O soluție de sistem pentru încălzire și preparare ACM asigură confort termic și eficiență energetică ridicată pentru o clădire istorică din Italia.

◄ Inapoi la articole

Pitorescul Cappuccini Resort este situat pe versantul Muntelui Orfano, în inima faimoasei regiuni viticole din nordul Italiei, Franciacorta. Clădirea cu o bogată istorie, care a fost construită inițial în 1569, a fost utilizată multă vreme ca mănăstire capucină, aflându-se într-o stare extrem de avansată de degradare, atunci când actualii ei proprietari, o familie, au cumpărat-o în 1987. Aceștia au readus-o la viață sub forma unui resort boutique plin de personalitate, compus din hotel, restaurant si spa.

hotel cappuccini spa incalzire
hotel Cappuccini-Resort_2021_192-(3)

În timpul procesului de renovare, tot farmecul istoric datorat elementelor arhitecturale a fost păstrat. Elementele structurale de bază ale încăperilor, coridoarelor, curților, fântânilor și coșurilor de fum au rămas neschimbate, fiind reabilitatea cu cea mai mare grijă. De asemenea, oaspeții se pot bucura de crâmpeie istorie și în parcul de 56000 m² al resortului; de exemplu, făcând o plimbare pentru a vedea ruinele turnului roman din cadrul complexului.

hotel cappuccini cazane in condensatie

Renovarea recentă a implicat și reabilitarea energetică, realizată prin implementarea unei soluții de sistem de la Hoval. Cazanele în condensație și sistemele de preparare a apei calde menajere au fost dimensionate în conformitate cu cerințele reale ale clădirii.

Proprietarii au optat pentru un cazan în condensație UltraGas® D (250) compus din două module individuale de înaltă eficiență, un vas de acumulare EnerVal (800) și o stație de transfer termic asamblată cu un schimbător de căldură pentru prepararea igienică a apei calde menajere, pe baza principiului de încărcare al vasului de acumulare TransTherm® aqua F (6-50).

Acesta asigură prepararea igienică a apei calde menajere, utilizând principiul debitului constant. Cu schimbător de căldură în plăci din oțel inoxidabil, brazat cu cupru, TransTherm aqua F este potrivit pentru montarea pe perete. Este livrat cu unitatea de control TopTronic E, cu funcție automată de dezinfecție termică a rezervorului de stocare a apei calde (circuit de protecție legionella). Un micro climat necorespunzator, cu o filtrare redusa a aerului  poate incuraja cresterea unei cantitati uriase de contaminanti, inclusiv specia  Legionella. Aceste bacterii se pot inmulti si provoca probleme serioase de sanatate pentru oaspeții hotelurilor.

Acest lucru este valabil mai ales pentru sistemele proiectate necorespunzător din clădirile mari, care nu dispun de circulație, sunt supradimensionate și cauzeaza stagnări temporare ale fluxului de apă, care au așa numitele “capete moarte”.

Bacteriile se reproduc într-un mediu cu valori ale temperaturii între 20-50°C, dar temperatura optimă este de  38°C. Acestea nu se reproduc la temperaturi de peste 50°C și mor în apele a căror temperatură depășeste 70°C.

hotel Cappuccini incalzire

Temperatura din încăperi este controlată individual cu ajutorul controlerului de sistem Hoval TopTronic® E.

Încălzirea în fiecare cameră poate fi controlată de la recepție sau prin modulul de control al camerei TopTronic® E.

Au fost modernizate și sistemele de încălzire și de preparare apă caldă menajeră din spa-ul resortului. Aceasta a presupus instalarea unui system modular complet compus din două cazane murale în condensație containerizate de 120 kW, special prefabricate pentru piața italiană, precum și a unui vas de acumulare EnerVal 300 și a unei stații de transfer termic, TransTherm® aqua F (6-16).

„În ciuda complexității proiectului”, spune Eurofluid, compania care s-a ocupat de renovare, „am reușit să finalizam lucrările fără probleme, ceea ce s-a datorat în parte sprijinului continuu din partea inginerilor Hoval”.

Traducere și adaptare în limba română dupa un articol publicat în revista Hoval, Insights 01/2022
Autor
Alexandra Dragoi