Casa municipală din Praga - energie sustenabilă și cazane în condensație

◄ Inapoi la articole

Casa Municipală din Praga - sau Obecní dům, așa cum se numește în cehă, este una dintre cele mai semnificative piese de arhitectură Art Nouveau din lume. Recent a fost transformată într-un proiect pilot, cu focus pe energie sustenabilă pentru inițiativa Smart Prague –2030 Vision.

casa municipala praga cazane in condensatie hoval

Ridicându-se în toată splendoarea chiar în Piața Republicii, clădirea Art Nouveau este mândria atât a orașului Praga, cât și a Republicii Cehe în ansamblu. Aici Cehoslovacia a fost declarată independentă în 1918 și discuțiile cu Forumul Civic, care au pus capăt Revoluției de Catifea, au avut loc sub tavanul impresionant al clădirii. Nu numai atât, dar sala istorică Smetana Hall găzduiește muzica Orchestrei Simfonice din Praga de peste zeci de ani.
Cu toate acestea, în ultima perioadă, această magnifică structură s-a concentrat mai mult pe viitor decât pe începutul secolului precedent - cel puțin în ceea ce privește impactul său energetic.

Autoritățile orașului au ales clădirea pentru a servi drept model pentru alte clădiri istorice într-un proiect pilot care se concentrează pe economisirea energiei ca parte a inițiativei Smart Prague - Vision 2030.

ENESA - un furnizor ceh de succes în domeniul performanței energetice, cu o vastă experiență - a primit sarcina de a realiza economii de 86 de milioane de coroane cehe în următorii 12 ani. În plus, ENESA a garantat reducerea emisiilor de CO2 din Praga cu 37.615 t.

Casa Municipală realizează economiile necesare utilizând o soluție cu cazane în condensație pe gaz de la Hoval, în centrul căreia se află două Hoval UltraGas® D (2000). Prin acționarea a două cazane complete în paralel, această soluție oferă o dublă fiabilitate. Flexibilitatea și amprenta redusă a cazanelor în condensație au fost alți factori majori în alegerea acestuia pentru clădirea istorică - fiind caracteristici care îl fac atractiv pentru aproape orice clădire veche.

casa municipala praga cazan in condesatie

Cazanul în condesație UltraGas® - eficiență crescută, consum și emisii de noxe scăzute

Datorită separării retururilor de joasă și înaltă temperatură, UltraGas® asigură în mod constant condițiile ideale pentru condensare. Acest lucru asigură creșterea efectului condensației și implicit eficiența cazanului. Pentru utilizator, avantajul este reprezentat de consumul redus și costurile scăzute cu încălzirea.

Volumul mare de apă al cazanului garantează funcționarea constantă a arzătorului și mai puține opriri. Acest lucru reduce în mod semnificativ consumul și emisiile de noxe.

Datorită volumului mare de apă, cazanul în condesație UltraGas® nu necesită:

  • Debit minim de apă
  • Temperatură minimă a cazanului
  • Temperatură minimă de retur
  • Temperatură minimă a gazelor arse
cazan in condesatie UltraGas1

Cazanul în condensație UltraGas poate fi integrat ușor în orice sistem de încălzire. O pompă primară nu este necesară, deoarece rezistenta de curgerea a apei este foarte mica.

Toate componentele sunt ușor accesibile, curățarea decurge fără efort, iar piesele pot fi înlocuite cu ușurință și în mod economic. De exemplu, întregul suport al arzătorului se rotește ușor în scopuri de întreținere.

Eficiența crescută este asigurată de faptul că gazele de combustie sunt răcite într-un mod deosebit de eficient. Această eficiență a transferului de căldură este datorată următorilor trei factori:

  • Conductibilitatea ridicată a aluminiului, care o depășește de 10 ori pe cea a oțelului.
  • Designul care face ca suprafața tubului din aluminiu să fie de cinci ori mai mare.
  • Intensificarea suplimentară a transferului de căldură prin intermediul unui model de curgere sofisticat.

Beneficiile arzătorului radiant Ultraclean® - combustie ecologică

Datorita arzătorului modulant cu preamestec, UltraGas® își ajustează permanent puterea în funcție de necesitățile de încălzire, rezultatul fiind mai puține porniri ale arzătorului și implicit o reducere a consumului.
Sistemul de ardere UltraClean® asigură o combustie extrem de ecologică, o rată de modulare ridicată de până la 1: 6.4, funcționarea foarte silențioasa a arzătorului și consum minim de energie electrică.


Arzătorul radiant Ultraclean® este realizat din fibră de metal Fecralloy la temperatură înaltă și practic arde fără flacără. Flacăra este răcită cu emisie în infraroșu. Acest lucru permite obținerea unor valori extrem de scăzute ale emisiilor (NOx, CO), iar uzura materialului interior este evitată datorită țesăturii metalice flexibile. Aceasta asigură o durată lungă de viață pentru arzătorul radiant Ultraclean®.

Autor
Alexandra Dragoi