Cum se poate alege cea mai bună pompă de căldură? Ghidul oferit de Centrul de Testări pentru Pompe de Căldură din Elveția.

◄ Inapoi la articole

80% din casele noi din Europa sunt echipate cu pompe de caldura. Va sfatuim cum sa o alegeti pe cea mai buna pentru casa dvs. sau pentru orice alta destinatie.

Un sistem de incalzire bazat pe o pompa de caldura este caracterizat de durabilitate, intretinere economica si costuri reduse de operare. Datele Eurostat arata ca incalzirea constituie inca un procent semnificativ din costurile de intretinere ale unei case. Acesta este motivul pentru care, sistemul proiectat si construit in mod profesional este extrem de important pentru proprietarii locuintelor.


Costuri casa

Cum construiesc alții?

În Elveția, 75% din casele nou construite sunt prevăzute cu pompe de căldură. În Austria, Germania, Finlanda și Norvegia se instalează pompe de căldură în fiecare a treia casă construită, Franța înregistrând un coeficient similar. De asemenea, instalațiile cu boiler în casele vechi se înlocuiesc cu pompe de căldură. În Suedia, fruntașă la acest capitol, aproape jumătate (700.000) din totalul caselor sunt dotate cu pompe de căldură. 

Subvenții și ajutoare

Uniunea Europeană susține politica de ecologizare, prin urmare în majoritatea statelor europene se pot obține subvenții pentru astfel de proiecte. În România, există programul Casa Verde, astfel  românii care doresc să instaleze, să modifice sau să schimbe sistemul de încălzire al locuinței proprii, în așa fel încât să folosească energie regenerabilă beneficiază de dreptul de a solicita subvenții de la stat (până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldura, exclusiv pompele de căldură aer-aer).  Iar în Franța, de exemplu,  se poate deduce 50% din costul de achiziție al pompei de căldură din impozitul pe venit. În Suedia, Germania, Elveția și alte numeroase țări europene, există diverse scheme de reduceri și stimulente financiare pentru reducerea costurilor investiției și uneori a celor operaționale cu câteva zeci de procente.  

Cum funcționează o pompă de căldură?

Folosind 1 kWh de energie electrică, pompa de căldură “pompează” 2÷4 kWh de energie termică de la sursa de căldură în încăperi, oferind efectiv  3-5 kWh de energie termică. Se poate spune că ¾ din căldura care încălzește casa provine din energia acumulată în sol, apă sau aer, și doar ¼ de la centralele termice.


Cum functioneaza o pompa de caldura? – vizionati un scurt video.

Cu alte cuvinte, dacă încălzim casa cu curent electric, utilizarea pompelor de căldură vă permite să reduceți valoarea facturilor de electricitate cu 75%. Având în vedere prețurile curente ale țițeiului și gazelor naturale, înseamnă că încălzirea este de aproape 4 ori mai ieftină decât cea pe combustibil și de 2 ori mai ieftină decât cea pe bază de gaze. În prezent, această soluție de încălzire este cea mai ieftină în majoritatea statelor europene. 

Cum poți alege cea mai bună pompă de căldură din marea de oferte?

Pompa de caldura principiu

Bineînțeles, poți începe prin a naviga printre ofertele individuale ale producătorilor și compara pur și simplu diferite modele existente. Dar de ce să pierzi timp când altcineva a făcut acest lucru pentru tine? Centrul de Testări pentru Pompe de Căldură (Swiss Pump Test Center) publică diverse măsurători ale performanței pompelor de căldură. Testările acoperă inclusiv stabilirea puterii calorice și a coeficienților de putere termică.

Controlul este efectuat în conformitate cu standardul de control EN 14511 intitulat “ Aparate de condiţionat aerul, grupuri de răcit lichide şi pompe de căldură cu compresoare antrenate prin motor electric pentru încălzirea şi răcirea spaţiilor” și standardul EN 14825 “ Aparate de condiţionat aerul, grupuri de răcit lichide şi pompe de căldură cu compresoare antrenate prin motor electric pentru încălzirea şi răcirea spaţiilor”.  

SCOP și COP – cum se compară ofertele pentru pompele de căldură?

SCOP

Pentru a putea compara două lucruri, acestea trebuie aduse la un numitor comun. Referitor la pompele de căldură, asta înseamnă compararea aceluiași lucru în aceleași condiții. Pe scurt, avem nevoie de parametri care să permite utilizatorului obișnuit să compare eficiența energetică a diverselor pompe de căldură fabricate de diverși producători și să estimeze costurile aferente producerii energiei necesare pentru încălzirea locuinței dumneavoastră. 

