Poate fi un cazan în condensație la fel de ecologic ca o pompă de căldură?

◄ Inapoi la articole

Gazul natural intră sub presiune ca sursă de energie. Cu toate acestea, există și alternative regenerabile sub formă gazoasă. Biometanul și hidrogenul urmează să câștige o vizibilitate mai mare în viitor, lucru care va avea un impact direct asupra cazanelor pe gaz.

Pentru cei aflați în cursa de atingere a obiectivului de neutralitate climatică, încetarea totală a consumului de petrol și gaz este considerat, din ce în ce mai mult, factorul care poate face o diferență notabilă. Deși este adevărat că sistemele de încălzire alimentate cu combustibili fosili sunt adevărați dinozauri energetici, care vor deveni o specie pe cale de dispariție curând, cazanele în condensație deja se dezvoltă și se adaptează în scopul sustenabilității. În viitor, combustibilii gazoși regenerabili vor reprezenta o pondere tot mai mare a rețelelor de gaze.

Gazul are un viitor, deoarece trebuie și poate răspunde la presiunea politică. Elveția, de exemplu, dorește să obțină o cotă de 30% din gazul regenerabil până în 2030. UE intenționează chiar să înlocuiască întregul său stoc de cazane pe gaz cu cazane pregătite pentru hidrogen până în 2050, atrăgând atenția asupra unor factori de o importanță capitală, printre care și impulsionarea reabilitării sistemelor de încălzire. Metanul are, de asemenea, un viitor dacă este fabricat, pe o bază regenerabilă, ca biometan.

Biometanul – fratele geamăn al gazului natural

Proprietățile biometanului sunt aproape identice cu cele găsite în combustibilii fosili, cum ar fi gazele naturale. Spre deosebire de gazul natural, totuși, acesta nu s-a format în timpurile geologice îndepărtate; în schimb, este produs în mod sustenabil prin fermentarea deșeurilor biogene actuale. Acestea ar putea include deșeuri menajere, cherestea deteriorată, nămol de epurare sau gunoi de grajd - motivul pentru care reciclatorii și fermierii sunt producători tipici de biometan. Se utilizează metode speciale pentru rafinarea biogazului brut în biometan, care poate fi apoi alimentat direct în rețelele de gaze existente. Nu este necesară adaptarea echipamentului și nu este necesară electricitate pentru producție, cu excepția cantității mici necesare pentru controlul centralei.

Hidrogenul – de la gri la verde

h2ready

Arderea hidrogenului produce nu numai vapori de apă, ci și o cantitate foarte mică de oxid de azot, într-o reacție cu azotul conținut, în mod natural, în aer. Metoda utilizată pentru fabricarea hidrogenului determină cât de sustenabil este. În principiu, hidrogenul poate fi produs prin electrolizarea apei sau piroliza metanului. Acreditările de mediu ale hidrogenului depind de originea energiei electrice. O mare varietate de deșeuri și materiale cu valoare redusă, cum ar fi biomasa agricolă (regenerabilă), pot fi utilizate pentru a produce hidrogen prin procedee biochimice. Hidrogenul este descris ca verde, albastru sau gri în funcție de cât de ecologic este procesul său de producție.

Cazanul în condensație UltraGas® se pregătește să devină gata de utilizare cu hidrogen (H2ready)

ultragas2_2020_ns2_heating_landscape_zoolujpg.jpg

Planeta noastră este albastră datorită apei care îi acoperă suprafața - și această apă oferă rezerve aproape nelimitate de hidrogen brut. În cazul foarte probabil în care în viitor vor fi adăugate amestecuri mai mari de hidrogen la gazul natural din rețelele de gaze, proiectele actuale ale cazanelor vor trebui revizuite.

Hoval lucrează la pregătirea cazanului în condensație UltraGas®2, care va putea funcționa cu hidrogen. Planul este să se asigure că amestecurile de până la 30% sunt posibile până la data publicării Directivei UE privind proiectarea ecologică revizuită.

Power-to-gas - dublează efortul de conversie

Deoarece nu există nicio modalitate de a trece complet la hidrogen în mod ad-hoc, rețelele publice vor continua să se bazeze pe metan.

Procesele power to gas (P2G) sunt disponibile pentru producerea de metan într-o manieră regenerabilă. Pentru început, acestea implică generarea de hidrogen folosind electricitate regenerabilă. După aceea, hidrogenul (H2) este combinat cu dioxidul de carbon (CO2) din atmosferă într-un proces chimic pentru a produce metan(CH4). Acest metan are exact aceleași proprietăți ca și gazele naturale, eliminând necesitatea oricărei adaptări. Deoarece aceste procese necesită o conversie dublă, totuși, acestea au performanțe de 60% în prezent. Au fost atinse niveluri de până la 75% în fabricile de proiecte pilot, dar costurile de fabricație asociate cu P2G sunt încă foarte mari.

Echipamente noi care vor fi pregătite 100% pentru hidrogen începând cu 2025

grafic sustenabilitate

Este clar că aplicăm o gamă largă de metode în eforturile noastre de a construi un viitor pentru gaz. Foarte important, operatorii rețelelor de gaze - dintre care mulți sunt municipalități - au un interes deosebit în a-și face rețelele potrivite pentru viitorul energiei. Hidrogenul urmează să joace un rol major în acest sens, motiv pentru care UE intenționează să introducă o cerință pentru ca toate unitățile noi să fie 100% pregătite pentru hidrogen cel târziu în 2025. Hoval a început deja să lucreze la această sarcină - din principiul său de responsabilitate pentru energie și mediu.

Poate fi un cazan în condensație la fel de ecologic ca o pompă de căldură?

DA, sigur se poate!
Gazul natural poate fi transformat într-o sursă de energie mai ecologică prin adăugarea de biometan, care îndeplinește cerințele de calitate ale gazelor naturale.
UltraGas 2 este un produs impresionant, ale cărui îmbunătățiri minore au un impact major.
Echipamentul poate fi la fel de ecologic ca o pompă de căldură dacă la gazul convențional se adaugă un amestec de 48%  biometan.
Toate cazanele în condensație pe gaz de la Hoval pot fi utilizate cu până la 100% biometan.

Autor
Alexandra Dragoi