Soluții inovatoare și eficiente pentru încălzirea, răcirea și ventilația sălilor de sport

◄ Inapoi la articole

În locuințe, ca și în sectorul terțiar, accelerarea schimbărilor climatice și întărirea cerințelor de reglementare legate de tranziția energetică încurajează puternic căutarea de soluții tehnice în conformitate cu aceste noi cerințe, care să protejeze mediul și sănătatea ocupanților. Confortul termic în toate anotimpurile, respectarea legilor privind protecția mediului, calitatea aerului interior, optimizarea costurilor de construcție: la aceste criterii de acum esențiale, clădirile publice precum sălile de sport adaugă complexitatea de a trebui să gestioneze echipamente tehnice care nu funcționează pe tot parcursul anului. Importanța înălțimii sub tavan adaugă încă o limitare pentru încălzirea, răcirea și aerisirea întregii clădiri în mod eficient, sănătos și fără costuri suplimentare.

Școlile și sălile de sport sunt unice prin faptul că sistemul lor de încălzire, răcire și preparare ACM este foarte diferit de la o clădire la alta. Acest lucru îi obligă pe dezvoltatori, investitori și proiectanți să favorizeze soluțiile de tratare a aerului, care sunt capabile nu doar să se adapteze la toate tipurile de generatoare de energie, ci și multifuncționale, adică să combine încălzirea, răcirea și tratarea aerului.

În acest articol, descoperiți de ce și cum un sistem de ventilație descentralizat fiabil și eco-eficient poate oferi sălii dumneavoastră de sport un nivel optim de confort în toate anotimpurile și o calitate crescută a aerului din interior, limitând, în același timp, costurile de funcționare și întreținere.

Problema tehnică a încălzirii, răcirii și ventilației într-o sală de sport

ventilatie sali sport

Configurația unei clădiri destinate activităților sportive în interior este adesea foarte complexă deoarece cerințele sale în ceea ce privește confortul termic și calitatea aerului interior variază în funcție de mulți parametri:

  • mediul care trebuie climatizat
  • suprafata si înălțimea clădirii
  • capacitatea sa de găzduire (sportivi și public)
  • numarul si destinașia diferitelor spații interioare (recepție publică, spații de activitate, vestiare, duș/sanitar, birouri, cameră tehnică)
  • tipurile de activități sportive (și eventual culturale) practicate
  • gradul de ocupare săptămânal și orar al clădirii
  • etc

Pentru clădirile de tip ErP și, în special, sălile de sport, principala provocare în asigurarea unui confort termic eficient și optimizat economic constă în variația gradului de ocupare a spațiilor. De exemplu, trebuie luate în considerare vârfurile de prezență și coroborate cu tendința activităților sportive solicitante și cu participarea unui public numeros și, în paralel, de a asigura apă caldă menajeră pentru vestiarele cu dușuri ale sportivilor.

Proiectarea sistemului de ventilație

Fie că este vorba de o construcție nouă sau de o renovare, proiectul trebuie dimensionat ținând cont de cerințele normative de optimizare energetică și de mediu. Prin integrarea tuturor acestor cerințe în specificațiile sale, biroul de proiectare al autorității contractante își va îndrepta în mod ideal alegerile către soluții de încălzire, ventilație și răcire eco-eficiente, compatibile tehnic între ele și scalabile.

Ca atare, alegerea sistemului de ventilație este un pas cheie care poate condiționa în mare măsură eficiența energetică a clădirii. În acest punct, sfatul nostru este să folosiți ca bază de referință 60 m³/h de aer proaspăt pentru un atlet și 20 m³/h de aer proaspăt pentru un spectator. Ideal cu reglarea automata a sistemului în funcție de orare și nivelul de ocupare al clădirii.

Care sunt sistemele HVAC recomandate de obicei pentru școli?

În funcție de mărimea și destinația clădirii, sălile de sport sunt în general dotate cu un sistem HVAC centralizat, cel mai adesea funcționând pe gaz, cu un cazan comun asociat cu un boiler de apă caldă menajeră și schimbătoare de căldură de tip radiant, aeroterme sau tavan radiant. Functia de ventilație fiind asigurată fie printr-o cutie monobloc cu dublu flux (reînnoirea igienică a aerului dar fără reciclare), fie - pentru cele mai mari clădiri - printr-un CTA (Stație de Tratare a Aerului) sau printr-un sistem pe acoperiș care permite încălzirea, răcirea și tratarea prin mixarea aerului.

