De ce să alegeți un sistem de încălzire centralizat – 10 avantaje pentru dezvoltatori

◄ Inapoi la articole

În data de 2 martie 2020 s-a înregistrat în capitala țării o depășire record a limitelor maxime admise de poluanți. România ocupă locul opt în Europa la numărul deceselor din cauza poluării, la suta de mii de locuitori, conform unui raport al organizației GAHP. Peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării. În marile orașe, cei mai importanți factori de poluare sunt mașinile, construcțiile, dar și sistemele de încălzire. 

Prin încălzirea centralizată putem asigura eficient încălzirea simultană, de la o singură sursă, a mai multor locuințe din una sau mai multe clădiri, folosind în acest scop un agent termic. Sistemele de încălzire centralizată vor juca un rol-cheie în strategia europeană de reducere a emisiilor de carbon și vor fi, de asemenea, pioni importanți pentru planul european de încălzire și răcire.

De asemenea, guvernele pun la dispoziție fonduri pentru a ajuta autoritățile locale să exploreze fezabilitatea sistemelor de încălzire centralizată din zonele lor. Dezvoltatorii se pot detasa fața de competitori prin oferirea unei soluții premium eficiente, economice și ecologice. 

Aflați din articolul nostru ce avantaje competitive vă oferă alegerea unui sistem de încălzire centralizat.

1. Sistemul centralizat este unul mai ecologic

Exemplu pentru un bloc cu 50 apartamente, suprafață medie 65 mp/ap.

Necesar termic bloc ≈ 480 kW

Centrală termică murală 24 kW = 1,200 kW

Cazan în condensație de pardoseală UltraGas 500D = 500 kW

Pentru asigurarea încălzirii și a debitului de ACM, centralele termice de apartament sunt supradimensionate.

Sistemul de încălzire centralizat cu cazane în condensație UltraGas® este corect dimensionat și cu un nivel de poluare mai mic cu 58% față de o soluție cu centrale individuale.

2. Arhitectură exterioară armonioasă

Un avantaj în ceea ce privește designul și armonia clădirii este faptul că nu se creează un aspect exterior neplăcut, ca în cazul utilizării centralelor de apartament, unde există numeroase coșuri de fum pe fațada clădirii.

3. Sistemul centralizat este mai prietenos cu natura

Emisiile sunt reduse substanțial, cazanele în condensație UltraGas au emisii de NOx<40mg/kWh.
Utilizând un astfel de sistem se poate obține punctaj maxim pentru certificarea BREEAM sau LEED, atestate pentru clădiri verzi care confirmă că echipamentele respectă mediul înconjurător.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm studiul de caz privind rețeau de termoficare care poate fi controlată ca un singur sistem, din Eschen – principatul Liechtenstein.

4. Eficiență energetică superioară, consum scăzut de gaz

avantaje sistem de incalzire centralizat

Datorită puterii mari de modulare a cazanelor UltraGas®, modulare 1:10, consumul de gaz va fi proporțional cu cerințele de încălzire și ACM ale apartamentelor din imobil. Mai mult, UltraGas® este cazanul în condensație cu o eficiență de până la 109,9% raportat la PCI (Putere Calorifica Inferioara).

Arzătorul premix modulant asigură un nivel ridicat de eficiență și emisii reduse de poluanți pe întregul domeniu de operare. Unitatea premix-ventilator generează un amestec combustibil omogen de gaz / aer și, prin urmare, optim. Cantitatea poate fi ajustată cu precizie prin intermediul vitezei ventilatorului și modulată la necesarul de căldură. Arzătorul parcurge intervalul de modulare de la 328 la 1550 kW continuu și împiedică pornirile si opririle dese, acestea generând consumuri de energie și emisii crescute.

Arzătorul Ultraclean® arde amestecul combustibil gaz / aer în condiții optime, obținându-se emisii minime pentru produșii de ardere poluanți. De asemenea, este silențios și asigură un nivel ridicat de confort în utilizare.

