Alternative ecologice: viitorul gazului

◄ Inapoi la articole

Biometanul și hidrogenul sunt alternative viitoare la încălzirea cu gaze naturale. Soluțiile ecologice sunt dezvoltate de urgență în producerea de surse de energie gazoase durabile și în tehnologia de condensare.

Drumul către neutralitatea climatică necesită alternative atât la petrol, cât și la sistemele convenționale de încălzire pe gaz. Spre deosebire de sursele de energie care sunt pe cale de a fi eliminate, cum ar fi cărbunele și păcura, încălzirea cu gaz are un avantaj decisiv în evoluția producției de energie: poate fi adaptată la politica climatică în schimbare și poate fi mai ecologică. Acreditările de mediu ale combustibililor gazoși variază în funcție de procesele de producție implicate și de eficiența tehnologiei de încălzire utilizate. Nu toate gazele sunt similare și nu toate cazanele sunt la fel.

Alternative ecologice la gazele naturale

biometan

Caracteristicile biometanului îl fac aproape un geamăn pentru gazul natural. Cu toate acestea, este produs în mod durabil din deșeuri biogene: deșeurile alimentare, lemnul deteriorat, nămolul de canalizare sau gunoiul de grajd din industria agricolă sunt transformate în biogaz brut prin fermentare. Acesta poate fi apoi alimentat în rețelele de gaz existente sub formă de biometan. Electricitatea este necesară doar pentru controlul centralelor. Un alt beneficiu este că valoarea creată rămâne pentru fermierii specializați sau instalațiile de reciclare din regiune.

Toate cazanele în condensație pe gaz de la Hoval pot fi deja utilizate cu până la 100% biometan. Dacă biometanul reprezintă cel puțin jumătate din amestecul de gaze, emisiile de CO2 sunt reduse cu 30% - fără investiții de capital suplimentare. În general, o combinație de electrificare și surse regenerabile de energie gazoasă este cea mai durabilă abordare a încălzirii viitorului. Acest lucru se datorează faptului că o creștere dramatică a utilizării energiei electrice ar duce la o extindere uriașă a centralelor electrice și la rețelele de electricitate, în timp ce pentru gazul verde, infrastructura existentă poate fi utilizată sau adaptată la cheltuieli relativ mici.

Speranță pentru viitor: hidrogenul

Hidrogenul are un rol cheie de jucat în tranziția energetică. Elementul chimic H2 este prezent în abundență, aproape nelimitat, pe planeta noastră albastră, iar după arderea sa practic tot ce rămâne sunt vapori de apă. Cu toate acestea, amprenta de mediu a acestei surse de energie este determinată de modul în care este produsă. Gazul poate fi produs doar într-un mod neutru CO2 prin electroliză folosind electricitatea din surse durabile, în timp ce hidrogenul „gri” crește efectul de seră.

Din acest motiv, H2 este clasificat după cum urmează:

  • Hidrogen verde: produs din apă + surplus de energie electrică verde
  • Hidrogen albastru: produs din metan + surplus de energie electrică verde
  • Hidrogen gri: produs din metan + electricitate din combustibili fosili

Pregătirea sistemelor de încălzire pentru H2

ultragas2_2020_ns2_heating_landscape_zoolujpg.jpg

Cercetări intensive sunt în curs de desfășurare pentru a explora numeroasele posibilități oferite de hidrogen, cu finanțare care se extinde până la miliarde și totuși o tranziție completă pare nerealistă în viitorul apropiat. Între timp, proporția de hidrogen din rețelele de gaze ar trebui să crească constant. Energia regenerabilă sub formă de hidrogen verde - produsă din surplusul de energie electrică generată vara prin intermediul fotovoltaicii și hidroenergiei - poate fi stocată pentru necesarul de încălzire iarna, de exemplu. Hoval sprijină activ aceste evoluții și își face sistemele de încălzire în condensație pe gaz adecvate pentru funcționarea cu hidrogen. Toate echipamentele noi din UE trebuie să fie compatibile cu hidrogenul până cel târziu în 2025. Noul cazan în condensație pe gaz UltraGas® este deja pe cale să fie pregătit pentru H2.

Un salt către atingerea obiectivelor climatice

Doar un amestec inteligent care să combine forme moderne de energie poate proteja aprovizionarea caselor și a întreprinderilor, protejând în același timp clima. Rețelele de gaze existente, utilizarea surplusului de energie electrică sau a deșeurilor organice, tehnologia de încălzire extrem de eficientă și cercetarea continuă a soluțiilor ecologice sunt argumente puternice în favoarea gazului ca încălzire a viitorului.

Autor
Alexandra Dragoi