Sisteme de ventilație descentralizate Hoval: soluția eco-eficientă, versatilă și flexibilă.

Atât în construcțiile noi, cât și în renovări, clădirile rezidențiale și non-rezidentiale au acum nevoia de a integra noi criterii de confort și management energetic, care respectă mediul și sănătatea ocupanților.

Școlile și sălile de sport sunt unice prin faptul că sistemul lor de producere a energiei termice pentru încălzire, răcire și preparare ACM este foarte diferit de la o unitate la alta. Acest lucru determină birourile de proiectare să propună, dacă pot, soluții de tratare a aerului capabile nu doar să se adapteze la toate tipurile de generatoare de energie, ci și multifuncționale, adică să combine încălzirea, răcirea și tratarea aerului.

Acest nou set de cerințe îi determină pe dezvoltatori, investitori și proiectanți să favorizeze echipamente tehnice eco-eficiente, versatile și flexibile, capabile să asigure toate cele 3 funcții HVAC în mod eficient și flexibil.
Aceasta este promisiunea tehnică ținută cu succes de mulți ani de produsele marca Hoval, în special cele destinate clădirilor publice din sectorul non-rezidențial.

4 motive pentru a alege un sistem de ventilație descentralizat de la Hoval cu flux dublu pentru o sală de sport sau un complex sportiv

  1. Pentru că este o soluție HVAC descentralizată și „3 în 1”, care combină încălzirea, răcirea și tratarea aerului.
  2. Pentru că asigură un nivel excelent de calitate a aerului interior și o alimentare constantă cu aer proaspăt filtrat. Deoarece fluxurile de aer sunt introduse separat în schimbătorul de căldură, impuritățile și mirosurile din aerul extras sunt evacuate direct în exterior.
  3. Pentru că permit recuperarea energiei și deci realizarea de economii si putând beneficia în același timp de diverse sisteme de subvenții în funcție de țară.
  4. Pentru că Hoval este specializat în sisteme HVAC de putere medie și mare, iar până în prezent, soluțiile Hoval echipează deja zeci de săli de sport din România

Pentru hale înalte (înălțimea tavanului > 6m), sistemele de ventilație descentralizată Hoval se dovedesc a fi o alternativă ideală la tehnologiile convenționale de ventilație în varianta centralizată (CTA, Rooftop, tavan radiant) din care combină toate avantajele.

Tabelul comparativ de mai jos oferă o imagine de ansamblu perfectă a diferitelor criterii de selecție:


CTA

Rooftop

Panouri radiante

Sistem de ventilație descentralizat Hoval

Utilizarea spațiului în hală Prezența tubulaturii de aer pe tavan Prezența tubulaturii de aer pe tavan Prezența panourilor pe plafon Fără tubulatură de aer pe tavan, număr de echipamente redus
Consum energetic Pierderi de sarcină pe tubulatură Pierderi de sarcină pe tubulatură Din cauza inerției poate determina un consum electric ridicat Fără pierderi de sarcină, distribuție de aer eficientă prin intermediul dispozitivului Air-Injector
Investiție • Costuri de instalare ridicate ca urmare a tubulaturii
• Curățare dificilă și costisitoare a tubulaturii
• Oprirea întregii instalații în caz de pană
• Costuri de instalare ridicate ca urmare a aeraulicii
•  Curățare dificilă și costisitoare a tubulaturii
• Puterea totală instalată și costul energetic foarte ridicat în conexiune cu stratificarea • Redusă datorită absenței tubulaturii și numărului mic necesar de echipamente
• Costuri de exploatare reduse datorită recuperării de energie
• Investiție redusă grație marcajului CE
Adaptarea temperaturii ambientale la diferitele zone din incintă Temperatură ambientală nediferențiată fără posibilitatea de a funcționa zonal Temperatură ambientală nediferențiată Temperatură ambientală nediferențiată Temperatură ambientală diferențiată în funcție de zonele utilizate

Funcțiile și componența sistemelor de ventilație descentralizată Hoval pentru săli de sport

Soluția descentralizată Hoval „3 în 1” este completă și versatilă. Acesta oferă mai multe funcții:
• Încălzire sau încălzire + răcire
• Recuperarea energiei (flux dublu): economii de energie
• Recircularea aerului
• Introducerea aerului proaspăt filtrat: esențială pentru săli de sport școlare și săli de sport de dimensiuni mari dată fiind natura activităților practicate acolo
• Evacuarea aerului viciat
• Filtrarea aerului proaspăt, a aerului reciclat și a aerului viciat
• Destratificarea