Astfel, în cazul pompelor de căldură folosim ca parametri COP (Coeficientul de Performanță) și noul SCOP (Coeficientul de Performanță Sezonier), în conformitate cu standardul EN 14825. De exemplu, pompele de căldură aer-apă sunt măsurate la valori ale temperaturii aerului la exterior de +10, +7, +2, -7 și -15°C.

Valorile COP arată indicele de putere termică în raport cu energia electrică de intrare. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât mai rentabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic este pompa de căldură.

Pe de altă parte, SCOP este coeficientul de putere termică obținut sau necesar pentru a încălzi clădirea pe durata întregului sezon rece raportat la puterea electrică consumată pe durata întregului sezon rece. Având în vedere că se poate calcula destul de ușor energia necesară în sezon pentru că rezultă din parametrii de consum măsurați, energia electrică consumată pentru fabricarea unei pompe de căldură este mai greu de estimat, mai ales în cazul pompelor de căldură cu aer.

ERP în plus, noua directivă europeană simplifică și mai mult viața consumatorului prin stabilirea clasei energetice pentru pompele de căldură în raport cu coeficientul SCOP care este indicat în tabelul de mai jos. Așadar,  pompele de căldură din clasa A+++ sunt cele mai rentabile din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că indicele SCOP al acestora este gal cu sau mai mare decât 5.10. 

Măsurători din 2015

Cele mai recente măsurători pentru pompele de căldură, efectuate de Centrul de Testări pentru Pompe de Căldură din Elveția, sunt din anul 2015. 

În categoria:

  • Pompele de căldură aer/apă pentru parametrii SCOP în condiții de climă moderată: două pompe de căldură Hoval au obținut cele mai bune rezultate: „Belaria Twin I“ SCOP 3,9 și „Belaria® twin IR“ SCOP 3.8.

În categoria:

  • Pompe de căldură sol/apă: piața continuă să fie dominată de două pompe care au obținut aceeași valoare a coeficientului COP - 6.3.: una din ele este pompa Thermalia® produsă de Hoval

Belaria – pompa de căldură aer/apă

belariair_compactir_kombi_2014.jpg

Pompa de căldură aer/apă Belaria® folosește energia din mediul ambient pentru a încălzi locuința și apa. Ca atare, această pompă sunt extrem de eficientă și oferă un raport preț / performanță atractiv.

Chiar și pentru renovări ale unor clădiri mai vechi – unde cerințele de sistem impun temperaturi de peste 60°C, pompele de căldură aer/apă convenționale sunt depășite. Însă cu pompa de căldură aer/apă Belaria® se poate utiliza aerul proaspăt pentru a-l transforma în energie la temperaturi joase de -20°C. Totuși, cu cât temperatura este mai scăzută este puterea calorică. 

Din acest motiv, pompele de căldură aer/apă sunt prevăzute în unele cazuri cu radiatoare suplimentare care acoperă cererea în orele de vârf la temperaturi de exterior foarte joase. Conținutul de căldură în aerul ambiental este folosit pentru a produce energie termică pentru întreaga locuință folosind electricitatea pe post de energie antrenantă. 1 kW de electricitate poate produce până la 5 kW de căldură. Pompele de căldură aer/apă de la Hoval pot fi folosite inclusiv pe timpul verii pentru a răcori climatul în interiorul locuinței. Această funcție de confort extinsă este integrată în modelele de pompă Belaria® alese. 

Thermalia® - pompa de căldură sol și apă

thermalia_kombi_web.jpg

Pompa de căldură sol și apă Thermalia® obține energie valoroasă din sol sau apa subterană. Cu un coeficient COP verificat de până la 6.6 pentru a obține mai multă căldură din puterea consumată decât orice altă tehnologie folosită pentru pompele de căldură.
1 kW de electricitate poate produce între 4.5 și 6.6 kW de căldură.  

Pompa de căldură Thermalia®se poate integra în orice tip de aplicație, de la simple locuințe de familie până la clădiri rezidențiale, comerciale sau construcții edilitare de medie dimensiune.  În versiunea standard, pompele de căldură pot genera temperaturi de fluiditate de 60-62°C. Modelul H poate produce temperaturi chiar până la 70°C, drept pentru care pompa poate funcționa cu radiatoare convenționale, un aspect important de luat în calcul atunci când se renovează clădiri vechi sau se modernizează sisteme de încălzire. Toate modelele sunt prevăzute cu funcție de răcire pasivă.  

Cum se realizează instalarea unei pompe de căldură sol?

heat-pump-instalation.png
Autor
Hasler Philipp