5. Suport tehnic în proiectare direct de experții Hoval

În vederea stabilirii soluției tehnice optime și viabile, inginerii Hoval acordă suport tehnic încă din faza de proiectare a sistemului.  Alegerea echipamentului și proiectarea unui sistem de încălzire și ventilație eficient este o provocare serioasă. Dezvoltatorii pot beneficia de asistența inginerilor Hoval, de experiența lor anterioară și cunoștințele vaste.

În strânsă colaborare cu dezvoltatorii și luând în considerare toate cerințele investiției, proiectăm cele mai eficiente și rentabile soluții. În plus, Hoval oferă desene pentru echipamente și alte materiale necesare introducerii în cadrul proiectului, cu scopul de a sprijini activitatea proiectanților și arhitecților. 

6. Sistem hidraulic simplu: Costuri de investiție scăzute

economii incalzire

Datorită volumului mare de apă și pierderilor de presiune mici a cazanelor UltraGas®, în sistemul hidraulic NU sunt necesare pompe primare și butelie de egalizare, reducându-se astfel costurile de investiție.  Cazanul în condensație pe gaz UltraGas® vă garantează o rentabilitate excelentă și o amortizare rapidă. Vă va permite să realizați economii semnificative datorită:

  • tehnologiei de combustie și a eficienței de neegalat, care vor economisi cantități importante de energie,
  • eficienței ridicate datorită capacității mari de apă,
  • tehnologiei de condensare, care este cu până la 6% mai mare datorită retururilor separate de temperatură înaltă și scăzută.

7. Cameră tehnică de dimesiuni reduse sau montaj la exterior

Cabin Slim

Cazanul în condensație de pardoseală UltraGas® asigură o conomie de spațiu considerabilă, m² câștigați putând fi exploatați în alte scopuri. Economisire de până la 30% a spaţiului prin modul de construcţie vertical și compact. 

În varianta CabinSlim, cazanele în condensație UltraGas® pot fi amplasate la exterior, lângă clădire sau pe acoperiș. Soluția este viabilă și pentru clădiri vechi, reabilitate.

Unicitatea centralei termice containerizate complete, care conține toate elementele necesare pentru producerea căldurii, constă în designul inovator și compact. Permite ca sursa de căldură să fie amplasată în locația ideală, fără a vă îngrijora referitor la condițiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploaia sau zăpada, care i-ar putea împiedica activitatea sau care ar provoca o funcționare defectuoasă. Cabin Slim poate fi amplasat în aer liber, chiar lângă clădire, pe o terasă a clădirii sau chiar pe acoperiș - economisind spațiu interior valoros! 

8. Dezvoltatorul poate deveni furnizor de energie: Centrală termică de cvartal

centrala termica cvartal

În cazul unui ansamblu cu mai multe imobile se poate implementa soluția cu centrală termică de cvartal administrată de către investitor / dezvoltator, acesta devenind furnizor de energie și având astfel o sursă suplimentară de venit.    

9. Control funcționare de la distanță, service și mentenață realizate de echipa de service Hoval

toptronic.jpg

Noua generație de automatizare Hoval TopTronic® E, foarte ușor de utilizat, permite controlul de la distanță al sistemului și optimizarea consumului de energie al instalației, inclusiv pentru prepararea apei calde menajere. Reglaje și vizualizare avarii în timp real efectuate de către departamentul Service Hoval prin intermediul conexiunii on-line. Diagnoză și intervenție de specialitate ultra rapidă realizată de echipa de ingineri Hoval. Serviciul post-vânzare Hoval, prezent în toată România, vă oferă asistență, de la punere în funcțiune la intervenții de service și mentenanță.

10. Costuri de investiție scăzute

În funcție de soluția tehnică aleasă și de numărul de apartamente, costul investiției cu un sistem centralizat poate fi mai mic cu 5% – 20%, costurile de manopera sunt substantial reduse, cât și materialele necesare montajului.

Urmăriți și videoclipul nostru despre cele 10 avantaje ale sistemului de încălzire centralizat pentru a afla cum vă puteți detașa de competiție și dezvolta un proiect sustenabil

Autor
Alexandra Dragoi