Care este importanța marcajului CE și a declarației de încorporare pentru unitățile HVAC? Ce trebuie sa stiti.

◄ Inapoi la articole

CE - Ce înseamnă?

Marcajul CE reprezintă o confirmare din partea producătorului unui produs, conform căruia - în conformitate cu Regulamentul UE 765/2008 - produsul îndeplinește cerințele fundamentale ale directivelor care se aplică acestuia. Nu este un sigiliu al calității. Pentru a obține marcajul CE, producătorul trebuie să efectueze o procedură de evaluare a conformității; acest lucru trebuie să acopere punctele enumerate mai jos și producătorul este responsabil pentru respectarea acestuia:

1. Identificarea legislației UE relevante

2. Compilarea unei liste cu directivele care se aplică

3. Efectuarea unei evaluări a riscurilor și asigurarea faptului că produsul îndeplinește cerințele

4. Întocmirea documentației tehnice

5. Verificarea instrucțiunilor de utilizare

6. Odată ce punctele de mai sus sunt realizate, etapa finală poate avea loc: declarația de conformitate este emisă și apoi este livrată împreună cu produsul.

Evaluarea riscurilor (efectuată în conformitate cu EN ISO 12100) este o parte fundamentală a acestei proceduri. Acesta indică riscurile pe care le poate prezenta un echipament, precum și sursele potențiale de deteriorare a sănătății pe care le poate provoca și descrie măsurile care trebuie adoptate pentru a preveni apariția acestor situatii.

Clientul nu primește documentele de certificat asociate cu primele cinci puncte de mai sus: acestea rămân la producător și poate fi necesar să fie prezentate agențiilor guvernamentale dacă este cerut. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla dacă sunt ridicate orice obiecții la cerințele de sănătate și siguranță ale produsului. Dacă documentele nu pot fi prezentate la cerere, produsul nu este considerat ca având certificare CE și ca urmare, se consideră că are un defect material.

CE și unitățile HVAC

Deci, cum se aplică acest lucru pentru unitățile HVAC? În conformitate cu punctul 1 de mai sus, reglementările și directivele europene aplicabile unităților HVAC sunt:

• Directiva privind mașinile 2006/42 / CE (reglementează armonizarea cerințelor de sănătate și siguranță pentru mașini)

• Directiva ErP 2009/125 / CE sau Directiva privind proiectarea ecologică pe scurt (descrie specificațiile generale pentru crearea de modele ecologice ale produselor care consumă energie)

• Directiva privind tensiunea joasă 2014/35 / UE (reglementează declarația de conformitate pentru componentele încorporate, cum ar fi motoarele)

• Directiva EMC 2004/108 / CE (descrie cerințele pentru compatibilitatea electromagnetică a componentelor, cum ar fi imunitatea la efectele câmpurilor electromagnetice externe asupra componentelor electronice și împiedicarea emisiilor de câmpuri electromagnetice de la convertizoarele de frecvență)

Se pot aplica directive suplimentare (punctul 2), în funcție de echipament și de modul în care va fi utilizat. Acestea pot include:

• Directiva 97/23 / CE privind echipamentele sub presiune (în cazul în care nivelurile de presiune ridicate și / sau temperaturile ridicate (> 120 ° C) apar în schimbătoarele de căldură)

• Directiva privind aparatele de gaze 90/396 / CE (se referă la aparatele care ard combustibili gazoși)

• Regulamentul CPD / Produse pentru construcții EU 305/2011 (trebuie aplicat în cazul unităților cu funcție de extracție a fumului)

• Directiva ATEX 2014/34 / UE (cuprinde unitățile și sistemele de protecție destinate utilizării în atmosfere potențial explozive)

Care sunt cerințele Directivei pentru echipamente tehnice?

ultragas_15_125_systemloesung_kombi_hg.jpg

Directiva privind echipamentele tehnice descrie procedura de evaluare a conformității care trebuie aplicată echipamentelor, inclusiv unităților HVAC. Face o distincție între:

• echipamentele finale care sunt gata de utilizare;

• echipamentele parțial finalizate, care nu sunt adecvate pentru a fi folosite ca unitati autonome

Unitățile HVAC sunt considerate echipamentefinale dacă sunt adecvate pentru utilizare și funcționare. Aceasta înseamnă că trebuie să fie echipate cu:

• sisteme de măsurare, control și reglare

• sisteme integrate de încălzire și / sau răcire;

• ansambluri complete de reglare pentru încălzire și / sau răcire (ceea ce înseamnă că utilajul este potrivit pentru utilizare și funcționare odată ce este conectat la o sursă de alimentare)

Numai echipamentele finale pot primi certificate de conformitate și marcajul CE.

