Cum va puteti proteja locuinta de incalzirea excesiva si raci in mod ecologic

◄ Inapoi la articole

Realitatea ne demonstreaza ca incalzirea  globala nu este nicidecum un mit. Daca declaratiile repetate de genul “anul trecut a fost cel mai cald an din toate timpurile” va suna cunoscut, va explicam in randurile de mai jos de ce. Incepand cu 2001, planeta noastra a avut 16 din cei mai calzi 17 ani inregistrati vreodata. Anul 2016 detine recordul, fiind declarat cel mai cald an din istorie. Inainte, recordul fusese al anului 2015, respectiv 2014. Asadar, trendul este in mod evident unul de incalzire extrem de accelerata. Cercetatorii subliniaza in mod repetat ca cel mai important factor in ceea ce priveste incalzirea globala este chiar omul si contributia sa la emisiile de dioxid de carbon si gaze de sera.

Pe masura ce temperatura medie a planetei creste in fiecare an, am inceput sa folosim mai mult aerul conditionat. Aerul conditionat este alimentat cu energie electrica, iar cea mai mare cantitate de energie electrica este generata la centralele electrice pe baza de carbuni. Rezultatul este ca incalzim mediul si mai mult. Ce se intampla este, de fiecare data cand pornim aparatul de aer conditionat, acesta elibereaza CO2 in aer. Dioxidul de carbon a fost identificat ca fiind elementul care ne izoleaza planeta si o contributie majora la incalzirea globala.

In august 2017 intreaga Europa s-a confruntat cu val de caldura extrem, al 4-lea din acest an, supranumit foarte sugestiv de catre italieni - “Lucifer”. In vestul Romaniei s-au inregistrat temperaturi record de 42° C la umbra, iar in acest context, este important sa ne concentram asupra unor solutii ecologice eficiente, prietenoase atat cu sanatatea noastra, cat si cu casa noastra, a tuturor – planeta. 

Cum va puteti proteja locuinta de incalzirea excesiva

Sfat 1: Evitati razele soarelui. Pentru a proteja interiorul impotriva incalzirii, trebuie sa opriti razele solare, astfel incat sa nu poata intra in locuinta in timpul orelor foarte calduroase. In acest scop puteti folosi rolete, jaluzele sau obloane pentru ferestre. Lasati-le in jos dimineata, astfel incat interiorul cladirii sa nu se incalzeasca, ci sa disipeze direct caldura.

Sfat 2: Ventilati locuinta eficient. Este recomandabil sa deschideti ferestrele in timpul verii numai dupa apus, noaptea si dimineata foarte devreme pentru a raci camerele. Cel mai bine este sa folositi ventilatia incrucisata cu ferestre si usi care sunt complet deschise. Cea mai eficienta este insa ventilatia prin intermediul unui echipament inteligent de ventilatie, cum ar fi HomeVent Comfort. Sistemul de ventilatie HomeVent® Comfort evacueaza intr-un mod foarte silentios aerul uzat din interiorul casei si furnizeaza constant aer proaspat, filtrat. Atunci cand deschideti fereastra, ceea ce introduceti in casa dumneavostra nu este numai aerul proaspat, ci si praf, zgomot, insecte si polen.

HomeVent Comfort

Sfat 3: Mentineti umiditatea la un nivel optim. O conditie suplimentara pentru o viata confortabila este umiditatea optima a aerului. In acest scop, este util sa pastrati gradul de umiditate cat mai scazut posibil. Acest lucru creeaza un climat confortabil in spatiul de locuit, chiar si la temperaturi ridicate ale aerului exterior. In timpul racirii fara dezumidificare, temperatura aerului din camera scade, dar umiditatea relativa creste de la o medie de 60% la 80%. Din cauza acestei umiditati relativ ridicate, corpul transpira, iar temperaturile sunt tolerate mult mai greu. HomeVent Comfort asigura locuitorii ca aerul pe care il respira in casele lor este intotdeauna curat, fara polen si contine nivelul ideal de umiditate. Toate unitatile de ventilatie HomeVent economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant in casa.

