv. Similar cu pompa de căldură care are ca resursă solul, cu sonde subterane, primul pas presupune costuri mai mari pentru realizarea puțurilor.  Datorită diferitelor adâncimi la care se afla apelor subterane, pompele de căldură care utilizează ca resurse apa, necesită expertiza unui geolog.

Pompă de căldură cu sursă aer

luftwaermepumpe.jpg

Pompele de căldură care utilizează ca  resursă aerul sunt deosebit de populare pentru proprietarii de clădiri. Peste 70% din toate gospodăriile care se încălzesc cu o pompă de căldură utilizează o pompă de căldură cu sursă de aer. Spre deosebire de pompele de căldură cu sursă sol și surse de apă, nu este nevoie de o investitie suplimentară, atat financira cat si de timp. Căldura este generată de o unitate exterioară care trebuie instalată în aer liber. Datorită instalării sale simple, pompa de căldură cu sursă de aer este, de asemenea, o alternativă interesantă pentru renovări. Într-o pompă de căldură cu sursă de aer, aerul este aspirat prin unitatea exterioară și trecut printr-un schimbător de căldură.

Pompa de căldură compensează fluctuațiile de temperatură exterioară a aerului de la -16 la 15 grade Celsius și, prin urmare, are un consum de energie electrică ușor mai mare decât pompele de căldură cu sursă sol sau sursă apă. În cazul unei pompe de căldură cu sursă aer, emisia de zgomot a unității exterioare trebuie, de asemenea, luată în considerare pentru a evita zgomotul care ar perturba ocupanții sau vecinii.

Prezentare generală a tuturor pompelor de căldură

Pompă de căldură cu sursă sol
colector de la 2 la 12 grade
puturi geotermale de la 10 la 14 grade

+ temperatură constanta a sursei de energie
+ eficienta crescută

-forajele implică costuri crescute
-suprafață mare necesară pentru colectorii orizontali

Pompă de căldură cu sursă apă
de la 8 la 12 grade

+ temperatură   constanta a sursei de energie
+ economisește spațiu
+ eficiență crescută

-puțurile implică costuri crescute
-consultanță geologică necesară

Pompă de caldură cu sursă aer
 de la -16 la 15 grade ˚C

+ preț accesibil
+ instalare facilă
+ economisește spațiu

-eficiență mai scazută
-emisii sonore crescute

Consultanță profesională

Chiar dacă ați citit deja multe despre pompele de căldură pe Internet, vă recomandăm să obțineți opinia profesională a unui expert. Permiteți experților Hoval să vă ajute în alegerea sursei de energie pentru soluția individuală de încălzire și pentru controlul climatizării interioare; acum puteți beneficia de o consultație gratuită fără obligații.

Autor
Stefan Müller