Cogenerarea, o soluție promițătoare și responsabilă față de mediu.

◄ Inapoi la articole

Hotelurile, spitalele și casele de îngrijire medicală consumă cantități uriașe de energie. Programele de dezvoltare au ca menire menținerea consumului sub control, iar eficiența energetică este prioritară atunci când sunt luate deciziile investiționale. Dar conservarea energiei, care afectează atât ecobalanța, cât și situația veniturilor, începe de fapt mult mai devreme.

• Utilizați numai echipamente încadrate în clase de eficiență energetică ridicată.

• Instalați panouri solare care oferă energie termică pentru încălzirea apei.

• Verificați izolația clădirii.

Dacă este timpul să înlocuiți sistemul de încălzire sau dacă este necesară  suplimentarea cantității de energie de încălzire, merită să considerați soluțiile care presupun combinarea producției de energie termică și energie electrică  (CHP – grup de cogenerare ).

3 lucruri pe care nu le știați despre cogenerare

cogenerare.jpg

1. Cogenerarea se poate dovedi o soluție salvatoare când ne confruntăm cu hazarde naturale

În timpul și după uraganul Sandy, sistemele de cogenerare au jucat un rol cheie în a permite spitalelor, universităților, școlilor și clădirilor rezidențiale să continue operațiunile atunci când a căzut rețeaua electrică din localitățile cele mai afectate - dovedind că CHP este o alegere bună atunci când dorim să facem infrastructura noastră energetică mai rezistentă în fața evenimentelor meteorologice extreme.

2. Cea mai eficientă instalație de cogenerare din Europa se află în România

Randamentul energetic de peste 90% al acestei instalații de cogenerare a determinat construirea în anul 2015 unei a doua centrale de acest  tip. Instalația Cogenerare II, considerată un vârf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multă energie electrică și termică decât consumă întreg orașul Râmnicu Vâlcea. În urma celor două investiții, Chimcomplex și-a redus costurile energetice cu 42%. Din punct de vedere al impactului asupra mediului, datorită economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an. Cazanul recuperator din cadrul instalației de cogenerare este fabricat de către firma Astebo, firmă care a fost anterior fabrica de producție cazane Industriale Hoval.

3. Cogenerarea este una din cele mai economice soluții existente pe piață la ora actuală

În fiecare an, în SUA se pierde energie în cadrul centralelor electrice sub formă de energie termică reziduală. Pierderile înregistrare fiind mai mari decât consumul total de energie al Japoniei. CHP reduce această cantitate de energie risipită la aproape jumătate.

Ce este mai exact producerea mixta de energie termica si electrica?

O centrală de cogenerare generează în același timp energie electrică și căldură: căldura reziduală produsă la generarea energiei electrice este utilizată eficient în sistemele de încălzire și cele pentru preparearea apei menajere de consum.

În acest fel, energia primară este folosită în mod eficient având la bază principiul cogenerării. Eficiența energetică și eficiența globala cresc - în multe cazuri chiar peste 100%.

Prin urmare, o centrală de cogenerare poate economisi 50% energie primară sau mai mult în comparație cu o soluție convențională de încălzire fără generare de energie electrică. Acest lucru reduce, de asemenea, emisiile de CO2.

Și cum funcționează sistemele de cogenerare?

Unitate de cogenerare

Un motor, de exemplu, sau o turbină cu gaz acționează un generator. Generatorul produce energie electrică. Căldura reziduală din blocul motor sau turbina cu gaz este transferată în lichidul de răcire sau uleiul motorului/turbina și apoi este transferată către sistemul de încălzire. De asemenea, poate fi produs și abur tehnologic.

Principiul de funcționare al cogenerării într-un sistem CHP implică utilizarea energiei primare în două moduri: un motor acționează un generator, căldura reziduală este utilizată sub formă de energie termică.

Componentele principale ale unei centrale de cogenerare sunt următoarele:

• Motor pe gaz sau turbină cu gaz

• Generator pentru a produce energie

• Schimbătorul de căldură pentru recuperarea energiei termice

• Echipamente electrice de comutare și control pentru distribuția energiei electrice

• Echipamente hidraulice pentru distribuția energiei termice

Cum găsiți cea mai bună soluție posibilă

powerbloc-thermalia.png

Hoval oferă soluții complete standardizate, care acoperă aproape orice nevoie și orice aplicație posibilă. Gama de puteri variază de la 20-520 kW.

Fiind cel mai mic model standard, centrala compactă PowerBloc EG (20) CHP cu gaz natural asigură o putere electrică de până la 20 kW și o putere termică de până la 43 kW. Eficiența sa globală este de 103,2%. PowerBloc EG (20) este alegerea ideală pentru clădirile de dimensiuni medii, cum ar fi hoteluri și școli, precum și clădiri de apartamente sau clădiri comerciale / industriale.

Gama de putere Hoval este de până la 530 kW: instalația CHP PowerBloc (520), de exemplu, oferă o putere electrică de maxim 520 kW și o putere termică de max. 687 kW. Acesta poate fi operat cu gaz natural sau biogaz și este destinat în special clădirilor mari.

... care se amortizează și din punct de vedere financiar

Hoval oferă consultanță investitorilor și proiectantilor și este încântat să împărtășească expertiza și experiența sa. Accentul se pune întotdeauna pe crearea de valoare adăugată, atat economică, cat și ecologică pentru clientii sai.

Pe lângă costurile efective de investiții, evaluarea include, de asemenea, costurile operaționale pentru a asigura transparența costului total al proprietății. Specialiștii Hoval folosesc propriul software de evaluare al sistemului, SystemCalculator, pentru analiza propriu-zisă a companiei si pentru a găsi soluția cea mai potrivită pe baza datelor concrete ale fiecarui proiect.

Unele țări (cum ar fi Germania) susțin instalarea centralelor de cogenerare  prin intermediul programelor de subvenții.

Hoval rămâne implicat in proiect până când totul a fost proiectat, implementat și pus efectiv în funcțiune: Faceți clic aici pentru a citi de ce hotelul de wellness Panorama Royal din Bad Häring, Austria, a decis să achiziționeze o centrală de cogenerare.

Autor
Hoval Poland