Ati moderniza o instalatie de incalzire veche, dar inca functionala?

◄ Inapoi la articole

Cat ati economisi investind in cazane in condensatie inovatoare?  

Indiferent ca vorbim despre cladiri publice, case pentru o singura familie sau spatii industriale de mari dimensiuni, costurile de functionare scazute si impactul ecologic minim sunt apanajul incontestabil al modernitatii. 

Cladirile noi sunt proiectate si construite in conditii de consum redus, dar si in conditii de pasivitate, consumul de energie pentru incalzire fiind mult sub cel din anii anteriori. Cazanul in condensatie pe gaz vine in intampinarea asteptarilor investitorilor si nevoilor pietei, oferind o serie de beneficii operationale si financiare.

Va putem demonstra cat ati economisi prin inlocuirea vechii instalatii cu una noua luand ca exemplu o hala de productie. Dar sa incepem cu inceputul.

Ce intelegem prin tehnologia condensatiei?

In cazul cazanelor pe gaz conventionale, incalzirea apei intr-un schimbator presupune consumul energiei produsa de gazele arse care sunt racite la o temperatura specifica (de exemplu la 180 °C). In termodinamica, aceasta energie este denumita “caldura sensibila”. In forma lor, gazele arse contin o cantitate suplimentara de caldura, numita “caldura latenta”, care este continuta de vaporii de apa rezultati in urma combustiei. In cazul cazanelor pe gaz conventionale, aceasta energie este pierduta irecuperabil odata cu evacuarea gazelor arse. Cazanele in condensatie pe gaz folosesc aceasta cantitate suplimentara de caldura, rezultata in urma condesarii vaporilor de apa, printr-un schimbator de caldura special cu o suprafata de schimb destul de mare. Dupa separarea caldurii sensibile de gazele arse, acestea din urma sunt racite. Prin scaderea temperaturii gazelor arse la o valoare inferioara temperaturii de condesare (punctul de roua), vaporii de apa formeaza condens. In procesul de condens se elibereaza caldura latenta de condensatie si se transfera catre apa de incalzire intr-un schimbator de caldura.

condensation-technology-de.jpg

Gratie structurii adecvate a schimbatorului de caldura, cazanele in condensatie beneficiaza de mai multa energie termica decat cele conventionale. Pe langa economia de energie, cazanele in condensatie constituie un sistem de incalzire eficienta a cladirii, ce nu necesita interventii de intretinere.  

Solutii inovative pentru cazanele in condensatie

De-a lungul anilor, producatorii de cazane in condensatie au introdus un numar de solutii inovative pentru a imbunatati tehnologia condensatiei. Randamentul ridicat al cazanelor in condensatie a fost obtinut gratie conceptului modernizat de schimbator de caldura  si a materialelor din care acestea sunt realizate. O mare parte dintre producatori au inceput folosirea schimbatoarelor de caldura din aluminiu si silicon ale caror caracteristici sunt randamentul ridicat si dimensiunile mici. Aluminiul are o conductivitate termica mai buna si o suprafata de incalzire mai mare, ceea ce permite obtinerea unei cantitati mai mari de energie decat in cazul schimbatoarelor din otel inoxidabil. Aceasta solutie permite construirea de suprafete complexe de schimb termic care eficientizeaza in mod considerabil performanta cazanelor in condensatie pe gaz.

Un exemplu de inovatie este schimbatorul de caldura de la cazanul UltraGas® : aluFer®. AluFer®  este fabricat din aluminiu in interior si inox la exterior.  AluFer®  creste transferul caldurii din gazele arse cu 20% in comparatie cu schimbatoarele de caldura  din otel si asigura un schimb de caldura uniform. Datorita acestui proces se asigura o racire mai usoara si de profunzime a gazelor arse.

UltraGas®  este introducerea  unui circuit separat pentru temperaturi ridicate si scazute. Apa provenita din circuitele cu temperaturi diferite poate fi alimentata pe circuite separate de retur la cazan. In consecinta, in partea de jos a cazanului se creeaza conditii excelente pentru o condensare eficienta- ceea ce se traduce intr-o cantitate mai mare de energie recuperata din gazele de ardere. Aceasta solutie contribuie la o crestere a randamentului cazanelor  UltraGas® fata de alte cazane in condensatie cu 8%. 

Arzatoarele de la cazanele in condensatie sunt proiectate special si sunt realizate din cele mai bune material rezistente la caldura, garantand o durata lunga de viata si siguranta in functionare. Arzatoarele de la cazanele pe gaz  UltraGas® folosesc sistemul UltraClean®  care regleaza cu precizie capacitatea arzatorului la cerintele curente. Sistemul reduce frecventa de comutare si asigura o combustie curata, cu emisii scazute si eficienta. 

