Incalzirea eficienta a casei: 9 sfaturi pentru a economisi energie

◄ Inapoi la articole

Fie ca sunteti chirias sau proprietar - in ambele situatii, incalzirea eficienta este esentiala. Cu sfaturile noastre puteti economisi energie si bani, iar in acest fel, puteti minimiza impactul negativ asupra mediului si creste eficienta energetica a gospodariei dumneavoastra.

Stiati ca valul de frig ce a afectat Romania incepand cu 6 ianuarie 2017, a determinat un consum record de gaze naturale, respectiv 72.4 milioane de metri cubi pe zi ce valoreaza aproximativ 92 milioane de euro?

izolarea termica a casei

1. Alegeti sistemul potrivit de incalzire
Sistemele vechi de incalzire sau cele care nu au fost modernizate risipesc energie si bani. Folosind un sistem modern de incalzire, va puteti reduce cu pana la 20% costurile cu incalzirea si proteja mediul inconjurator in acelasi timp. Va spunem in randurile urmatoare de ce si cand este necesar sa modernizati acest sistem.

2.
 Reduceti temperatura ambientala
Reducand temperatura camerei cu numai un grad puteti economisi 5-6% din energia necesara incalzirii - asadar, asigurati-va ca setati termostatul in mod corect. In camera in care va petreceti majoritatea timpului recomandam o temperatura de 20-22 grade Celsius, in dormitor recomandam 17-18 grade, iar in baie 22-24 grade. Daca nu sunteti acasa in timpul zilei, nu este necesar ca sistemul de incalzire sa functioneze la capacitatea maxima programata.

3. Ventilarea
Pastrati usile si ferestrele bine inchise. Evitati ventilarea continua prin ferestre rabatate, deoarece procedand in acest mod, se raceste fatada cladirii si ajungeti in situatia in care incalziti de fapt exteriorul. Prin fereastra intredeschisa se va evacua caldura,  determinand racirea peretilor, conducand astfel la incalzirea atmosferei adiacente cladirii. Introduceti valuri mari de aer proaspat intr-un timp mai scurt. Pentru a face acest lucru, deschideti ferestrele din zone opuse ale casei, timp de cinci minute, pentru a crea curent, a reimprospata eficient aerul din interior si a elimina umiditatea nedorita. O solutie si mai potrivita este instalarea unui sistem de ventilatie rezidentiala - acesta asigura necesarul de aer proaspat si mentine un nivel optim de umiditate.

4. Reduceti pierderile de caldura
Tineti inchise usile camerelor in care s-a efectuat incalzirea pentru a nu pierde aerul cald din interior. Trageti draperiile, obloanele cu role sau jaluzelele, in acest mod incaperile se vor mentine la temperatura dorita un timp mai indelungat.

sisteme de incalzire Hoval

Profitati de sursele gratuite de energie, cum ar fi lumina naturala a soarelui, si ridicati obloanele atunci cand este insorit.

5.
Economisiti apa calda 
Incalzirea apei utilizeaza peste 12% din necesarul energetic. Reduceti cantitatea utilizata de apa calda facand dus in loc de baie. Nu numai ca veti economisi  apa in mod substantial (aproximativ 50 l), dar si energie termica.  Recomandam utilizarea bateriilor de baie si bucatarie cu preamestec si reglajul temperaturii cat si para de dus cu pulverizare cu presiune. Deosebit de utile sunt si sistemele de recirculare a apei calde menajere.

6. Evitati sistemele care consuma foarte multa electricitate 
Evitati incalzitoarele electrice cu ventilator, deoarece incalzirea pe baza de electricitate este ineficienta si foarte scumpa. Atat incalzitoarele electrice cat si cele cu infrarosu consuma o cantitate importanta de energie. Un alt aspect pe care merita sa il luati in considerare este faptul ca, pe timpul iernii, energia electrica din productia interna este limitata si trebuie sa fie importata suplimentar din strainatate.

7. Nu neglijati verificarea si mentenanta periodica a sistemului de incalzire
In cazul in care caloriferele nu se incalzesc bine, acestea trebuiesc aerisite. Verificati in mod regulat sistemul vechi de incalzire pentru a va asigura ca functioneaza eficient in termeni de cost si energie. Acest lucru va ajuta sa evitati defectiunile si emisiile de poluanti, prelungeste durata de functionare si creste eficienta sistemului dumneavostra de incalzire. Mentenanta cazanelor in condesatie pe gaz este extrem de importanta.

8. Utilizati un sistem inteligent de control al incalzirii

intelligent-heating-control-hoval.png

Sistemele moderne de incalzire sunt dotate cu sisteme inteligente de control care va permit sa ajustati temperatura in functie de obiceiurile dumneavostra zilnice, dar si conform prognozei meteo in timp real, prin intermediul internetului. Pentru toti cei ce se ghideaza dupa principiile ecologice si ale economisirii, sistemul inteligent de control este o achizitie esentiala.

9. Utilizati alte “sisteme de incalzire”
Daca va este frig in timpul iernii, indiferent cat de cald este in interior, incercati si metodele traditionale – o sticla cu apa calda, o patura calduroasa sau relaxati-va picioarele intr-un vas cu apa calda si saruri de baie cu minerale.

Cunoaste sistemul dvs prognoza meteo?

Cu ajutorul statiilor de camera inteligente TopTronic®E, sistemul de incalzire se va adapta prognozei meteo. In acest fel, temperatura din caminul dumneavoastra va fi intotdeauna placuta – economisind in acelasi timp o cantitate insemnata de energie.

sisteme de incalzire rezidentiala Hoval
Autor
Peter Schatte