Modernizarea sistemului de încălzire al clădirii istorice a Primăriei din Rouen. Cogenerare și condensație pentru noua eră

◄ Inapoi la articole

Obiectivele proiectului

primaria Rouen incalzire

Primăria din Rouen a dorit să întreprindă un proiect de renovare a sistemului de încălzire a spațiilor sale istorice într-o abordare exemplară în ceea ce privește tranziția energetică.

Obiectivul a fost triplu: creșterea confortului, reducerea costurilor cu energia și a amprentei de mediu a sistemului de încălzire. Un frumos simbol francez, o construcție gotică ce datează din anul 1144, fiind transformată din abație în actuala clădire a Primăriei orașului Rouen. Deși cu o istorie impresionantă, de aproape 900 de ani, clădirea beneficiază de soluții tehnice inovatoare și prietenoase cu mediul, printre care două cazane în condensație UltraGas (400), care asigură încălzirea unui suprafețe de 18.000 m² și un echipament de cogenerare pentru energie termică și electrică, Hoval PowerBloc (210).


Soluția propusă de inginerii Hoval

module-cog--n--ration-hoval-powerbloc_mairie-rouen.png

În urma unei analize a nevoilor energetice ale sitului și a impactului asupra mediului, în colaborare cu Hexa Ingénierie, experții Hoval au recomandat instalarea unui mini-cogenerator Hoval PowerBloc (210), împreună cu două cazane în condensație de ultimă generație Hoval UltraGas® (400). Astfel, cele două cazane în condensație, fiecare furnizând 371 kW, acționează ca un supliment al modulului de cogenerare care asigură o putere termică de 253 kW și o putere electrică de 210 kW. Instalarea a fost realizată de compania CRAM. Acest sistem produce un total de 624 kW pentru încălzirea clădirii, precum și 210 kW de electricitate, a căror parte neutilizată este injectată pe rețeaua publică și vândută.

Grupul de cogenerare de energie termică și electrică asigură o contribuție semnificativă la conservarea resurselor datorită producerii de căldură și energie electrică cu un singur echipament, având până la 90% eficiență în funcționarea la putere optimă și intervale lungi de întreținere, de până la 6000 de ore de funcționare.

Cazan in condensatie Ultragas - vedere interior

Cazanele în condensație Ultragas au o eficiență de până la 109,9% raportat la PCI (Putere Calorifica Inferioara), printre avantaje numărându-se rentabilitatea excelentă și amortizarea rapidă, permițând realizarea unor economii semnificative datorită: eficienței ridicate ca urmare a capacității mari de apă, tehnologiei de condensare, care este cu până la 6% mai mare datorită retururilor separate de temperatură înaltă și scăzută, arzătorului modulant Ultraclean proiectat pentru ardere curată și emisii foarte scăzute, precum și schimbătorului de căldură aluFer brevetat pentru o eficiență inegalabilă.

Rezultate ecologice și economii energetice

primaria Rouen

Pe lângă faptul că beneficiază de un sistem de încălzire eficient și care are un impact redus asupra mediului, Consiliul Local Rouen produce propria energie electrică pe care o poate vinde pentru a-și amortiza investiția mai rapid. Într-un singur sezon de încălzire, s-au produs 170.000 kW. Datorită noului sistem de încălzire cu centrala in cogenerare si cazane in condensatie, reducerea consumului de energie este de 42%. În fiecare an, 5.000 de euro vor fi recuperați în urma revânzării energiei electrice.

Autor
Alexandra Dragoi