Centrala în cogenerare de la Hotel Panorama Royal – o sursă de energie și putere

◄ Inapoi la articole

Hotelul de wellness este o sursă de energie și de putere – la figurat și la propriu: instalația combinată de căldură și centrala în cogenerare Hoval generează electricitate și acoperă necesarul de căldură în mod autonom. Exigența crescută a dat rezultatele mult așteptate!

Încălzirea centralizată a orașului

Hotel Panorama Royal ambient

Odată cu expansiunea hotelului spa Panorama din Bad Haring, Tirol în anul 2003, costurile cu energia electrică au crescut. În cele din urmă, au amenințat că vor exploda în perioadele de vârf. Operatorii au decis să abordeze problema ca pe un sistem. Drumul pe care îl aveau în fața lor era unul lung.
Au trecut doi ani de la prima idee la implementarea proiectului extraordinar. Experții de la Hoval Austria i-au însoțit de la început și au asistat atât clientul, cât și pe instalatorul Michael Fössinger de la Kufstein, pe parcursul procesului de planificare, luare a deciziilor, aprobare și instalare. Complexitatea întregului sistem i-a provocat în mod repetat pe toți cei implicați.

Christoph Trauner, inginerul hotelului, își amintește: “Proiectul a fost asociat cu un efort de coordonare extrem de ridicat. Interacțiunea cu autoritățile a fost, de asemenea, exigentă, deoarece astfel de facilități nu sunt des întâlnite.”

Operare silențioasă dovedită

Dar experții Hoval au rămas  implicati și au reușit să depășească toate obstacolele împreună cu clientul. Ei au putut, de asemenea, să demonstreze autorităților că operarea centralei în cogenerare Hoval PowerBloc va fi una deosebit de silențioasă. Și astfel nimic nu a stat in calea implementării.

Producția de energie – sistem complet personalizat

Hotel Panorama Royal cogenerare

Pentru a calcula cu exactitate necesarul real de energie, consumul de electricitate și gaz a fost măsurat și analizat pe parcursul mai multor săptămâni - în scopul determinării dimensiunii adecvate a modulelor pentru centrala în cogenerare Hoval PowerBloc. Ținta a fost de peste 7.000 de ore de funcționare pe an. Controlul sistemului a fost conceput astfel încât să țină seama atât de cerințele de energie electrică, cât și de căldură, ceea ce înseamnă că se produce exact cantitatea de energie necesară pentru consum.

Eficiență totală mai mare de 90%

Una dintre cele mai mari provocări în punerea în aplicare  a fost de a nu perturba activitatile hoteliere aflate în desfășurare. Nu este o sarcină simplă, deoarece centrala în cogenerare Hoval PowerBloc, cântărind mai mult de două tone, a trebuit să fie ridicat pe clădirea principală cu o macara datorită spațiului limitat disponibil.
O altă provocare a fost coordonarea în timpul fazei de instalare, deoarece încălzirea existentă a trebuit să fie integrată în sistemul global și toate componentele au fost potrivite optim unul cu celălalt.

În cele din urmă, a venit si momentul mult asteptat: Departamentul de service Hoval a efectuat punerea în funcțiune a centralei în cogenerare și a celei termice, care este proiectată să utilizeze gaz natural și biogaz. Volumul remarcabil de scăzut al dispozitivului Hoval PowerBloc a surprins în special operatorii de centrale în cogenerare - și sunt încă uimiți de cât de silențios  este sistemul.

“De asemenea, din punct de vedere optic, este un dispozitiv elegant, cu un finisaj premium, integrat perfect alături de cazanele în condensație din camera tehnică, pe care ne place să o prezentăm în cadrul turului locației pentru a-i impresiona pe oaspeții noștri.”, spune Christoph Trauner.

Din punct de vedere tehnic, centrala în cogenerare Hoval PowerBloc din Wellness Hotel Panorama Royal din Bad Häring impresionează cu o eficiență totală de peste 90%.

Autor
Alexandra Dragoi