Încălzirea în sistem centralizat – cum funcționează, avantaje și dezavantaje

◄ Inapoi la articole

Încălzirea centralizată se bucură de o popularitate tot mai mare la nivel european. În jur de 1,1 milioane de apartamente din România sunt încălzire în sistem centralizat prin tradiționalele calorifere. Jumătate dintre acestea sunt în cele 6 sectoare ale Capitalei.

Dar cum funcționează încălzirea de tip centralizat sau termoficarea și de ce avantaje și dezavantaje ar trebui să fim informați? Oferim în acest articol răspunsuri la cele mai importante întrebări.

Sistemele de încălzire eficiente și ecologice sunt mai populare ca niciodată și generează discuții din ce in ce mai ample. Dar nu numai pompele de căldură și biomasa sunt în plină expansiune, ci și încălzirea centralizată se bucură de o creștere puternică a popularității. Încălzirea centralizată este indispensabilă, mai ales în aglomerările urbane, dar asigură și o încălzire confortabilă în micile orașe – unde există infrastructura necesară.

Încă de acum 6 ani, concluzia a fost că sistemul centralizat de termoficare este cea mai bună soluție privind furnizarea apei calde și a încălzirii pentru aglomerările urbane, conform dezbaterilor de la  București. Conferința Națională „Termoficarea la răscruce de drumuri. Soluții pentru salvarea sistemelor centralizate din România” a fost evenimentul important care a strâns la aceeași masă rotundă reprezentați ai Guvernului României, ai autorităților locale, ai autorităților de reglementare, ai investitorilor privați și, nu în ultimul rând, ai clienților sistemelor centralizate de termoficare.

Mesajul transmis de către ministrul mediului? “Avem nevoie să aliniem strategia energetică a României cu principalele axe ale strategiei definite la nivel european. Sistemul centralizat este fără doar și poate un instrument strategic în orice politică de tranziție energetică.”

Încălzire centralizată: de la generare prin conducte până la stația de transfer

Tehnologia de termoficare, care este deja consacrată în zilele noastre, își are originile în Franța: primul sistem „adevărat” de termoficare a fost construit în satul Chaudes-Aigues încă din 1334. Apa caldă termală era introdusă în sat dintr-un izvor pentru a alimenta mai multe case. Principiul este și astăzi același: se vorbește despre încălzire centralizată atunci când clădirile sunt alimentate central, de la un sistem care se află în afara granițelor locuinței.

Pasul 1: O centrală termică produce căldură

În instalația de încălzire pot fi utilizate diverse surse de energie. Chiar dacă în prezent combustibilii fosili sunt încă utilizați pentru producerea de căldură, proporția surselor de energie regenerabilă precum lemnul, biogazul sau pompele mari de căldură crește treptat - aceasta este denumită așa-numita termoficare verde. De exemplu, mai mult de jumătate din toate sursele de energie utilizate în Austria pentru încălzirea locală și pe distanțe lungi sunt regenerabile. Centralele termice locale folosesc aproape exclusiv biomasă, care, pe lângă efectul pozitiv asupra echilibrului de mediu, stimulează și crearea de valoare regională, deoarece produsele din deseuri de lemn folosite pentru încălzirea centralizată provin, de obicei, din surse locale.

O altă posibilă sursă de energie este căldura reziduală industrială: companiile industriale cu sisteme de temperatură înaltă, cum ar fi producția de oțel, pot emite căldura în exces. Incineratoarele de deșeuri sunt, de asemenea, o modalitate de generare a energiei necesare pentru termoficare.

Pasul 2: Prin conducte de termoficare către gospodării

Căldura generată astfel ajunge în conductele rețelei de termoficare sub formă de agent termic, reprezentat de apa foarte caldă – la o temperatură de aproximativ 90 °C. Datorită conductibilității sale termice ridicate, apa este deosebit de potrivită pentru transportul căldurii. Cu toate acestea: Izolarea optimă a sistemului de țevi este esențială pentru a vă asigura că se pierde cât mai puțină căldură valoroasă posibil pe drumul lung până la gospodărie. Regula generală este: cu cât distanța dintre centrala termică și punctul de livrare este mai mică și cu cât densitatea consumatorilor gospodăriilor conectate este mai mare, cu atât pierderile de căldură sunt mai mici și sistemul de termoficare este mai eficient.