Două categorii de dispozitive complementare și independente alcătuiesc sistemele de ventilație Hoval. În funcție de model, acestea sunt echipate cu distribuitorul de aer Air-Injector, brevetat și care asigură încălzirea și/sau răcirea halelor înalte:

  • RoofVent® - unități de ventilație de acoperiș dintr-o singură piesă cu funcție de recuperare a energiei, care asigură introducerea aerului proaspăt, evacuarea aerului viciat, filtrarea și reciclarea aerului.
  • TopVent® - unități de încălzire/răcire de înaltă eficiență a căror distribuție de aer se realizează prin distribuitorul de aer brevetat Air Injector
  • TopVent®Gasechipamentul de recirculare si alimentare cu aer cu ardere pe gaz, pentru incalzire cu aer recirculat, aer mixt sau aer proaspat. Echipamentul este dotat cu un arzator pe gaz cu modulatie.

Acestea asigură recircularea aerului, sau chiar în funcție de model, filtrarea aerului și o alimentare cu aer proaspăt filtrat.

Bine de știut

  • Noile game Hoval RoofVent® RP și TopVent® TP combină avantajele unităților de ventilație descentralizate cu cele ale pompelor de căldură, făcându-le un sistem complet autonom.
  • Majoritatea proiectelor de construcție sau renovare majoră sunt realizate astăzi cu combinația de produse Hoval RoofVent® și TopVent®. Rețineți, totuși, că dispozitivul RoofVent® poate fi instalat singur.

Avantajele sistemelor de ventilație descentralizată Hoval cu flux dublu cu RoofVent pentru încălzirea și răcirea sălilor de sport

RoofVent® este un complex de tehnologie în slujba confortului, eficienței energetice și simplității instalării și întreținerii. Iată un rezumat al principalelor avantaje pe care aceste dispozitive de ventilație le oferă sistemelor de ventilație descentralizată pentru săli de sport:

  • Soluție „3 în 1” (încălzire, ventilație și răcire) care asigură un nivel ridicat de calitate a aerului datorită furnizării constante de aer proaspăt filtrat și confort termic pentru ocupanți
  • Sistem descentralizat fără tubulatură de ventilație: diferitele echipamente de ventilație sunt distribuite în sală și instalate pe tavan sau pe acoperiș. Nu mai sunt necesare tubulaturi de aer pentru distribuția și extracția aerului, nu mai sunt tubulaturi murdare greu de curățat. Igienă maximă a ventilației, fără căderi de presiune, spațiu suplimentar disponibil în clădire, simplificarea întreținerii.
  • Costuri de investiții reduse datorită absenței echipamentelor de răcire și a tubulaturii de instalat și absența unei încăperi tehnice. Un cost de instalare redus și de posibilă eligibilitate pentru subvenții.
  • Tehnologie versatilă (se adaptează la toate sistemele de producție de energie termică pentru încălzire sau răcire)
  • Recuperare eficientă a energiei (până la 84%) pentru a realiza economii de energie, a limita costurile de operare
  • Distribuție optimă a aerului datorită distribuitorului patentat Hoval Air-Injector: confort termic ideal pe întreaga suprafață de ocupare a sălii.
  • Zone de reglare diferenţiate: temperaturi de referinţă diferite în funcţie de zonele sălii şi control de la distanță.
ventilatie sali de sport hoval

Și întotdeauna serviciul Hoval vă însoțește de la A la Z în proiectul dumneavoastră pentru un confort deplin

  • Experții tehnici Hoval vă stau la dispoziție pentru a vă consilia și pentru a vă ajuta să vă planificați proiectul în mod eficient.
  • Tehnicienii Hoval asigură punerea în funcțiune, configurarea și programarea personalizată gratuită a modului de funcționare al echipamentelor.
  • Se oferă instruire utilizatorilor și tehnicienilor de întreținere responsabili de șantier, garantând astfel familiarizarea rapidă cu echipamentul și regulamentul.
  • Cu suportul tehnic Hoval, beneficiați de o asistență personalizată și cuprinzătoare pe tot parcursul ciclului de viață al produsului pentru a optimiza economiile de energie legate de instalare, precum și costurile de întreținere și exploatare.
Traducere și adaptare după un articol Hoval Franța
Autor
Alexandra Dragoi