Cu 29 de tone mai puțin CO2 pe an datorită aprovizionării cu energie ecologică

◄ Inapoi la articole

Centrul medical Dielsdorf se mândrește cu o lungă istorie. Fondat în 1895, este acum o facilitate înalt specializată pentru persoanele care au nevoie de îngrijire. Unul din atuurile acestuia în ceea ce privește responsabilitatea pentru oameni, cât și pentru mediu, este chiar centrul de încălzire ecologic de pe acoperișul clădirii.

La momentul proiectării noii clădiri, era deja clar că centrul medical Dielsdorf nu ar trebui să aibă doar o infrastructură de ultimă generație în zona tehnică. Și în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, compania a privit cu mult înainte: soluția de încălzire ar trebui să fie atât ecologică, cât și economică. Și pentru că sectorul de îngrijire are o responsabilitate specială, securitatea aprovizionării cu energie a jucat, de asemenea, un rol central.

panouri solare dielsdorf

Modul în care au fost puse în aplicare aceste cerințe este impresionant: pe acoperișul clădirii există un centru de încălzire de mărimea unei case mici unifamiliale. Și panourile solare ecologice se extind pe aproape întreaga zonă rămasă a acoperișului. Edgar Stutz, șeful serviciului tehnic de la centrul medical Dielsdorf, declară: „Suprafața mare a fost ideală pentru utilizarea energiei solare. Întregul sistem a fost ridicat pe acoperiș cu ajutorul unei macarale."

Cazan în condensație și panouri solare termice pentru energie durabilă - și un cazan pe combustibil lichid/gazos ca rezervă

incalzire cazan in condensatie dielsdorf

Dacă urcați pe acoperișul clădirii, întreaga dimensiune și conceptul de alimentare cu energie termică a centrului medical Dielsdorf sunt dezvăluite în interiorul camerei tehnice. Un cazan în condensație pe gaz UltraGas 1000 de la Hoval funcționează aici și asigură încălzirea în întreaga clădire. Heinz Hitz, consilier tehnic de vânzări la Hoval, declară că: "În Elveția, doar aproximativ 30 de sisteme de această dimensiune sunt puse în funcțiune în fiecare an."

Împreună cu panourile solare, cazanul în condensație pe gaz formează inima alimentării cu energie. Când a fost întrebat despre panourile solare, Heinz Hitz spune: „Compania Hoval a fost furnizorul nostru de încredere. Există un total de 83 de panouri solare UltraSol, cu o suprafață totală de aproximativ 200 m2.” Domnul Heinz Hitz subliniază, de asemenea, că sistemul solar este echipat cu o vană centrală pentru a compensa umbrirea și conduita energetică și pentru a regla temperatura de ieșire a apei în mod constant.

Surplusul de energie din sistemul solar este transmis automat în partea veche a clădirii.

instalatie termica dielsdorf

Ceea ce se remarcă este lipsa rezervoarelor de stocare a agentului termic. Björn Zittra, șef asistență vânzări la Hoval, pune planurile clădirii pe masă. „Facilitățile de depozitare sunt situate la etajul 2 la subsol. Există două cu o capacitate de 3000 și 4000 de litri, care sunt încălzite diferit: cel mai mic este reîncălzit de UltraGas 1000, iar cel mai mare servește ca depozit de energie pentru energia solară termică. ”El indică legătura dintre clădirea nouă și cea veche a centrului medical. „Când ambele rezervoare de depozitare au atins temperatura necesară, surplusul de energie este transferat automat în partea veche a clădirii.”

Ceea ce iese în evidență este și cazanul pe combustibil lichid/gazos Max-3 de la Hoval. Când a fost întrebat despre slujba sa, Edgar Stutz de la centrul medical mărturisește: „O aprovizionare sigură cu energie este esențială pentru o unitate de îngrijire. Cazanul Max-3 ar furniza energia necesară în cazul unei defecțiuni a alimentării cu gaz.” Și pentru a se asigura că poate face acest lucru într-o situație de urgență, Edgar Stutz pornește cazanul Max-3 de la Hoval o dată pe săptămână și verifică toate valorile.

Tehnologia modernă economisește 29 de tone de CO2 pe an

dielsdorf

Zonele individuale ale sistemului se reunesc într-un sistem central de control. Aici Edgar Stutz are întotdeauna o imagine de ansamblu asupra tuturor valorilor actuale și controlează alimentarea cu apă caldă și încălzire centrului medical Dielsdorf. Și aici, pe ecran, complexitatea tehnologiei devine clară, inclusiv ce performanță trebuie să ofere dispozitivele zilnic. Björn Zittra: „Numai în noua clădire sunt necesari aproximativ 5400 de litri de apă caldă menajeră pe zi, cu o temperatură constantă de 60 de grade. Gradul de acoperire a tehnologiei solare este de aproximativ 40%.
”Și cât de mari sunt economiile de energie în comparație cu sistemele de încălzire convenționale? Zittra începe să calculeze: „Se vor economisi în total aproximativ 120.000 kWh. Aceasta corespunde la aproximativ 12.000 m3 de gaz natural - sau la aproximativ 29 de tone de CO2 pe an."

Traducere și adaptare dupa un articol Hoval Elveția.
Autor
Alexandra Dragoi