Încălzire ultra eficientă la 170 metri înălțime - soluție Hoval pentru Turnul Dunarii din Viena

◄ Inapoi la articole

Turnul Dunării din Viena, cea mai înaltă structură din Austria, a primit un nou aspect după o renovare completă. Reperul vienez a primit și o soluție de încălzire de la Hoval, care punctează cu un raport optim preț-performanță.

420.000 de vizitatori pe an. Șase cereri în căsătorie pe săptămână. Cu un total de 252 de metri de la bază până la vârf, Turnul Dunării din Viena, deschis în 1964, este cea mai înaltă structură din Austria - și un magnet turistic. Restaurantul care se rotește la 170 de metri și cafeneaua turn, situată la 160 de metri, au fost complet modernizate în 2018, la fel ca și alte zone de la parter. Deschiderea noului pub Donaubräu în februarie 2019 a marcat finalizarea lucrărilor de reconversie și renovare.

turnul dunarii panorama

Un nou sistem de încălzire pentru Turnul Dunării

Procesul de reînnoire a tehnologiei turnului a debutat în 2017, chiar înainte de începerea lucrărilor de modernizare a construcției. Printre altele, o nouă soluție de la Hoval a înlocuit sistemul de încălzire învechit. Datorită eficienței ridicate a sistemului Hoval, noile norme privind valorile limită ale poluanților sunt strict respectate. Instalatorul, partener Hoval, a pus în funcțiune două cazane pe gaz de joasă temperatură Max-3 într-o zi de toamnă, chiar în timpul sezonului de încălzire.

Acum cazanele furnizează energie termică turnului și oferă, de asemenea, capacitatea mai mare necesară pentru noul spațiu de catering. În timp ce Turnul Dunării, cu toate clădirile, avea înainte un necesar termic de 450 până la 500 kW, acum acesta este de 650 până la 700 kW.

Cea mai mare provocare în planificarea sistemului a fost reprezentată de înălțimea zonelor de încălzit, a zonelor situate chiar în vârful turnului. Managerul de zonă Hoval, Christian Böhm, care a elaborat soluția tehnică împreună cu partenerul, explică:

cazan max 3 turnul dunarii

Presiunea scade cu 1 bar la fiecare zece metri de altitudine. Prin urmare, în camera cazanului este necesară o presiune de 18 bari astfel încât presiunea necesară de 1,5 bar să fie asigurată pe podeaua centrală a turnului la o înălțime de 165 de metri.

max-3 turnu dunarii

Deoarece cazanele standard nu sunt proiectate pentru o presiune atât de mare, Hoval a optat pentru separarea sistemului. Cele două cazane pe gaz Max-3 oferă o putere de 350 KW fiecare. Energia este transferată într-un circuit separat printr-un schimbător de căldură. În același timp, soluția cu două cazane garantează fiabilitate și flexibilitate, un aspect esențial pentru proiectul Turnul Dunării.

Tehnologie modernă de încălzire – temperatură constantă

Un alt subiect important în conceperea noului sistem de încălzire au fost cele două etape rotative ale restaurantului turn și cafeneaua turn. Aici, încălzirea plintei cu aer cald asigură faptul că vizitatorii se pot bucura priveliștea Vienei chiar și în timpul iernii. Aerul este direcționat din centrul turnului către canalele de aer rotative din podea cu ajutorul unei noi tehnologii de tip perie. Un al doilea schimbător de căldură este instalat în partea de sus a turnului pentru a încălzi aerul. Deoarece aceast aspect merge întotdeauna mână în mână cu o pierdere scăzută de temperatură, este un avantaj deosebit asigurat de cazanul robust Max-3, faptul că poate furniza o temperatură ridicată constantă.

Christian Boehm: Sus, în turn, aerul cald trebuie încălzit la 80 ° C în zilele reci pentru ca nimeni să nu înghețe. Pentru a realiza acest lucru, aducem apa de încălzire în cazan la aproximativ 100 ° C.

De la proiectare până la mentenanță cu Hoval

Hoval a conceput proiectul pentru clădirea extraordinară de la proiectarea sistemului până la coordonarea cu instalatorul partener în faza de implementare. Claudia Pich, purtătoarea de cuvânt a companiei pentru Donauturm, este foarte mulțumită:

Sistemul de încălzire funcționează fără probleme. Hoval a îndeplinit toate așteptările noastre.

turnul dunarii automatizare

De la punerea în funcțiune în octombrie 2017, gestionarea și întreținerea cazanelor a fost realizată de Hoval. Sistemul de control TopTronic E s-a dovedit extrem de fiabil, reglează funcționarea celor două cazane pe gaz de joasă temperatură conform nevoilor. Tehnicienii au opțiunea de a accesa de la distanță sistemul printr-o conexiune online. Și Hoval a înființat chiar și un mic depozit cu piese de schimb special pentru Turnul Dunării.

Traducere și adaptare după un articol Hoval Austria
Autor
Alexandra Dragoi