Acasă la Hoval - o istorie fascinantă "made in Liechtenstein"

◄ Inapoi la articole

Istoria Hoval începe 1897 atunci când Gustav Ospelt Senior deschide un magazin de prelucrare a metalelor în Vaduz, Liechtenstein, a șasea cea mai mică țară din lume, care se află între Elveția și Austria. Cu o suprafață totală de 160 km², are o populație de aproximativ 38.000 de oameni. Șeful statului este Prințul suveran, iar conform constituției din 1921, puterea de stat este împărțită între Prinț și popor. Principatul are o economie stabilă și foarte diversificată, cu peste 4000 de companii și aproape la fel de multe locuri de muncă ca și locuitori. Cu restaurantele, muzeele, festivalurile și facilitățile sportive, din vale și până sus în munți, are multe de oferit familiilor, gurmanzilor, pasionaților de cultură și celor care pur și simplu caută puțină relaxare.

PIB-ul său este depășit doar de Monaco, statul de pe Riviera Franceză, PIB-ul pe cap de locuitor fiind de 165.028 USD, mai mult, este una dintre puținele țări care se pot mândri că nu au datorie externă. Un alt lucru interesant despre Liechtenstein este faptul că mai mult de jumătate din forța de muncă face naveta în fiecare zi din țările vecine și numai 370 de persoane erau șomere în Liechtenstein în 2020 – aceasta cifră incluzând persoanele care erau în concediu de maternitate.

Liechtenstein are un sector de servicii financiare prosper, cu alte industrii majore, inclusiv electronice, fabricarea metalelor, produse dentare, instrumente optice și produse farmaceutice.
Sediul central Hoval se află în capitala Vaduz, un oraș cu numai 5450 locuitori, cel mai proeminent reper fiind Castelul Vaduz, reședința prințului domnitor al Liechtensteinului și a familiei princiare Liechtenstein.

hoval sediu

De la un mic atelier de prelucrare a metalelor din Vaduz, la invenții ingenioase și decizii de anvergură

Istoria Hoval este strând legată de această țară al cărei teriroriu se află exclusiv în Alpi, astfel în 1932 fondatorii Hoval devin adevărați pionieri în industrie, compania Ospelt obține aprobarea pentru sistemele de încălzire a clădirilor, iar în 1942 este realizat primul brevet elvețian pentru o sobă de bucătărie cu încălzire centrală.

În 1945 are loc înregistrarea mărcii „Hoval”, Heating equipment Ospelt Vaduz Liechtenstein, iar anul următor începe expansiunea prin deschiderea primelor companii în Elveția și Austria. În 1967 popularitatea se afla pe o pantă ascendentă,  în Europa existând deja un total de 350.000 de cazane Hoval în  funcțiune.

hoval istorie 1965

În 1970 o nouă etapa a expansiunii are loc, atunci când sistemele de climatizare interioară și recuperarea căldurii devin noi domenii de activitate.

Elementul cheie care a marcat puternic istoria Hoval, își face apariția în 1993: schimbătorul de căldură aluFer® modelează marca pentru o generație de cazane în condensație pe gaz și combustibil lichid extrem de eficiente.

alufer productie

In 2010 Hoval dezvoltă strategii pentru viitor cu construcția de pompe de căldură și extinderea gamei sale de stații de transfer de căldură și centrale de cogenerare.

În 2020 viitorul se transformă în realitate, Hoval continuă să folosească tehnologie de ultimă oră și agenți frigorifici naturali pentru a opera noile generații de pompe de căldură. În perioada contemporană compania introduce platforma IoT Hoval Connect noua generație de cazane UltraGas® cu schimbător de căldură patentat TurboFer®.

Fiecare soluție contribuie la utilizarea responsabilă a resurselor noastre energetice și, prin urmare, a mediului. Aceasta este viziunea noastră, căreia i-am rămas dedicați de-a lungul timpului și care a stat la baza proiectării celor mai sustenabile soluții.

Hoval a urmărit întotdeauna obiective clare, o valoare adăugată ecologică și economică măsurabilă cu ajutorul inovatoarelor Hoval “easy systems”. Acestea includ servicii complete și confort ridicat de operare pentru a obține un randament energetic maxim cu impact foarte scăzut asupra mediului.

liechtenstein timbru

Știați că Hoval a fost chiar prezentat pe timbrele oficiale din Liechtenstein? Seria de timbre prezintă tehnologia Hoval aluFer® ca pe o piatră de hotar a inovației. Un timbru din Liechtenstein este foarte apreciat printre colecționari.

Accentul pus de-a lungul timpului a fost pe eficiența energetică, folosind resursele lumii cât mai eficient posibil cu soluții superioare din punct de vedere tehnologic pentru încălzire, răcire și ventilație.

Responsabilitate corporativă în acțiune - Fundația Yana

Grija pentru mediul înconjurător a fost deasemenea o preocupare constantă, pe reducerea activă a emisiilor prin tehnologia noastră îmbunătățită și demonstrarea unui comportament responsabil în viața de zi cu zi. Acest lucru s-a concretizat în grija pentru comunitate prin ajutarea persoanelor defavorizate din societate care au nevoie de sprijinul nostru prin proiecte umanitare sau sociale precum Fundația Yana, ale cărei baze au fost puse de doamna Antonia Frick, membră a familiei fondatoare Hoval.

În ultimii ani, prin înfiinţarea de centre de zi pentru copii, YANA a dorit să răspundă  unor situaţii concrete în care copii din familii în dificultate, în special monoparentale, se află în situaţii de risc, chiar în pragul înstrăinării de familie, sau al abandonului şcolar.  Astăzi, în aceste case, Yana însoțește 180 de copii în formarea şi dezvoltarea lor, prin servicii menite să le îmbunătăţească calitatea vieţii şi să le ofere şansa la un viitor bun.

Responsabilitatea socială corporativă a reprezentat, de-a lungul timpului, o preocupare constantă pentru compania Hoval, întreprizând o serie de acţiuni în strânsă legătură cu principiile sale, care onorează și susțin familia, implicându-se în societate, cu scopul de a asigura un impact pozitiv şi de a contribui la dezvoltarea durabilă a acesteia.

Yana Craciun
Autor
Alexandra Dragoi