Raspundeti la chestionarul nostru despre Revit si primiti un e-book cadou

◄ Inapoi la articole

Dorim să răspundem prompt nevoilor dumneavoastra şi ale pieţei, de aceea pentru a ne perfectiona activitatea, vă rugăm să ne ajutaţi prin completarea acestui scurt chestionar.

După completare, veţi primi din partea noastră pe adresa de e-mail un e-book "Ghid de proiectare al acoperisurilor verzi".

Gasiti chestionarul aici.

Accesul la informatie, stabilirea prioritatilor si comunicarea eficienta intre industrii sunt de o importanta esentiala pentru succesul sistemelor de proiectare. In prezent, avem la dispozitia noastra fisiere care pot fi utilizate in modelarea 3D a acestor cladiri si a sistemelor de constructii. Acest lucru va imbunatati procesul de proiectare si de a asigura un flux constant de informatii intre participantii la proces. Si asta este exact ceea ce reprezinta BIM (Building Information Modeling).

Elaborarea designului - arhitecti vs proiectanti HVAC

Ce e BIM

Un proces de proiectare al unei cladiri traditionale presupune cooperare pe termen lung intre arhitect si investitor, in timpul careia, corpul, tipul si dimensiunea cladirii este determinata cat si materialele necesare constructiei.

Arhitectul stabileste deasemenea, ipotezele preliminare privind sistemele cladirii - de exemplu prin specificarea amplasarii camerei in care se va afla cazanul, sistemul de incalzire, camerele tehnice pentru unitatea de ventilatie si sistemele de fixare.

Designerii care se ocupa de ciclul complet, care primesc ulterior planurile cladirii, sunt uneori indeplinite cu obligatii rigide impuse de arhitecti. Aceste obligatii sunt de obicei o sursa de conflicte ce rezulta din specificarea incorecta a spatiului necesar pentru specialistii din industrie (sanitara, de incalzire/ventilatie, electrica etc)

In faza de finalizare a proiectului, proiectantii de sistem ajung la o concluzie si anume, daca suprafata sau inaltimea camerelor tehnice impiedica amplasarea corecta a echipamentului. Uneori dimensiunea si amplasarea puturilor impiedica dirijarea conductelor din interior, iar acest lucru conduce la modificarea planurilor arhitecturale initiale.

 

Noul model de cooperare

Procesul de proiectare al cladirii poate fi imbunatatit prin crearea unei machete, in care sa fie inclusi designerii din industrie in acest proces de dezvoltare spatiala. Proiectantii (in cooperare cu arhitectii si bazandu-se pe ipotezele initiale) pot determina pozitia coloanelor si a ghenelor tehnice, traseul cablurilor sau amplasarea dispozitivelor de sistem. Cu o astfel de solutie, designul este redactat intr-un mod mai rapid si mai eficient – informatiile complete sunt de un important ajutor pentru investitor atunci cand ia decizii legate de proiectarea unei anumite cladiri.

Ce este BIM?

Tehnologia BIM este discutata din ce in ce mai des in zilele noastre ca si concept care presupune modelarea tri-dimensionala a cladirilor. Modelul este realizat din elemente trdimensionale, cu caracteristici atribuite anterior.

Putem modela orice- de la materialele folosite la constructia cladirii, conductele acesteia pana la elemente detaliate – fittinguri sau valve. Cu scopul de a face mecanismul de modelare car mai similar cu lumea reala, este necesar sa definim un numar semnificativ de elemente, cu caracteristici care le sunt atribuite. De exemplu – un element, cum ar fi o fereastra, contine nu numai caracteristici ca dimensiuni, dar si materialul din care a fost realizata, pret, coeficient de transfer termic U, transmisie si reflexie luminoasa, precum si toate tipurile de relatie cu mediul, cum ar fi locatia fata de castigu potential de caldura din camera. Orice obiect virtual creat in BIM ar trebui sa fie prototipul digital al unuia real, cu toti parametrii sai.

 

Mod de lucru traditional pentru documentatia tehnica

In proiectarea traditionala, o buna parte a timpului este dedicata lucrului cu sursa documentatiei de proiectare - unele modificari, corecturi, actualizari si comentarii facute de catre participantii la procesul investitiei ar putea fi trecute cu vederea. Cu BIM, toate documentele sunt adunate intr-un singur loc, iar modificarile facute sunt inregistrate si controlate.

Avantajele tehnologiei BIM

Cu ajutorul tehnologiei BIM, modelele obtinute pot fi utilizate pentru calcule, simulari, analize si rapoarte – cee ce ne permite sa verificam consecintele oricarei modificari facute. Un exemplu de astfel de actiune poate fi interferenta cu izolatia cladirii – care va fi efectul modificarii polistirenului de pe peretii exteriori de la 15 la 17 cm, sau inlocuirea tuturor geamurilor ferestrelor, renuntarea la geamuri duble si utilizarea unora triple cu 20% mai mari?

Prin utilizarea BIM invatam cum variaza cheltuielile cu materialele si forta de munca, programul lucrarilor de constructie, sarcina de caldura a cladirii sau  costurile de mentenanta estimate. Cand vorbim de tehnologia BIM, cooperarea dintre industrii trebuie intarita – toti participantii la procesul de creare a lucrarilor de constructii utilizeaza un model digital in acelasi timp, astfel putand observa modificarile si progresul facut de catre toti cei implicati.

model 3d BIM

Exemplu de fisiere Revit pentru un cazan in condensatie

Un alt avantaj important al tehnologiei BIM este posibilitatea de utilizare in comun a modelului tridimensional, schimbul de date, adaugarea de noi informatii de catre participantii curenti – care reprezinta toate industriile implicate. Lucrul cu modelul poate fi realizat in doua modalitati – prima modalitate este grupul de lucru la distanta, prin aceasta metoda, designerii lucreaza pe acelasi model in timp real. A doua modalitate consista in exportul si importul continuu in fisere de date in formatul IFC -  prin aceasta solutie, partile implicate compara propriul lor fisier cu replica nou incarcata a modelului – in ceasta maniera pot evalua corectitudinea noilor elemente introduse, de exemplu, traseul tevilor instalatiei de incalzire.
_________________________________________________________
Lucrati cu fisere BIM? Le puteti descarca si pe ale noastre, dand click aici si inregistrandu-va la noi pe site. 

Autor
Stefan Müller