De 20 de ani „cu toată inima lângă tine“

◄ Inapoi la articole

Într-o lume tumultuoasă și presărată cu incertitudini, este mai important ca niciodată ca familia să fie centrul vieții și prioritatea noastră. Pentru mulți dintre noi, viața fără o familie este inimaginabilă. Cu excepția câtorva pe care norocul i-a ocolit, familia este o parte integrată a vieții noastre și stâlpul pe care ne clădim fericirea și viitorul. La venirea noastră pe lume, suntem extrem de vulnerabili și dependenți de familie sau de o altă persoană semnificativă, aceștia sunt cei care ne vor asigura în primă fază bunăstarea și vor face tot posibilul ca barca noastră să navigheze cu succes și în siguranță către destinația pe care fiecare în parte ne-o alegem.

Familiile nu sunt însă perfecte și nici indestructibile. Un grup de oameni s-au gândit la aceste situații mai puțin fericite și au decis să își unească eforturile pentru a ajuta familiile in situații de vulnerabilitate sau pe cei care, din păcate, s-au născut în afara sânului protector al unei familii. 

Începuturile anevoiose ale fundației

Doamna Antonia Frick a venit în România în anul 1995, având o experiență de 26 de ani ca președinte a programului de ajutor pentru familie „Familienhilfe Liechtenstein”, cu dorința de a crea și susține in Romania proiecte de sprijinire a familiilor și a altor categorii sociale dezavantajate. 

În cadrul evenimentului ce marchează aniversarea a 20 de ani ai Fundației Bucureștii Noi, onorat de prezența  Arhiepiscopului romano-catolic de București - Ioan Robu, Prințul Mihail al Liechtensteinului - membru al Consiliului de Administrație YANA, Dl. Urs Herren -  Ambasador al Confederației Elvețiene în România, Dl. Daniel Tudorache - primarul Sectorului 1 al Municipiului  București;
Doamna Antonia Frick ne povestește despre începuturile acestei povești, ce s-a dovedit în cele din urmă a fi una de un real succes:

“Este greu de crezut, dar organizația Bucurestii-Noi are deja 20 de ani. Privind în urmă, părintele Georg Sporschill m-a îndrumat să întemeiez un centru de ajutor pentru familiile din România și mi l-a prezentat pe Excelența sa, Arhiepiscopul Robu, deoarece Institutul Catolic din București tocmai pusese bazele unei facultăți sociale. Eram în căutarea unei instituții pentru a putea începe în mod oficial activitatea.  Nimeni nu a vrut să înceapă această activitate cu mine, nicio organizație bisericească sau guvernamentală. Apoi, Wilhelm Tauwinkl, acum lector la Universitatea din București, mi-a sugerat să încercăm să ne începem activitatea cu ajutorul părintelui Martin Cabalaș. Pentru a folosi un citat biblic, sămânța a cazut pe teren fertil și s-a înălțat.”

casa-peter-3.jpg

Fundația Bucureștii Noi și-a început activitatea în 1997 cu sprijin financiar din partea ONG Yana Liechtenstein, născându-se astfel programul principal "Alături de bătrâni și de familii." Dacă la începutul activității, grupurile țintă au fost vârstnicii singuri și familiile sărace, astăzi acestea sunt îndreptate și către copiii și tinerii din cartierul Bucureștii Noi, dar și din zonele limitrofe.
Misiunea fundației Bucureștii Noi este aceea de a îmbunătății condițiile de viață ale persoanelor care se află în situații de dificultate depășind, pe cât posibil, obstacolele materiale și promovând, unde este posibil, educația care duce la demnitate și permite independența persoanei.

Eforturile susținute sunt răsplătite

Doamna Antonia Frick ne povestește în continuare despre activitatea caritabilă din cadrul fundațiilor:
În Bucureștii-Noi mai mult de 1000 de oameni au primit ajutor în ultimii ani. Ulterior, a aparut ideea să mutăm o sucursală în Bacău. Grație cooperării eficiente dintre Liechtenstein și Bucureștii Noi si actuala Yana Romania s-au realizat progrese importante: am construit o nouă școală în Schineni, 4 centre de zi pentru copii și un centru pentru cei cu dizabilități – astfel, mulți vârstnici au putut să trăiască din nou o viață decentă. În același timp, un număr mare de tineri din Liechtenstein au beneficiat de experiența Yana, îmbogățindu-și perspectiva prin munca de voluntariat depusă.
Dupa cum puteți vedea, sămânța nu numai că s-a înălțat, ci s-a împrăștiat și a rodit. Totuși, acest lucru nu s-a intamplat de la sine. În spatele realizarilor noastre stau inspirația divină, multă muncă și credință.” 