Exemplele de echipamente parțial finalizate includ unități HVAC fără sisteme de măsurare, control și reglare. În conformitate cu Directiva privind echipamentele tehnice, acest tip de echipamente nu pot purta marcajul CE. În schimb, acestea sunt livrate cu o declarație de încorporare și instrucțiuni de asamblare. În declarația de încorporare, producătorul trebuie să precizeze care sunt cerințele Directivei privind echipamentele tehnice aplicabile celor parțial finalizate și, prin urmare, trebuie respectate. Este important de reținut că echipamentele parțial finalizate nu pot fi puse în funcțiune decât după ce au fost considerate conforme cu cerințele declarației de încorporare după ce au fost transformate în echipamente care sunt adecvate pentru utilizare (de exemplu, după măsuratori si instalarea unui sistem de reglare si control). Ce înseamnă acest lucru în practică este că procedura de conformitate pentru obținerea marcajului CE trebuie să fie efectuată înainte de punerea în funcțiune.

Care sunt cerințele Directivei ErP?

fotolia_37883947_l-1.jpg

Directiva ErP stabilește criterii generale pentru evaluarea potențialului de economisire, definirea cerințelor minime de eficiență energetică și luarea în considerare a eficienței utilizării resurselor pe întreaga durată a ciclului de viață - de la fabricare până la iesirea din functiune. Regulamentul UE 2014/1253 dictează modul de punere în aplicare a Directivei ErP. Puteți găsi mai multe informații despre acest lucru în articolul nostru "Intrebari si raspunsuri privind directiva Erp".

Pentru ce este responsabil producătorul

Producătorul este responsabil de declararea faptului că echipamentele pe care le introduce pe piață respectă cerințele aplicabile acestora. Este important de menționat că termenul "producător" are un domeniu larg de aplicare; nu se aplică doar partii care construiește echipamentul HVAC. "Producătorul" poate fi utilizat și în raport cu partea care construiește sau proiecteaza sistemul - ceea ce înseamnă că și proiectantii pot fi considerați "producători" în contextul înțelegerii responsabilității directivei pentru echipamentele tehnice. În cazul în care un echipament HVAC este furnizat fără un sistem de măsurare, control și reglare, iar acest sistem este instalat ulterior, așa cum specifică proiectantul, este posibil să se facă referire la proiectant cu apelativul de "producător". În astfel de cazuri, proiectantul este cel care este responsabil de efectuarea procedurii de evaluare a conformității pentru a obține marcajul CE.

Furnizare de componente

Domeniul de responsabilitate se poate schimba și în cazul în care clientul furnizează componente care fac obiectul reglementărilor UE - cum ar fi sistemele de măsurare, control și reglare, filtre, sisteme de recuperare a căldurii sau ventilatoare - și aceste componente trebuie instalate de o terță parte, fie la fabrica sau pe șantier. Nu este posibil ca producătorul să efectueze evaluarea dacă se întâmplă acest lucru. În schimb, fabricantul își asumă titlul de "producător" și, prin urmare, este responsabil de efectuarea procedurii de evaluare a conformității pentru a obține marcajul CE.

Desemnarea persoanelor responsabile

În timp ce regulamentele și directivele oferă o definiție precisă a domeniilor de responsabilitate care se aplică, putem vedea din aceste informații că nu specifică exact care persoane dețin această responsabilitate. Fiecare proiect are o persoană care este responsabilă pentru obținerea certificării CE necesare și care este numită pe baza configurației sistemului. Dacă situația implică furnizarea unui echipament HVAC care este clasificat ca echipament parțial finalizat, această persoană trebuie să fie numită înainte de încheierea contractului. Certificarea CE este un proces care necesita mult timp și costă, astfel încât realizarea documentatiei reprezinta un serviciu suplimentar.

În cazul în care echipamentul HVAC este considerat a fi echipament final, atunci declarația de conformitate cerută și marcajul CE sunt furnizate împreună cu acesta. Din acest motiv, este o idee bună să alegeți o configurație a echipamentului HVAC care va fi în cele din urmă livrată cu certificare CE. Aceasta este o opțiune mai simplă - și este și mai sigură.

Autor
Tobias Brugger