O soluție inovatoare - Cazan în condensație și pompe de căldură cu sursă de apă din lac

◄ Inapoi la articole

Punctul de pornire al proiectului și provocările întâmpinate

Odată cu extinderea grădinii zoologice din Rapperswil - Elveția, fiind adăugată o zonă de aproximativ mărimea unui teren de fotbal, Knies Kinder Zoo a realizat cea mai mare extindere din istoria sa.

Pe terenul care cuprinde, inclusiv, un lac au fost construite: un parc modern de elefanți și noul restaurant thailandez, Himmapan. Noul proiect a sporit necesarul de apă datorită noul bazin pentru animale și a necesitat extinderea sistemului de încălzire. Knies Kinder Zoo a dorit să utilizeze apa lacului pentru acest proiect inovator.

Planificarea și proiectarea pentru un sistem cu pompe de căldură, care utilizează apa din lac, a fost apoi dezvoltat de Energie 360 °, iar funcționalitatea conceptului general a fost optimizată.

 

gradina zoologica incalzire Hoval

O provocare a fost reprezentată de complexitatea sistemului, care, pe lângă generarea de căldură, a inclus și distribuția apei lacului pe terenurile grădinei zoologice – ceea ce a reprezentat o noutate pentru un furnizor de servicii energetice precum Energie 360 °. Proiectarea a fost una complexă și realizată într-un ritm intens: de la începutul construcției până la punerea în funcțiune, sistemul trebuia finalizat în doar opt luni.

Soluția dezvoltată de Energie 360 ° împreună cu Hoval AG

cazan in condesatie gradina zoologica

Pentru a putea respecta termenele stricte și pentru a proteja flora și fauna, conductele către lac au fost instalate în subteran, folosind metoda cu foraj. Apa este colectată la aproximativ 340 de metri de la țărm, la o adâncime de cinci până la șapte metri, filtrată grosier și transportată la un rezervor de egalizare pe terenul grădinii zoologice.

Cu ajutorul unei pompe, apa ajunge la pompa de căldură printr-un al doilea sistem de filtrare. Astfel servește ca principală sursă de căldură pentru sistemul de încălzire și este apoi  transportată într-un alt rezervor de expandare. De acolo se varsă în mod natural în lac sau poate fi folosită pentru umplerea piscinelor destinate elefanților, pinguinilor și altor animale, cât și pentru rețeaua de apă de proces pentru curățarea instalațiilor grădinii zoologice.

Sistemul de încălzire constă, în prezent, dintr-o pompă de căldură cu o putere de 280 kW care alimentează casa elefanților și restaurantul Himmapan cu apă caldă și furnizează încălzire. Centrul energetic oferă spațiu pentru alte două pompe de căldură și un cazan în condensație pe gaz Hoval UltraGas - care permite extinderea modulară a sistemului.

Pentru stocarea energiei termice sunt instalate trei vase de acumulare, fiecare cu un volum de 6800 litri. Acestea sunt destinate perioadelor cu sarcini de vârf și funcționează ca backup pentru cazanul în condensație.

Întregul sistem a fost planificat, implementat și finanțat de Energie 360 ° în calitate de contractant. Contractul de contractare durează 30 de ani - în acest timp, compania Energie 360 °  este responsabilă pentru operarea și întreținerea complexului, precum și pentru furnizarea de energie și apă.

Beneficii ecologice imbatabile

schema incalzire pompa caldura + cazan

Datorită utilizării apei din lac, se poate economisi o cantitate semnificativă de energie. Acest lucru aduce nu numai un beneficiu economic, ci și un avantaj ecologic deosebit. Cu un raport de acoperire de aproximativ 89% din necesarul de energie, grădina zoologică din Rapperswil economisește o cantitate de aproximativ 100.000 litri de combustibil pe an și, astfel, scutește mediul de 272 tone de CO2 anual – această cantitate corespunde emisiilor cauzate de încălzire a aproximativ 225 de apartamente standard pe an.

Ce face această soluție extraordinară?

Întrucât apa din lac are, în mare parte, o temperatură constantă în straturile mai adânci (aproximativ 4,5 grade iarna în Obersee), este ideală ca sursă energetică. Alimentarea curentă cu apă din lac pentru grădina zoologică pentru copii este de 36 de litri pe secundă și, astfel, corespunde doar unui debit foarte mic. Apa utilizată se întoarce rece, dar este încă naturală și nu afectează echilibrul biologic al lacului. Până în prezent, însă, marile rezerve de energie ecologică ale lacurilor elvețiene au fost folosite doar foarte rar - grădina zoologică pentru copii Rapperswil, Energie 360 ° și Hoval au implementat o soluție inovatoare cu acest sistem.

Autor
Alexandra Dragoi