Cum putem atinge costuri scăzute cu încălzirea pastrându-ne independența? Un interviu cu inginer Valeriu Timofan, manager general Hoval România.

◄ Inapoi la articole

Acum un an, alături de interviul managerului general Hoval România, inginer Valeriu Timofan, despre viitorul încălzirii domestice din România, în contextul interzicerii centralelor murale pentru construcțiile noi, realizam și o privire de ansamblu asupra eficienței energetice din România. Subliniam astfel faptul că măsurile de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri, energia termică pentru încălzire și apă caldă menajeră reprezentând aproximativ 70% din consumul unei clădiri.

Solutii alternative eco-eficiente la centralele termice murale

La aceste incertitudini legate de viitorul centralelor murale, o soluție cu care românii se simțeau, într-o oarecare măsură, confortabil, dar care nu mai este susținută de legislația europeană și nici de gradul de eficiență vizat, cumulat cu obiectivele de reducere a gradului de poluare din marile orașe, regăsim acum nevoia de a analiza temeinic gama de soluții pe care o avem la îndemână pentru a reduce substanțial costurile cu încălzirea.

Fiecare centrală de apartament poluează, iarna, cam cât o mașină”, spunea în martie 2021, pentru Europa Liberă, expertul în energie Ionuț Purica.

A doua parte a anului 2021 a adus o majorare accelerată a prețului gazelor naturale la nivel global, iar populația din România resimte șocul creșterii prețului gazului, cauzele fiind atât externe, cât și interne.

Mai mult, noua politică de mediu a Uniunii Europene adresează direct accelerarea măsurilor de reducere a emisiilor de carbon, ceea ce a dus la scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, care s-au dublat în 2021 față de 2020 pentru producătorii de combustibili fosili. Suplimentar față de contextul complicat în care utilizatorii se aflau deja, conflictul dintre Rusia și Ucraina contribuie și el, în mod decisiv, la actuala evoluție a prețului gazelor naturale, iar statele europene au dificultăți în a se aproviziona pentru a satisface nevoile de încălzire mai ales din timpul iernii.

Cu toate acestea, și mai ales pentru că vremurile de criză ne motivează suplimentar și ne impulsionează să găsim cele mai eficiente soluții, viitorul încălzirii începe să prindă contur. Asistăm la o schimbare de perspectivă, primăriile caută soluții, iar investitorii cât și utilizatorii finali sunt din ce în ce mai preocupați de eficientizarea vechilor sisteme și de implementarea rapidă a unor soluții alternative mai sustenabile.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a punctat că centralele la comun, la nivel de bloc sau scară vor fi soluția pe viitor.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a explicat oficialul de la Mediu.

Odată ce noile măsuri vor intra în vigoare, în 2022, după spusele ministrului, dezvoltatorilor imobiliari nu li se va mai permite instalarea centralelor proprii în apartamentele în blocurile nou construite.

La nivel național a fost elaborat un proiect intitulat „Sistemul național integrat de energie și schimbări climatice 2021-2030”. În cadrul proiectului se dorește modernizarea infrastructurilor de termoficare din marile orașe.

Unul din orașele în care s-au demarat aceste lucrări este și Cluj-Napoca. Tot aici, primarul Emil Boc a anunțat intenția de a elimina centralele termice individuale de apartament.

Iar oficialii din Brașov trimit deja toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge cu rețeaua de distribuție în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”, după cum afirmă ministrul Tanczos Barna.

Interviu cu managerul general Hoval România, inginer Valeriu Timofan.

Luând în considerare aspectele complexe expuse mai sus, am decis să aducem clarificări și să abordăm cele mai stringente întrebări pentru dezvoltatorii, proprietarii de locuințe și alte entități din domeniul HVAC, printr-o discuție cu managerul general Hoval, domnul Valeriu Timofan, inginer în domeniul HVAC.

valeriu timofan

1.Având în vedere că centrale la comun, la nivel de bloc sau scară, sunt viitorul, probabil că o întrebare importantă este cea referitoare la costurile implicate. Sunt costurile de exploatare mai mari pentru utilizatorul final în cazul centralelor individuale de apartament față de costurile unei centrale de scară sau bloc?

Valeriu Timofan: În cazul situațiilor concrete, întâlnite cel mai frecvent, centralele murale utilizate au o capacitate de 24kw indiferent de necesarul termic al imobilului, fie el o garsoniera sau un apartament de 4 camere. Ca urmare, este clar că, în cea mai mare parte a cazurilor, se utilizează centrale murale supradimensionate față de necesarul termic real. În aceste condiții modul de utilizare este unul deficitar, care conduce, în mod real, la un consum disproporționat de combustibil.