Solutii ecologice - racirea cu ajutorul pompelor de caldura

Racire cu pompe de caldura

Racire pasiva - racire directa

In cazul racirii pasive, pompa de circulatie este folosita pentru a circula apa rece in circuitul de incalzire si astfel transporta caldura din casa catre exterior prin intermediul unui schimbator de caldura. Prin urmare, acest proces este denumit „racire naturala“. Racirea pasiva este deosebit de economica, deoarece se realizeaza fara functionarea compresorului. Acest tip de racire se aplică de obicei la pompele de caldura sol/apa sau apa/apa (pompa de caldura Thermalia vine cu optiunea de racire pasiva, iar cele doua trepte de putere determina o functionare optima, eficienta ridicata si durata mare de viata).

Racirea activa – comutarea procesului

Racirea activa este realizata prin comutarea reversibila a pompei de caldura. Aceasta se realizeaza prin inversarea circuitul de refrigerare intern. Functionarea efectiva a pompei de caldură este, intr-o maniera simplificata, transformata. Caldura este eliminata din cladire si eliberata in mediul inconjurator. Racirea activa este posibila, de exemplu, in cazul incalzirii prin pardoseala si ventiloconvectoare. Ventiloconvectoarele au un schimbator de caldură si un ventilator, putand fi utilizate in combinatie cu o pompa de caldura. Apa racita este alimentata in ventiloconvectoare prin intermediul pompei de caldura. Ventiloconvectoare au o eficienta deosebit de ridicata, deoarece aerul din incapere este aspirat in mod activ. Varianta utilizarii ventiloconvectoarelor este optima avand in vedere ca este posibila atat incalzirea, cat si racirea. Acest tip de echipament permitand ca, in cazul utilizarii agentului termic de racire, oferit de catre pompa de caldura, evacuarea condensului rezultat. O pompa de caldura cu functie de racire activa este Belaria, oferind cele mai eficiente rezultate datorita ajustarilor de putere.

Avantajele racirii cu pompe de caldura

Hoval solutii ecologice

Pompele de caldura functioneaza eficient si necesita putina energie pentru a genera energie de racire sau incalzire. Mediul de transport este unul cu apa, asadar un mediu prietenos cu mediul, netoxic si neinflamabil. In cazul in care pompele de caldura sunt utilizate impreuna cu electricitatea verde, aveti certitudinea ca locuinta dvs. este ecologica si neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2. Utilizarea pompelor de caldura promite, de asemenea, capacitati ridicate de incalzire si racire cu un timp relativ mic pentru atingerea temperaturii dorite.

Cu siguranta ca in ceea ce priveste racirea utilizand pompe de caldura presupune si alte abordari in ceea ce priveste realizarea instalatiei termice. Cateva sfaturi in acest sens:

  • Nu recomandam ca pentru racire sa se utilizeze sistemul in pardoseala.
  • Recomandam racirea prin tavan sau utilizarea ventiloconvectoarelor.
  • In cazul utilizarii pompelor de caldura numai cu racire pasiva trebuie avut in vedere ca racirea nu se poate realiza intr o forma rapida ci necesita un timp mai indelungat.
  • Toate cele mentionate trebuie strans coroborate cu recomandarile privind modul de utilizare a ventilarii locuintei pe timp de canicula.

 

Concluzii

In ceea ce priveste utilizarea pompelor de caldura, merita sa mentionam si aspectul referitor la functia de incalzire a acestora. Avand in vedere ca in Romania se constata consumuri de energie foarte ridicate in domeniul cladirilor pentru incalzire si preparare apa calda, fata de consumurile inregistrate in alte tari ale Uniunii Europene, alegerea unei solutii ecologice se poate dovedi cu atat mai avantajoasa in acest context. Aceste consumuri au ca efecte directe:

• cheltuieli mari pentru energia termica utilizata la incalzire si preparare apa calda;

• temperaturi interioare scazute comparativ cu nivelul ridicat al consumurilor energetice;

• poluarea mediului inconjurator ca urmare a consumului specific ridicat si a emisiilor de CO2.

Autor
Alexandra Dragoi