Stiati ca daca nu incalziti apa la temperatura potrivita aceasta poate fi contaminata cu Legionella?

◄ Inapoi la articole

Daca sunteti managerul unui spital, hotel sau detinatorul oricarui alt sistem de incalzire, cititi sfaturile noastre despre cum puteti evita Legionella. Un micro climat necorespunzator, cu o filtrare redusa a aerului  poate incuraja cresterea unei cantitati uriase de contaminanti, inclusiv specia  Legionella. Aceste bacterii se pot inmulti si provoca probleme serioase de sanatate.

Ce este Legionella?

Chiar si o cantitate redusa de apa poate reprezenta locul perfect pentru reproducerea microorganismelor. Unul dintre aceste microorganisme, care populeaza mediile artificiale de apa si zonele umede, este infama bacterie, Legionella Pneumophil. Aceasta poate fi gasita deasemenea in sursele freatice, cat si in mari, sol umed, muschi, rumegus, si chiar  in sursele de alimentare cu apa din cladiri. Aceasta bacterie, din grupul Legionella, a fost descoperita in 1976, in conexiune cu un caz atipic de pneumonie care a afectat veteranii Legiunii Americane ce erau cazati la un hotel din Philadelphia. Mass media a numit-o “boala legionarilor”, iar agentul patogen a primit denumirea de Legionella pneumophilia.

Bacteria Legionella in sistemele care utilizeaza apa

Mediile artificiale in care aceste bacterii se reproduc sunt: frigiderele, aparatele de aer conditionat, sistemele de apa calda menajera, radiatoarele, sistemele de stocare a apei si aparatele medicale a caror suprafata intra in contact cu apa. Inmultirea lor este facilitata de calitatea necorespunzatoare a apei si testarea deficitara a dispozitivelor si sistemelor de apa menajera.

Vizualizare 3D Legionella

Imagine 1. A Vizualizare 3D a bacteriei Legionella pneumophilia

Cum se inmulteste Legionella?

Cele mai intalnite surse de contaminare sunt apa calda menajera si aparatele de aer conditionat. Bacteriile din grupul Legionella sunt contractate direct prin consumarea de apa contaminata. Dupa ce sunt introduse in organism, pot cauza o pneumonie atipica si febra ce poate fi acompaniata de dureri severe de cap, frisoane, diaree si dificultati la respiratie. Bacteriile se reproduc intr-un mediu cu valori ale temperaturii intre 20-50°C – dar temperatura optima este de  38°C. Acestea nu se reproduc la temperaturi de peste 50°C, si mor in apele a caror temperatura depaseste 70°C. Inmultirea bacteriei Legionella in sistemele de apa calda menajera este ajutata de prezenta biofilmelor si depozitelor mecanice in care traiesc alte bacterii. Acest lucru este valabil mai ales pentru sistemele proiectate necorespunzator din cladirile mari, care nu dispun de circulatie, sunt supradimensionate si cauzeaza stagnari temporare ale fluxului de apa, care au asa numitele “capete moarte”.

Cum sa luptam cu Legionella

Legionella poate fi eliminata print-o metoda chimica sau termica. In sistemele curate, care nu prezinta biofilme, bacteria Legionella nu se reproduce atat de mult, de aici si importanta unui design corect si executiei corecte a sistemului de apa calda menajera. Puteti preveni inmultirea in sistemele de furnizare a apei utilizand solutii tehnice corecte:

  • La punctele de evacuare, temperatura apei utilizabile trebuie sa fie peste 55°C.
  • Asigurati-va ca apa este incalzita constant la 70-80°C, pentru a se realiza dezinfectarea termica
  • Utilizati un sistem de recirculare a apei calde
  • Eliminati discontinuitatile din izolatia termica si inlocuiti ce este uzat, umed sau nu indeplineste cerintele noii izolatii, ce are grosimea corespunzatoare si o conductivitate termica cat mai scazuta posibil
  • Dezinfectati periodic conductele de apa calda
  • Echilibrati sistemul pentru a elimina zonele cu debite prea mici, ce reprezinta un risc in ceea ce priveste temperaturile prea joase si stagnarea apei
  • Eliminati asa zisele “capete moarte”. Daca asemenea bransamente nu pot fi excluse, apa din interiorul lor trebuie sa fie supraincalzita periodic
  • Asigurati intretinerea tehnica si sanitara periodica

Cele mai multe cazuri de infestari cu Legionella raportate vreodata in 2014

Cu 6941 de cazuri raportate, rata “bolii legionarilor” in UE/EEA in 2014 a fost de 13,5 cazuri la un milion, cea mai mare rata inregistrata vreodata.

Acest lucru este in concordanta cu tendinta de crestere observata pe parcursul perioadei 2009-2014, in ciuda acestui lucru nu a intrecut epidemia izbucnita in Vila Franca de Xira, de langa Lisabona, Portugalia, in 2014, ce a contribuit substantial la numarul mare de cazuri raportate.

Investigatii suplimentare, cum ar fi analiza conditiilor meteo favorabile dezvoltarii bolii legionarilor, poate oferi explicatii aditionale referitoare la cresterea raportata.

Franta, Germania, Italia, Portugalia si Spania au reprezentat 74% din toate cazurile. Puteti gasi o lista a epidemiilor “bolii legionarilor” aici.

Care este solutia?

Pentru a minimiza riscul contaminarii apei cu Legionella, trebuie sa ne asiguram ca apa are temperatura potrivita. In cazul instalatiilor de mari dimensiuni (hoteluri, spa-uri, spitale, piscine) puritatea microbiologica a sistemelor de distributie a apei este deosebit de importanta. In aceste cazuri, va recomandam sa utilizati solutiile corecte de preparare a apei calde menajere, descoperiti Modul-plus, preparatorul unicat de apa calda menajera.
Autor
Lacoste Baptiste