 

În cazul centralelor murale, trebuie menționat că acestea presupun și alte costuri legate de exploatare, dintre care putem enumera

 

  • revizii și service pentru instalația de gaze din cadrul imobilului
  • autorizarea individuală a centralei termice (verificare tehnică periodică la fiecare 2 ani)
  • service punctual în afara mentenanței datorată, în principal, celor menționate mai sus, cu referire la utilizarea unei capacități termice mai mari decât cea necesară.

În cazul acestei afirmații, este de menționat, în principal, numărul de porniri și opriri extrem de mare, ceea ce duce la o uzură prematură, știindu-se că elementele aflate în mișcare suferă uzuri accentuate la momentul pornirilor și opririlor (forțe de inerție, încărcări termice peste limite etc). În astfel de cazuri, apar defecte premature pentru ventilatoare, senzori, electrozi etc. Nu trebuie minimalizat nici faptul că toate cele menționate și coroborate duc, în cele din urmă, la costuri importante cu piesele de schimb și cel mai impactant, vor conduce la scurtarea duratei de viață a echipamentului, mult sub durata normală.

Toate cele menționate sunt elemente cuantificabile, dar există și o sumă de alte aspecte, care țin nu numai de confortul fizic, pe care le putem considera subiective, însă importante. Din care am putea enumera, existența în casă a unui consumator important de gaz, care presupune cantități de combustibil destul de importante într-un spațiu relative restrâns, ceea ce în cazul anumitor persoane poate să creeze un discomfort prin teama de a exista scăpări de gaze, explozii accidentale sau posibile intoxicări cu monoxid de carbon.

2. Care sunt tendințele actuale pe piața de încălzire și cu ce soluții vine compania Hoval în întâmpinarea lor? Ce opțiuni au clienții pentru a respecta noile reglementări? Ne referim aici și la standardul nZEB, potrivit căruia, clădirile noi trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar şi printr-un grad ridicat de eficienţă energetică.

Valeriu Timofan: Privitor la Legea pe care o menționați și care stabilește utilizarea energiei termice, ca minim 30% din energia utilizată în cadrul unei clădiri să provină din surse regenerabile, trebuie precizat faptul că, în cazul soluțiilor tehnice care promovează centrale termice murale, este practic imposibil de răspuns unei astfel de cerințe.

Singurele care pot oferi variante reale și fezabile pentru a răspunde noilor reglementări sunt sistemele centralizate fiindcă acestea pot include acele soluții tehnice care au la bază resurse regenerabile, amintind aici pompele de căldură și sistemele care utilizează energia solară. Un sistem centralizat de preparare a apei de încălzire și a apei calde menajere, judicios sau echilibrat, poate să combine atât varianta clasică pe bază de combustibil fosil (gaz natural), cât și echipamente care au ca sursă principală energiile regenerabile.

sistem hibrid pompa de caldura

3. Ne puteți spune mai multe despre modul de funcționare al unui sistem centralizat care corespunde noilor cerințe ce vizează ca minim 30% din energia utilizată să provină din surse regenerabile? Care sunt provocările ridicate de implementarea unui astfel de sistem?

Valeriu Timofan: Un exemplu în acest sens sunt sistemele care cuprind cazane termice în condensație de înaltă eficiență, tip cazan în condensație UltraGas2, pompele de căldură aer-apă și sistemele solare termice care au un aport important la prepararea ACM. Cu siguranță că un astfel de sistem trebuie astfel proiectat încât să obținem de la toate echipamentele încorporate eficiența lor maximă în funcționare. Pentru a întări cele spuse trebuie sa plecăm de la premisa că pe perioada sezonului de încălzire, în mare parte, avem perioade tranzitorii cu temperaturi medii care variază între -2 grade și +10 grade. Ca urmare, ținând cont de acest lucru, putem fi în măsură să alegem o pompă de căldură aer-apă, care să funcționeze în parametri optimi cu un coeficient de performanță ridicat.

Sigur vor fi opinii care vor sublinia faptul că o pompă de căldură la temperaturi semnificativ sub zero vor face ca pompa de căldură să nu mai fie într-un domeniu de eficiență ridicat. Tocmai și acesta este motivul pentru care am subliniat faptul că este necesară o gândire unitară de ansamblu astfel încât echipamentele cuprinse în cadrul sistemului să poată comunica în mod eficient și real și să se adapteze în funcție de necesități. Este evident că la temperaturi negative semnificative opțiunea este de a fi utilizat cazanul în condensație de mare eficiență, iar odată ce temperaturile au ajuns în intervalul menționat mai înainte, sarcina să fie preluată de pompa de căldură/pompele.