 

Pasul 3: Căldură plăcută în locuință datorită stației de transfer

Stația de transfer de termoficare și schimbătorul de căldură pe care îl conține furnizează apă caldă menajeră precum și apa de încălzire.

Stația de transfer de termoficare este „conectorul” între rețeaua de termoficare și ciclul de încălzire la domiciliu. Stația de transfer este situată direct in locuință, iar schimbătorul de căldură realizează sarcina propriu zisă: deoarece apa caldă din sistemul de termoficare circulă și încălzește apa de încălzire și apa caldă menajeră într-un circuit de căldură separat. În acest fel, căldura poate fi reglată conform nevoilor și obiceiurilor individuale ale locuitorilor gospodăriei.

Încălzire centralizată: calorifere sau încălzire în pardoseală?

tipps_zum_start_in_die_heizsaison_hoval.jpg

Încălzirea centralizată presupune gestionarea temperaturilor de tur mai ridicate care sunt necesare pentru utilizarea caloriferelor.

Pentru a vă menține casa confortabilă și caldă, termoficarea obține o bilă albă datorită flexibilității. Pe de o parte, încălzirea prin pardoseală poate fi folosită ca sistem de distribuție, așa cum este cazul în majoritatea clădirilor noi. Pe de altă parte, termoficarea face față cu ușurință temperaturilor de tur mai ridicate care sunt necesare pentru utilizarea caloriferelor. Așadar, oricine se gândește să înlocuiască vechiul sistem de încălzire cu un nou racord de termoficare va aprecia, fără îndoială, acest fapt - deoarece utilizarea infrastructurii deja existente economisește costuri.

Încălzire centralizată pentru Nordis Residence

Nordis Residence
Nordis Residence este un proiect rezidențial premium, ce îmbină preocuparea pentru estetic cu grija pentru funcționalitate, eficiență și protejarea mediului. Ansamblul este compus din 27 de apartamente, a câte 2, 3 sau 4 camere, plus 3 garsoniere, acestea având alocate locuri de parcare în garajul subteran al clădirii.

Încălzirea și apa caldă menajeră pentru ansamblul rezidențial sunt asigurate de un sistem mixt de tip centralizat, format din centrală termica de imobil și panouri solare, iar contorizarea utilităților se va face individual pentru fiecare apartament. La intrarea în clădire se află o zonă de recepție elegantă, prevăzută cu o grădina verticală. Contorizarea utilităților este individualizată pentru fiecare apartament.

Optarea pentru o soluție Hoval de înaltă eficiență prin cazanul în condensație 700 D UltraGas a fost gândită astfel încât să se asigure obținerea celor mai bune rezultate în ceea ce privește eficiența termică și consumul redus de gaz. Cazanul UltraGas iese în evidență și datorită flexibilității sale: poate fi integrat cu orice tip de generator de căldură sau sistem de energie solară. 

Avantajele încălzirii centralizate

Ca și în cazul oricărui proiect pe termen lung, ar trebui să obțineți informații complete înainte de a lua o decizie cu privire la o nouă soluție de încălzire. Echipa dvs. Hoval va fi bucuroasă să vă sfătuiască. Cu toate acestea, unele avantaje ale încălzirii de tip termoficare pot fi denumite în mod specific, mai ales utilizarea convenabilă:

  • Stațiile de transfer de termoficare sunt ieftine și ușor de întreținut.
  • Încălzirea funcționează complet automat și fără intervenția dumneavoastră.
  • Cu termoficarea nu aveți în locuință  nici foc și nici substanțe periculoase de orice fel, deoarece se furnizează doar apă caldă.
  • Economisiți spațiu care ar fi fost altfel dedicat pentru un cazan și pentru depozitarea combustibilului.
  • Nu aveți nevoie de coșuri de fum/evacuare gaze arse.

Dezavantajele încălzirii centralizate

  • Încălzirea centralizată nu este disponibilă peste tot.
  • Odată ce ați optat pentru termoficare, este adesea dificil sau chiar imposibil să schimbați furnizorul într-un timp scurt.
  • Deoarece sursele de energie regenerabilă nu sunt încă folosite peste tot ca furnizori de energie, poate fi un aspect mai puțin aliniat noilor politici de mediu.
Vă sprijinim în alegerea soluției de climat interior care vi se potrivește cel mai bine. Echipa noastră va fi bucuroasă să vă contacteze gratuit și fără obligații!
Traducere și adaptare după un articol Hoval Austria
Autor
Alexandra Dragoi