Sisteme de răcire a centrelor de date care valorifică puterea naturii la Universitatea din Greifswald

◄ Inapoi la articole

Economică și ecologică – soluția de sistem pentru răcirea centrelor de date de la Hoval oferă o performanță convingătoare în noul centru de la Universitatea din Greifswald. Răcirea este asigurată exclusiv prin free cooling indirect și sisteme adiabatice. Căldura reziduală din clădirea calculatoarelor încălzește părțile adiacente ale structurii.

În 2021, în campusul Universității Greifswald din Mecklenburg-Pomerania de Vest a fost construit un centru de date modern care acoperă aproximativ 1700 m2. Încă de la începutul proiectului în 2012, accentul s-a pus pe durabilitate și eficiență energetică maximă. În fond, consumul de energie pentru răcirea infrastructurii IT cu o putere de calcul de 300 kW reprezintă un factor major de cost și provoacă emisii mari de CO2.

Aspecte tehnice

  • Suprafata centrului de date: 1700 m2
  • Putere electrică de calcul: 300 kW
  • Capacitate de racire necesara: 180 kW
  • Unități instalate (n+1): 3 unități de aer condiționat ServeCool SWP
racire centre date Greifswald

„Scopul nostru a fost să construim un centru de date eficient și prietenos cu mediul – fără agenți frigorifici și cu posibilitatea de a folosi căldura reziduală”, spune Christian Tambach, șeful Departamentului de Construcții și Tehnologie de la Universitatea din Greifswald, descriind cerințele proiectului. În clădirea calculatoarelor a fost implementat un sistem de răcire durabil și foarte eficient, care se bazează pe răcirea indirectă cu aer proaspăt și pe răcirea adiabatică. Răcirea mecanică și utilizarea agenților frigorifici clasici sunt complet eliminate în această soluție de sistem durabilă.

Greifswald_centre date

Răcirea foarte eficientă a infrastructurii IT Sistemul de răcire a centrului de date implementat de Hoval cuprinde trei unități compacte ServeCool echipate cu schimbătoare de căldură tip twin în plăci foarte eficiente.
Pentru a menține temperatura încăperii într-un interval optim pentru tehnologia IT, aerul extras la 37°C este evacuat direct în zona computerelor. În plus, aerul interior este trecut prin cele două schimbătoare de căldură în plăci folosind principiul recirculării și răcirii. Energia de răcire pentru aceasta este obținută din aerul exterior aspirat.

Pentru free cooling sunt necesare temperaturi ale aerului proaspăt sub 24°C, interval de temperaturi care se înregistrează în peste 300 de zile pe an. Dacă limita de 24 de grade este depășită, unitățile compacte ServeCool pornesc sistemul adiabatic sofisticat. Aici, aerul cald de proces din unitate este pulverizat cu apă prin duze, scăzând astfel temperatura prin răcire bazată pe evaporarea apei.

„Sistemul de răcire liberă funcționează perfect. Chiar și în încăperile situate pe colț, există o temperatură constantă de la 19 până la 20 de grade Celsius“, spune mulțumit Christian Tambach despre soluția de sistem, adăugând: „Alte puncte în plus sunt integrarea facilă în sistemul de management al clădirii universității și vizualizarea digitală facilitată de software-ul Hoval. , prin care avem întotdeauna o imagine de ansamblu asupra a tot ceea ce se întâmplă”.

O soluție de răcire compactă a centrelor de date care economisește spațiu

serveline.jpg

Așa cum este de obicei în cazul unor astfel de proiecte la scară largă, procesul de proiectare a centrului de date a durat aproximativ șapte ani. Decizia de a alege Hoval ca partener cu experiență în domeniul răcirii centrelor de date a fost luată în faza de construcție.

La proiectarea soluției de răcire, condițiile înguste ale spațiului structural au reprezentat o provocare deosebită, așa cum descrie Stefan Kuch, manager de segment pentru centre de date la Hoval: „Sistemul nostru modular, precum și designul compact al unităților ne-au permis să reacționăm flexibil la condițiile structurale de pe șantier. După adaptarea tehnică a tubulaturii de aer în cele trei unități ServeCool, am obținut o soluție optimă în ciuda dificultăților ridicate de spațiul îngust.”

Autor
Alexandra Dragoi