În felul acesta, ajungem și la perioada sezonului cald când putem beneficia, în mod real, de un aport substanțial, din partea sistemului solar pentru prepararea ACM. Și în acest caz este imperios necesar ca dimensionarea sistemului solar să fie una echilibrată fără a intenționa să acoperim întregul necesar de ACM prin intermediul sistemului solar fiindca acest lucru ar conduce la o supradimensionare care nu se justifică prin raportul valoare investiție-beneficii obținute.

Concluzionând, vom putea obține un sistem optim analizând cu mare atenție consumurile din cadrul unui imobil raportate la nevoile reale și condițiile termice pe tot parcursul anului.

sistem hibrid solar

Astfel de sisteme au reprezentat o preocupare permanentă pentru Hoval, fiindcă sunt singurele în măsură să respecte orientarea brandului către sustenabilitate și respectul pentru energie și mediu. Trebuie spus că, încă de la începutul activității Hoval în România ne-am confruntat cu multiplele solicitări din partea utilizatorilor, investitorilor, dezvoltatorilor în proiectele cu centrale murale și chiar daca acestea făceau parte din portofoliul de produse Hoval, nu am intenționat să le promovăm pe scară largă. Permanent am rămas fideli ideii de a crea sisteme complexe care să permită utilizarea cu randament ridicat a tuturor tipurilor de energie și care în final să aducă plus valoare și nu în ultimul rând, satisfacția utilizatorului final de a beneficia de confort maxim la costuri rezonabile.

Suntem conștienți de faptul că acesstă trecere de la un concept deja implementat de mulți ani în România nu este un lucru ușor și acesta este motivul pentru care dorim să implicăm în toate etapele de dezvoltare ale unui proiect toți factorii decidenți încă din faza de concept și până la punerea în operă. Cred sincer că trecem cu adevărat într-o nouă etapă care presupune o colaborare strânsă între producătorii de echipamente, birourile de arhitectură, de proiectare de specialitate și firmele de instalații, fără să ținem seama de anumite cutume care caracterizează fiecare breaslă. Suntem și vom fi bucuroși să împărtășim din experiența noastră dobândită în toți anii prin promovarea soluțiilor de sistem.

Peste toate acestea, fata de acum 1 an se adaugă cresterea de prețuri la energie, în trecut nici măcar nu ne gândeam la un astfel de nivel. Si nu numai asta, sistemele mari centralizate si-au atins durata maxima de viață și ca urmare ne creează probleme.

În toți acești ani am realizat mai multe proiecte de anvergură în diverse domenii, de la spații de locuit până la cele industriale, ceea ce ne-a oferit ocazia de a pune în funcțiune numeroase sisteme inovative al căror obiectiv principal a fost implementarea unei strategii de a crește eficiența pe termen lung. În acest sens, menționăm și proiectele de anvergură dezvoltate, cum ar fi halele industriale dotate cu echipamente de ventilație RoofVent® twin pump, acestea au o pompă de căldură reversibilă, care în combinație cu schimbătorul de căldură în plăci aer/aer, fac acest echipament un punct de referință în economisirea energiei.

fotovoltaic sistem

4.Ne puteți spune ce anume diferențiază soluțiile de sistem și de ce sunt ele considerate a fi superioare? Pe ce criterii trebuie să ne bazăm alegerile și ce avantaje pot aduce acestea pentru cei care aleg implementarea lor în proiectele pe care le dezvoltă?

Valeriu Timofan: Soluțiile propuse de Hoval sunt sisteme complexe, care să includă cazane în condensație de înaltă eficiență, pompe de căldură, echipamente de cogenerare la care sa se adauge, în mod simbiotic, panourile foto voltaice și panourile solare termice. Alegerea inteligentă pentru tipurile de sisteme trebuie făcută în funcție de condițiile existente pe fiecare amplasament, condițiile de confort solicitate de utilizator și un raport cât mai bun de preț (investiție și exploatare).

Construirea unui sistem trebuie să țină cont de toate cele spuse, încă din faza de proiectare trebuie analizate, cu foarte mare grijă, toate detaliile – unde este amplasat blocul, cum este poziționat geografic Nord-Sud, ce spații auxiliare pot fi utilizate pentru astfel de dezvoltare, care sunt utilitățile pe care le are la îndemână și ceea ce poate fi utilizat, în mod eficient, din infrastructura actuală (un bloc are, în principiu, o infrastructură bazata pe sistemul de distribuție a energiei termice, acest sistem trebuie folosit astfel încât să corespundă noilor modernizări, dar sa nu presupună modificări structurale, pentru că aceste modificări structurale ar atrage costuri foarte mari). Investiția trebuia să aiba un grad de suportabilitate pentru cele vechi, iar la cele noi putem folosi infrastructura nouă fără compromisuri.

