Concept si tip de ventilatie pentru suprafete mari. Cel mai bun ghid pentru proiectanti si investitori.

◄ Inapoi la articole

Fabricile, depozitele, hypermarket-urile si alte suprafete mari reprezinta o provocare pentru sistemele HVAC. Ce concept si tip de ventilatie sa alegem?

Exista doua motive principale care explica de ce spatiile mari si halele constituie o provocare pentru echipamentul serviciilor cladirii (BSE). Prima cauza este evidenta: deoarece sunt foarte mari si sistemele conventionale sunt concepute pentru spatii mici. A doua cauza depinde de varietatea folosirii spatiului. Un hypermarket are necesitati diferite fata de un depozit farmaceutic, o sala de expozitie are alte cereri ale sistemului de ventilatie fata de o hala de productie a hartiei. In plus, folosirea cladirilor se schimba din ce in ce mai mult in durata lor de viata. Unde astazi se fac suruburi, maine au loc evenimente culturale. Producatorii sistemelor climaterice de interior incearca sa satisfaca aceste cereri.

industriehalle.jpg

Fig. 1: Suprafetele mari reprezinta o cerere mare pentru serviciile cladirii.

Ce este optiunea centralizata si descentralizata pentru ventilatie?

In timpul design-ului este importanta luarea in calcul a diferentelor principale dintre sistemele diferite. Exista optiunile centralizate si descentralizate. Statiile/Sistemele centralizate, vor trata aerul central, cu o unitate mare. Aerul va fi distribuit printr-o tubulatura. Sistemele descentralizate, cuprind mai multe unitati autonome localizate in locuri diferite in camera, acestea fiind potrivite pentru hale si suprafete mari. Ele sunt mult mai flexibile decat cele centralizate, si conform studiilor de caz si calculelor comparative, sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Sistemele descentralizate mai vechi erau folosite in principiu in industrie. Astazi insa, design-ul lor este atat de avansat si flexibil, incat pot fi folosite si in showroom-uri cu suprafete mari, supermarket-uri si alte hale de confort.

Motivul pentru aceasta popularitate este convenienta acestor sisteme descentralizate pentru hale, de exemplu o cladire cu un etaj cu cel putin 4 metri loc de trecere/hol si o suprafata minima de 100 m². In functie de marimea halei si cerintelor specifice de ventilatie, unitati descentralizate diferite vor fi folosite pentru a oferi solutii particulare.  

Exemplu: aer extras contaminat cu ulei.

Un motiv pentru folosirea sistemelor descentralizate este adaptabilitatea lor excelenta. De exemplu in industrie, apar deseori probleme din cauza contaminarii cu ulei a aerului extras. Performanta de separare a unui filtru normal de aer extras este insuficienta si durata de viata a filtrului este prea mica. Folosind design-uri nepotrivite, uleiul se scurge  din unitate in spatiul de lucru sau este eliminat cu aerul exhaustat. Unitatea se murdareste rapid. Cu un concept nou, fabricantul poate oferi o solutie. In unitatile de ventilatie, pot fi folosite filtre speciale cu 2 stagii. Partile expuse ale unitatii sunt protejate cu invelisuri si materiale vulnerabile, de exemplu sigiliile. Acestea vor fi inlocuite cu materiale rezistente in contact cu uleiul. Ce se intampla cu uleiul? Condensul incarcat cu ulei este filtrat si separat in inauntrul unitatii si eliminat printr-o scurgere de condens a uleiului.

Un mediu confortabil de cumparaturi mareste vanzarile

Anumite cerinte trebuiesc indeplinite in fiecare zona. Clientul din centrele de gradina si hypermarket-uri nu este multumit daca nu exista o suflare libera a aerului sau daca exista zgomot de la unitatile de ventilatie. Cu o izolare acustica speciala, nivelele de zgomot mici necesare in halele de cumparaturi, sunt garantate. Air-Injectors pot distribuii aerul alimentat la temperaturi diferite fara curent de aer in zona de cumparaturi. Cu unitati de inalta calitate, oferite de catre Hoval, modelul de distribuire a aerului poate fi schimbat automat si infinit variabil intre vertical si orizontal. Drept rezultat, clientul sta mai mult intr-un magazin confortabil si cumpara mai mult – manager-ul este un om fericit!