Yana Craciun

Yana România derulează programe prin care acordă sprijin bătrânilor și familiilor afectate de probleme ca: vulnerabilități determinate de boli severe, incapacitatea părinților de a-și îndeplini rolurile parentale, izolare socială și sărăcie, copiii fără părinți aflați în grija bunicilor, care sunt o categorie specială, fiind susținuți cu scopul de a evita separarea de cadrul familial.
Legat de evoluția Fundației Bucureștii Noi și a problemelor pe care aceasta s-a concentrat, Dr. Wilhelm Tauwinkl ne povestește:
De remarcat ar fi că la noi sunt puține organizații caritabile care funcționează de 20 de ani. Acum 20 ani problemele sociale erau mai simple: în principal, sărăcia. Pe combaterea acesteia se concentra atunci și Fundația noastră. Între timp, activitățile s-au diversificat pentru că sărăcia nu mai e, din fericire, principala problemă socială. Societatea a evoluat,  cât de cât, în bine, și atunci s-au schimbat și nevoile și problemele sociale.”

Pentru că tânăra generație reprezintă fundația pe care se clădește viitorul, iar educația acesteia este indispensabilă unei societăți sănătoase și prospere, fundația și-a propus ca obiectiv suportarea cheltuielilor de școlarizare oferind, după caz, burse de studiu sau cazare gratuită studenților care provin din familii cu probleme economice și/sau sociale.
În fiecare an, 30 de tineri au posibilitatea să urmeze studii universitare și să obțină o diplomă ce le va permite să aiba ulterior un loc de muncă bun deschizandu-le noi perspective.
Si pentru că situațiile de vulnerabilitate presupun și un impact emoțional deloc neglijabil, fundația și-a concentrat eforturile pe a oferi soluții complete nevoilor celor cu care intră în contact, astfel dezvoltându-se programele de consiliere psihologică.

Hoval își extinde responsabilitatea și asupra mediului social

casa-heidi-2.jpg

În astfel de condiții sociale, claritatea și echilibrul sunt rareori ușor de atins, existând momente în viața copiilor și a adolescenților când se simt speriați, îngrijorați sau nefericiți din cauza unor motive dificil de verbalizat, pe care le pot identifica cu greu sau deloc, iar aici intra în scenă psihologul.

Interesul constant al doamnei Frick pentru starea de bine a familiilor nu este nicidecum unul întâmplător, familia dânsei fiind fondatoarea companiei  Hoval, companie cu o istorie de peste 80 de ani și care este și în prezent o companie de familie, una din valorile de bază ale companiei fiind chiar responsabilitatea pentru energie și mediu și care se extinde și asupra  mediului nostru social. Fiind o companie dezvoltată și condusă de o familie, înțelege în mod autentic importanța și grija pentru starea de bine a familiilor. Din acest motiv, își concentrează eforturile pentru a oferi atât caselor premium cât și celor defavorizate un mediu plăcut, sănătos și sigur.

Wilhelm Tauwinkl ne detaliază aspectele concrete ale acestei implicări:
“Hoval a ajutat de câteva ori diferitele noi proiecte începute, mai ales cu asigurarea încălzirii (de ex., printre altele, la clădirea în care funcționează fundația în Bucureștii Noi, precum și la Școala din Schineni).”
Si ca orice poveste frumoasă cu final fericit, toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără entuziasmul, abnegația și puterea de muncă a unei echipe pe care doamna Frick a dorit să o amintească în încheierea festivității:
“ Doresc să mulțumesc tuturor participanților: Părintele Martin, Wilhelm Tauwinkl, Arianna Dina, Celina Dămoc și echipei de la Nicolae Bălcescu, în frunte cu Gabriela și Augustin Mateiu și dacă se poate, aș dori să îmi exprim dorința ca această asociație benefică să dăinuie și să își continue evoluția.”

Sotii Frick Hoval actiuni caritabile

În acest sens, merităm să ne amintim că familia reprezintă o frântură de rai în cotidian și că, așa cum afirma chiar Gaylord Nelson, fondatorul Zilei Pământului, testul suprem al conștiinței omului poate fi tocmai dorința și capacitatea acestuia de a sacrifica ceva astăzi pentru generațiile viitoare ale cărei cuvinte de mulțumire nu vor putea fi auzite.

Autor
Alexandra Dragoi