În ceea ce privește normele actuale, referitoare la utilizarea energiilor regenerabile, constatăm că, în ultima perioadă, au apărut firme specializate, cât și persoane publice care au abordat teme ce vizează educarea consumatorilor, devenind vectori de imagine (nZEB). La Hoval, inginerii noștri pot consilia clienții în vederea atingerii unei performanțe energetice foarte ridicate pentru clădirile noi pe care aceștia le construiesc.

Putem implementa însă și pentru proiectele de renovare anumite soluții de sistem pentru a merge în direcția sustenabilității. Soluțiile de până acum au împins utilizatorii să opteze pentru către echipamente individuale, dar care nu mai pot răspunde în continuare noilor cerințe și standarde, așa că este necesar să îi consiliem pentru a adopta soluțiile de sistem.
Deși inițial poate fi ușor intimidant, din prisma complexității mai ridicate, specialiștii Hoval sunt alături de clienți pe tot parcusul proiectării și implementării soluțiilor de sistem, acestea aducând beneficiarilor avantaje din multe puncte de vedere.

Un sistem se va diferenția prin posibilitatea de a accesa diversele resurse energetice, în mod judicios, fiind în măsură să balanseze în mod real și în timp real, acele resurse care la momentul respectiv pot aduce cel mai avantajos raport energie-confort-preț.

Un exemplu pentru un astfel de sistem ar fi implementarea unei soluții cu pompă de căldură, un sistem solar termic dublat de un sistem solar fotovoltaic, iar pentru zilele geroase care presupun utilizarea unui agent termic cu o temperatură mai ridicată, utilizarea complementară a unui cazan în condensație de înaltă eficiență. Gama actuală de echipamente pentru generarea de energie termică poate pune la îndemâna proiectanților și utilizatorilor o multitudine de soluții de sistem care, prin inventivitate si adaptabilitate la condițiile proprii fiecărui amplasament, să conducă la maximizarea utilizării resurselor; cazane în condensație de înaltă eficiență, pompe de căldură, echipamente de cogenerare – CHP, panouri solare termice, sisteme fotovoltaice, stații de transfer termic pentru sistemele de termoficare etc.

Trebuie însă menționat că e important ca toate elementele sistemelui să funcționeze coordonat (printr-o unitate de control, cum ar fi TopTronic și Supervisor) astfel încât fiecare echipament să atingă eficiența maximă în cadrul sistemului.

Trebuie subliniat faptul că, costurile de investitie pentru un sistem nu sunt mult mai mari, în comparație cu ceea ce s-a utilizat până acum, cu condiția ca acesta să fie corect dimensionat.

Concluzii privind viitorul încălzirii domestice

Reprezentanții Expert Forum au adresat într-un raport câteva prejudecăți provocate de o insuficientă înțelegere a situației de ansamblu privind încălzirea domestică. Considerăm că este extrem de relevant să menționăm trei puncte de vedere cu care compania Hoval rezonează profund și asupra cărora și-a îndreptat, de-a lungul timpului, eforturile privind dezvoltarea unor strategii și soluții de o eficiență inegalabilă, dar și prietenoase cu mediul înconjurător.

  1. Termoficarea nu e o ”idee comunistă”: în Occident începe să fie privită ca o condiție esențială pentru eficiență energetică, reducerea emisiilor și confortul consumatorului
  2. Tehnologiile moderne înseamnă regenerabile, recuperarea căldurii industriale reziduale altminteri irosite, stocare, opțiuni multiple pentru consumator.
  3. Termoficarea nu înseamnă captivitate în sistemele vechi și ineficiente concepute pentru alte vremuri, ci restructurarea profundă.

Mai mult, direcția pare cu atât mai clară, dacă avem în vedere și faptul că Parlamentul European a cerut întărirea strategiei UE cu propuneri clare privind obligativitatea statelor membre de a face strategii naționale de încălzire și răcire, cu susținere pentru cogenerare și pentru soluții în sistem centralizat care să integreze energie regenerabilă; și înlocuirea sistemelor vechi de termoficare sau soluțiilor individuale nesustenabile cu sisteme centralizate eficiente de încălzire/răcire.

Autor
Alexandra Dragoi