Pentru o eficienta maxima a sistemului de incalzire, este esentiala combinarea unei centrale termice performante cu un sistem de control extrem de eficient.

◄ Inapoi la articole

Va deveni clar pentru orice manager energetic ca centrala care sta la baza sistemului de incalzire trebuie sa fie ea insasi performanta. Aceasta este insa este doar o parte din ecuatie atunci cand vine vorba de maximizarea eficientei energetice. La fel de importanta este si abilitatea de a controla sistemul de incalzire pentru a se asigura obtinerea unor performante optime.

Sistemele de control al incalzirii in trecut 

In trecut, sistemele de control aveau tendinta de a fi complexe si destul de dificil de pus in functiune, operat si intretinut. In mod inevitabil, acest lucru creste riscul de erori aparute in timpul punerii in functiune si influenteaza modul de reglare a sistemului de incalzire in raport cu utilizarea cladirii si variatia performantelor termice. In ultimii ani, situatia a devenit si mai complexa o data cu utilizarea tot mai frecventa a sistemelor de incalzire care folosesc multiple surse de incalzire conventionale si cu continut redus de carbon. Acestea necesita o strategie de control mult mai eficienta, greu realizabila cu sistemele de control vechi. Noul TopTronic E de la Hoval este un regulator de sistem complet nou, construit de la zero pentru a rezolva aceste probleme. Cu acesta, simplitatea, modularitatea, conectivitatea si experienta utilizatorului sunt aduse la un total alt nivel, fara sa compromita functionalitatea sistemului. TopTronic E este incorporat in cele mai noi generatii de cazane, boilere, pompe de caldura si alte surse de caldura marca Hoval, avand capacitatea de a controla una sau mai multe surse cu ajutorul unei singure unitati sau de a controla astfel de surse in cascada cu pana la maxim 8 unitati. In acest fel se elimina inconvenientul si riscul de a incerca operarea cu diverse automatizari pentru aparate si configuratii de sistem diferite.



Revolutionarea sistemului de control al incalzirii

Este important mai ales atunci cand se folosesc surse de caldura mixte ce sunt actionate de obicei in cascada, configuratie care trebuie sa ia in calcul caracteristicile fiecarei surse de caldura in parte. Aceste sisteme mixte difera foarte mult de obisnuitele cazane modulare cu functionare in cascada care sunt folosite de multi ani.
 




automatizare sistem incalzire

De exemplu, un sistem poate folosi biomasa la cazanul principal pentru a intruni cerintele privind sarcinile termice de baza, suplimentarea facandu-se cu cazane pe gaz. In aceste configuratii de tip cascada este essential ca sistemul de control sa recunoasca faptul ca aceste cazane pe biomasa nu sunt facute sa porneasca sau sa se opreasca rapid. Ele au nevoie de ceva timp pentru stabilizare, astfel incat parametrii de control trebuie sa permita tolerante suficiente pentru ca acest cazan pe biomasa sa ajunga la temperatura setata.
Daca aceste cazane pe gaz sunt pornite prea repede, este posibil ca din acest motiv cazanul pe biomasa sa se inchida, iar intreaga sarcina termica sa fie acoperita de cazanele pe gaz. Toate aceste probleme pot fi solutionate prin corecta punere in functiune a sistemului de control, aceasta procedura fiind facilitata foarte mult de TopTronic E.

Daca va place acest articol, distribuiti-l acum mai departe!

Autor
Kevin Stones