Revizia echipamentelor de încălzire, ventilație sau răcire – ce efect are asupra confortului și siguranței dvs.

◄ Inapoi la articole

Echipamentele de încălzire și ventilație fac parte din viața noastră de zi cu zi, reprezentând un element indispensabil pentru confortul din spațiile în care ne petrecem timpul.

Asa cum se întâmplă cu orice echipament tehnologic, din păcate lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum ne-am dori. Vestea bună este ca utilizatorii pot influența pozitiv modul în care echipamentele funcționează dacă sunt proactivi. Putem minimiza considerabil șansa de apariție a notificărilor de avarie care ne iau prin surprindere în plin anotimp rece prin planificarea unei intervenții de mentenanță a echipamentului înainte de schimbarea sezonului.

Revizia echipamentelor de încălzire - confort superior și siguranță

În medie, 70% din solicitările urgente se datorează unei mentenanțe neefectuate la timp. Hoval recomandă ca pentru sistemele de încălzire să se efectueze o revizie o data pe an (de preferat înainte de intrarea în sezonul de încalzire care debutează odată cu scăderea temperaturii medii exterioare sub 17 grade), iar pentru ventilația rezidențială, schimbarea filtrelor de cel puțin două ori pe an. Trebuie însă să luați în considerare că acest lucru variază și în funcție de particulele prezente în aerul din zona în care locuiți.

service Hoval

În acest fel, ne vom asigura că echipamentul funcționează la randament maxim, cu costuri reduse de operare și cu un grad ridicat de siguranță.

La echipamentele de încălzire de tip cazan (cum ar fi cazanele în condensație de pardoseală sau cazanele în condensație murale) se verifică punctual: elementele de siguranță ale cazanului, dar și cele adiacente: pompa de circulație, filtrul de impurități, etanșeitatea sistemului de gaze naturale, tensiunea de alimentare, calitatea apei din instalație. De altfel, curățarea sifonului de condens este foarte importantă, în caz contrar se poate ajunge la colmatarea acestuia, iar centrala va intra în avarie.

Politica noastră tinde către un confort maxim și un consum cât mai redus, de aceea curățarea și împrospătarea aparatelor duce la scăderea consumului de combustibil. De exemplu, dacă în camera de ardere se acumulează reziduuri excesive, acestea duc la creșterea consumului de combustibil deoarece schimbul termic nu se mai realizează corect.

Totodată, după acești pași, echipamentul este verificat în regim de service la capacitate minimă și maximă, măsurându-se noxele, fiind refăcute reglajele și se realizează  parametrizarea conform standardelor în vigoare .

Sistemele Hoval funcționează eficient și adaptându-se constant temperaturii exterioare, de aceea se verifică senzorul exterior de temperatură și setarea corecta a curbei de încălzire, creată după preferințele clientului. Departamentul de service al companiei Hoval ține cont de eficiența energetică și de ecologizararea mediului înconjurător, de aceea începand cu anul 2018, s-a introdus sistemul online de etichetare și rapoarte de întreținere digitale în urma reparațiilor sau a reviziilor. Clienții primesc exclusiv online rapoarte cu eficiența echipamentelor pe care le dețin, piesele înlocuite, rapoarte de verificări, note explicative etc.

Clienții noștri pot opta pentru diverse pachete de servicii în baza unui contract (servicii de întreținere, autorizări de funcționare, revizii la cerere, intervenții punctuale). Aceste servicii vin fie în format standard, fie ca pachete premium (incluzând revizii anuale și intervenții rapide în 48 de ore).

Revizia echipamentelor de ventilație - un climat interior sănătos

service ventilatie

În cazul sistemelor de ventilație (ventilație rezidențială sau industrială), sunt foarte importante reviziile deoarece colmatarea filtrelor de aer poate duce la un consum mărit de energie electrică și de asemenea la intrarea în avarie a sistemului, ceea ce înseamnă un disconfort crescut pentru beneficiar. În urma reviziilor se verifică și sistemele de siguranță ale instalației: interconectarea cu centrala anti-incendiu, deoarece în momentul în care s-ar declanșa incendiul, este imperativ ca sistemul de ventilație să intre în standby pentru a nu întreține arderea. Se mai verifică și sistemul de încălzire-răcire al echipamentului, clapetele de aer proaspăt și de bypass, care în cazul funcționării defectuoase duc la mărirea considerabilă a consumului. Motoarele ventilatoarelor sunt de asemenea inspectate și măsurate electric pentru a se vedea dacă se află în parametrii optimi de funcționare; conexiunea la internet a sistemului este de asemena importantă pentru a se realiza monitorizarea permanentă și vizualizarea eventualelor probleme sau avarii ale sistemului pentru remediera cât mai rapidă a problemelor survenite.

ventilatie rezidentiala

Scopul ventilației rezidențiale este de a asigura un mediu sănătos, fără alergeni, cât și o umiditate optimă pentru întreaga familie. Acest scop se pierde însă dacă filtrele nu sunt schimbate la timp. Pentru a înțelege impactul pe care echipamentul de ventilație îl are asupra ambientului din casa dvs, vă prezentăm mai jos concentrația de particule din diverse medii, inclusiv pentru spațiile interioare care beneficiază de avantajele ventilației rezidențiale cu recuperare de căldură:

tabel particule aer

Având în vedere că într-o zi consumăm aproximativ 1 kg de mâncare, 2-3 kg de apă și 15 kg de aer, calitatea aerului pe care îl respirăm are un impact major asupra sănătății organismului nostru, mai ales că petrecem în medie 90% din timp la interior.

Revizia pompelor de căldură - sursă ecologică, sisteme sigure

2018-046_hoval_im-gruenen_16_efh1_c_2_-.jpg

Pentru pompele de căldură (cum ar fi Thermalia , Belaria sau UltraSource) este necesară o verificare de rutină care să poata depista eventuale funcționări defectuoase ale pompei, în acest sens se inspectează următoarele: schimbătoarele de căldură, atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară (în cazul pompelor aer-apă), de asemena se verifică agentul frigorific din instalație prin inspectarea presiunilor de lucru, cât și a temperaturii agentului frigorific. În cazul în care schimbătoarele de căldură nu sunt verificate și curățate acestea pot duce la creșterea dramatică a consumului de energie și pot provoca avarii ale sistemului frigorific prin acționarea sistemelor de siguranță de înaltă presiune care nu pot fi resetate decât prin intervenția personalului de service autorizat. Lucrul instalației la presiuni înalte poate cauza deteriorări ale compresorului frigorific, ceea ce presupune costuri ridicate de reparație și necesitatea înlocuirii unor piese ale echipamentului.
În concluzie, mentenanța regulată a tuturor sistemelor, fie că vorbim de ventilație, centrale termice în condensație sau pompe de căldură, duce la costuri reduse de exploatare, siguranța crescută și garantează sănătatea sistemului dvs și confortul familiei.

Articol realizat cu ajutorul inginerului nostru de service specializat în sisteme de încălzire, Florin Bogdan Cojocariu, al tehnicianului Hoval specializat în pompe de căldură, Marius Bârsan și directorului tehnic Hoval Romania, Costel Iordache.

Informarea corectă este prioritatea noastră, de aceea articolele de pe acest blog sunt întotdeauna verificate sau scrise împreună cu specialiștii noștri. 
Autor
Alexandra Dragoi