Cum ne încălzim eficient? 5 sfaturi

◄ Inapoi la articole

Toamna este aici, ceea ce înseamnă că zilele și nopțile sunt din ce în ce mai reci. Și asta înseamnă că este timpul să vă asigurați că locuința dvs. este caldă și confortabilă. Pregătiți-vă sistemul de încălzire pentru începutul sezonului cu aceste sfaturi.

Când vremea mai friguroasă începe să își facă simțite efectele din plin, trebuie să faceți mai mult decât să reveniți la hainele de iarnă - este de asemenea important să verificați dacă sistemul dvs. de încălzire este în cea mai bună formă. Chiar dacă anotimpurile se schimbă în continuare, trebuie să vă asigurați că temperaturile din cei patru pereți sunt potrivite pentru dvs., așa că v-am oferit câteva sugestii pentru a vă menține casa caldă și confortabilă, indiferent de perioada anului.

1. Aerisiți caloriferele și efectuați întreținerea acestora

contabilizzazione_calore_-1.jpg

Asigurați-vă că efectuați întreținerea la calorifere - de preferință înainte de sezonul de încălzire, dar nu mai târziu de începerea acestuia. Acest lucru este esențial pentru a vă asigura că veți beneficia la maxim de energia termică generată. Zgomotele deranjante făcute de acestea nu sunt neobișnuite și sunt cauzate, în mare parte, de bulele de aer dn apa caldă, care împiedică circulația optimă și, prin urmare, cea mai bună producție de căldură posibilă.

Pentru a opri acest lucru, pur și simplu aerisiți caloriferele cu o cheie special (disponibilă în orice magazin de bricolaj), o cană și o cârpă. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru această procedură, puteți, desigur, și să contactați un instalator.

2. Nu opriți niciodată complet caloriferele

Știați că nu trebuie să vă opriți caloriferele în timpul sezonului de încălzire? Odată ce camera s-a răcit, este nevoie de mai multă energie pentru a o încălzi din nou. Acesta este motivul pentru care trebuie să vă asigurați că temperatura din casă nu va scădea sub 18 grade atunci când ieșiți. Puteți controla cu ușurință acest lucru folosind un termostat de cameră. Setați doar temperaturile pentru fiecare zi de săptămână și pentru anumite perioade de timp, iar termostatul se va adapta pur și simplu, după cum este necesar. Unele sisteme moderne de control sunt chiar capabile să acceseze prognozele meteo pe Internet și să se asigure că încălzirea corespunde condițiilor. Dacă prognoza prevede vreme însorită, camerele nu sunt încălzite în avans și nu se încălzesc prea tare. Acest lucru face posibilă economisirea de energie într-un mod responsabil față de mediu și costuri, beneficiind totuși de un confort crescut.

3. Lăsați spațiu în jurul caloriferelor

Caloriferele  sunt adesea ascunse de piese de mobilier, perdele și alte obiecte de zi cu zi. Acest lucru duce la acumularea de căldură, împiedicând-o să se disipeze uniform în toată camera și ducând la costuri mai mari de încălzire. Lăsând o distanță de cel puțin 15 până la 20 de centimetri va menține puterea de căldură la nivelul ideal - în general, sunt necesare doar câteva ajustări simple pentru a crea suficient spațiu. Acest lucru asigură că toată energia este utilizată eficient.

4. Mențineți nivelul adecvat de umiditate a aerului pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

fotolia_54875889_xs-ret-1.jpg

Menținerea permanentă a încălzirii reduce nivelul de umiditate din aer și duce la o atmosferă neplăcut de uscată. Acest lucru usucă mucoasele noastre, făcându-ne mai susceptibili de a ne îmbolnăvi. De asemenea, aerul uscat este perceput de organism ca fiind mai rece decât aerul cu un nivel adecvat de umiditate.

 

Un instrument numit higrometru, care poate fi cumpărat la orice magazin de bricolaj, măsoară umiditatea aerului din încăpere - aceasta ar trebui să fie între 40 și 60 la sută. Dacă nivelul este prea scăzut, pur și simplu plasați un recipient cu apă lângă sistemul de încălzire. Sistemul va încorpora apa și va genera un aer cald care este și umed.

Nu uitați să păstrați ochii pe higrometru pentru a vă asigura o atmosferă echilibrată - dacă aerul devine prea umed, va dura mai mult timp pentru a se încălzi și va folosi mai multă energie. Dacă doriți să construiți o casă nouă, vă recomandăm să integrați un sistem de ventilație rezidențială controlată a camerei. Aceasta reglează automat temperatura și umiditatea aerului.

5. Apelați la un profesionist care să vă verifice sistemul de încălzire

maintenance-par-technicien-hoval_blog.jpg

Este o idee bună să verificați în mod regulat sistemul dvs. de încălzire. Specialiștii vor verifica izolația din jurul conductelor de încălzire, întregul sistem de încălzire și comenzile, înlocuind componente vechi sau rupte, dacă este necesar, pentru a vă asigura că sistemul dvs. este echipat corespunzător pentru următorul sezon de încălzire.

 

Vă recomandăm și articolul nostru despre o încălzire economică, cu câteva sfaturi ușoare, vă puteți reduce în mod durabil atât consumul de energie, cât și costurile de încălzire.

Autor