ventilatie hala de productie

Fig. 2: Unitatile interioare climaterice echipate cu Air-Injector ajustabil, asigura distributia aerului fara curenti de aer

In stadiul de design, ganditi-va la instalare si mentenanta

Tipul si durata instalarii impreuna cu factorii de mentenanta trebuie luati in considerare in stadiul de design. Intreruperea procesului de manufacturare sau activititatilor din departament nu este permisa. Acesta este motivul pentru care unitatile exterioare descentralizate sunt o alegere inteligenta. Ele ofera multe avantaje. Deoarece sistemele sunt instalate foarte sus sau pe acoperis, nu se pierde spatiul de pe podea. Instalarea este rapida si simpla pe acoperis. De regula, mai multe unitati sunt instalate intr-o hala. Din cauza descentralizarii, filtrele pot fi schimbate in fiecare unitate in cateva minute, in timpul orelor de lucru. Inchiderea totala a sistemului nu este necesara.

Flexibilitatea este garantata pe durata de viata a cladirii: fiecare unitate este “responsabila” de cate o zona. Asa ca cerintele dintr-un spatiu mare, ca modurile de operare ( aer proaspat/recirculare), temperatura camerei si timpul de lucru (in o tura, doua sau trei) pot fi indeplinite. In acest fel nu se contamineaza zonele una cate una, cum este riscul la o unitate centralizata? Pentru instalatii mari este posibila investitia pas cu pas.

Amortizare rapida datorita costurilor de functionare scazute

Spre deosebire de unitatile de tratare a aerului centralizate, sistemele descentralizate functioneaza fara tubulatura de aer extras si introdus. Nu numai ca design-ul este mai simplu, dar si operarea macaralelor – cum este deseori necesar – sau instalarii de masini de productie noi. Costurile de instalare scad de asemenea. In zilele de astazi, instalarea este simpla si cu unitati pre-cablate?, ce pot fi schimbate ulterior.  De asemenea, Air-Injector ofera o distributie a aerului foarte eficienta, permitand folosirea unui volum mai mare de aer. Acest lucru inseamna, costuri de investitie mai mici.

Insa majoritatea economiilor pot fi facute prin costuri de functionare reduse. Dupa cum se poate vedea in datele management-ului institutiei, costul constructiei cladirii in comparatie cu durata ei de viata, este de doar 30%. Cele 70% [de procente] ramase, implica utilizatorul. De asemenea pentru sistemele climaterice interioare, exista calcule similare pentru costurile de functionare. Manager-ul unui hypermarket a descoperit ca o investitie putin mai mare s-a amortizat mereu dupa 2 ani. De atunci, costurile de functionare mai mici ii maresc profitul. Motivul este foarte simplu, si se numeste recuperare de caldura. Aerul cald extras transmite caldura energetica? mai departe, printr-un schimbator sau rotor de caldura in placi, aerului rece introdus.

De asemenea sistemul trebuie sa functioneaza automat, ca sa minimizeze energia consumat, dar in acelasi timp sa fie si accesibil utilizatorului.

RoofVent

Fig. 3 Unitatile de ventilatie cu recuperare de caldura integrata, scad costurile de functionare.

O situatie unde castiga ambele parti

Fie ca este vorba despre sali de expozitie, centre sportive, centre de cumparaturi, cladiri industriale sau depozite, cerintele diferite ale utilizatorilor diferiti pot fi indeplinite cu un sistem descentralizat. Adaptabilitatea unitatilor, dar si calitatea lor garanteaza proprietarului cladirii si manager-ului o solutie pe termen lung eficienta din punct de vedere al costurilor.Conceptele sunt apreciate nu numai de consultanti, ci si de catre arhitecti si producatori. Din punct de vedere al expertizei tehnice si inovatiei, apar pe piata produse foarte adaptabile – si acest lucru ne ajuta pe toti.

V-a atras atentia vreun subiect legat de ventilatie? Distribuiti-l va rog!

Autor
Dipl.-Ing. (FH) Stephan Eder