Un exemplu de inovatie este schimbatorul de caldura de la cazanul UltraGas® : aluFer®. AluFer®  este fabricat din aluminiu in interior si inox la exterior.  AluFer®  creste transgerul caldurii din gazele arse cu 20% in comparatie cu schimbatoarele de caldura  din otel si asigura un schimb de caldura uniform. Datorita acestui proces se asigura o racire mai usoara si de profunzime a gazelor arse.

O alta solutie inovatoare folosita pentru cazanele  UltraGas®  este introducerea  unui circuit separat pentru temperaturi ridicate si scazute. Apa provenita din circuitele cu temperaturi diferite poate fi alimentata pe circuite separate de retur la cazan. In consecinta, in partea de jos a cazanului se creeaza conditii excelente pentru o condensare eficienta- ceea ce se traduce intr-o cantitate mai mare de energie recuperata din gazele de ardere. Aceasta solutie contribuie la o crestere a randamentului cazanelor  UltraGas® fata de alte cazane in condensatie cu 8%.  

 

Arzatoarele de la cazanele in condensatie sunt proiectate special si sunt realizate din cele mai bune material rezistente la caldura, garantand o durata lunga de viata si siguranta in functionare. Arzatoarele de la cazanele pe gaz  UltraGas® folosesc sistemul UltraClean®  care regleaza cu precizie capacitatea arzatorului la cerintele curente. Sistemul reduce frecventa de comutare si asigura o combustie curata, cu emisii scazute si eficienta.

Control

toptronic-e.jpg

O modalitate la fel de importanta de a obtine un randament ridicat al cazanelor este automatizarea echipamentului. Este necesara adaptarea puterii calorifice la cererea curenta de incalzire a cladirii - avand in vedere conditiile exterioare curente si, la la fel de important, prognoza meteo pentru perioada urmatoare. Un exemplu de solutie inovatoare in acest sens este sistemul cu comanda inteligenta TopTronic®E implementat pentru toate sursele de caldura Hoval.  Cu ajutorul unui singur dispozitiv de reglare se controleaza functionarea tuturor unitatilor individuale, ca de altfel si a celor care functioneaza in serie, totul realizandu-se de pe o pagina de internet sau de pe o aplicatie mobila. In cazul in care instalatia de incalzire este completata cu panouri solare, dispozitivul de comanda TopTronic®E, pe baza masuratorilor meteo efectuate, anticipeaza intensitatea luminii solare si adapteaza programul de incalzire in consecinta- reducand astfel consumul de gaze.    

Studiu de caz – fabrica de materiale de uz stomatologic din Lichtenstein

Camera Cazane Hoval

“Ar fi trebuit sa facem asta mai demult - A durat doi sau trei ani pana sa imi dau seama cat de mult am fi putut economisi” a declarat dl. Fussi (manager exploatare si intretinere cladiri la Ivoclar). Aceste cuvinte nu mai au nevoie de nicio explicatie!

Fosta centrala termica care nu avea un cazan in condensatie avea doar 10 ani vechime! 

Cazan pentru apa calda (ST-plus): 1 x 2900 kW 
Combustibil: Gaze naturale
Consum anual de combustibil:

480.000 m3/a

S-a luat decizia de a instala cazan in condensatie pe gaz: 2 x UltraGas® (1440D): 2880 kW
Costul investitiei (cazan) ca. 400.000 sFr.
 Suma economisita anual din costurile de functionare dupa instalarea UltraGas®       

60.000 sFr./a

Rentabilitatea investitiei:   6.6 years
Economie de costuri in 20 de ani ca. 1.200.000 sFr.
Audit ecologic (economisire CO2) 240 t/a
Dupa 20 de ani

4800 t

Cu noile cazane UltraGas se obtine o eficientizare energetica de aproximativ 20-25% pe an.

Nevoia de a reduce cererea de energie si a costurilor din ce in ce mai mari de exploatare a cladirilor se manifesta in popularitatea cazanelor in condesatie moderne care inlocuiesc solutiile mai putin rentabile si neprietenoase cu mediul. Datorita utilizarii unor subansamble de cea mai buna calitate, aceste echipamente garanteaza cea mai eficienta folosire a combustibililor gazosi. Cazanele in condesatie moderne sunt recomandate in instalatiile modernizate si cladirile noi - indiferent ca este vorba despre case unifamiliale, blocuri sau cladiri de mari dimensiuni.   

In cazul in care va intereseaza solutiile de modernizare bazate pe tehnologia condensatiei, anuntati-ne si distribuiti acest articol!   

Autor
Günther Köb