5 mituri despre ventilația rezidențială

◄ Inapoi la articole

Curenți de aer, costuri ridicate și praf – câteva probleme create în locuință de către echipamentele de  ventilație rezidențiale. Mituri de genul acesta încă circulă și îi împiedică pe mulți să beneficieze de numeroasele avantaje ale ventilației rezidențiale. În acest articol ne-am propus să demontăm cele mai importante mituri și să vă oferim oportunitatea de a vă informa direct de la specialiști.

Clădirile moderne sunt construite din ce în ce mai ermetic. Această modalite de construcție permite încălzirea eficientă a casei. În același timp, anveloparea nu permite aproape niciun schimb natural de aer. Rezultatul: aer prea viciat și uscat sau chiar mucegai în pereții casei pentru că nu se atinge un nivel optim de umiditate. Un sistem de ventilație rezidențială controlată - denumit și ventilație de confort - asigură în permanență un schimb de aer proaspăt și igienic datorită filtrelor performante. Din păcate, utilizarea acestei tehnologii moderne este încă plină de prejudecăți, care nu numai că nu sunt adevărate, dar ne pot influența în mod negativ și impacta nivelul de confort. Această postare pe blog aduce informații de la specialiștii Hoval și clarifică cele mai comune cinci mituri pe această temă.

Mitul 1: Nu puteți deschide ferestrele dacă dețineți un sistem de ventilație rezidențială

fenster-1.jpg

Concepția că ferestrele din casele dotate cu ventilație rezidențială nu mai pot fi deschise persistă, dar nu este în niciun caz adevărată.

Mai degrabă, este adevărat că: puteți continua să ventilați natural prin deschiderea ferestrelor, dar nu veți mai avea nevoie să faceți acest lucru. Este, de asemenea, un fapt: ventilația naturală prin ferestre nu este, nici pe departe, suficientă pentru clădirile noi - sau este eficientă doar dacă este realizată foarte des și pentru un timp îndelungat. În acest caz, va trebui să deschideți ferestrele de trei până la cinci ori pe zi timp de 10 minute de fiecare dată.

Avantajul clar al ventilației rezidențiale este acela că asigură un schimb suficient de aer, chiar și atunci când ferestrele sunt închise și astfel recuperează energia termică din cameră. În special în timpul iernii, această recuperare de căldură asigură pierderi de căldură foarte reduse și astfel costuri mai mici de încălzire. De asemenea, menține umiditatea constantă în locuință (vezi mitul 4). Acestea fiind spuse, ferestrele deschise ar avea un impact negativ asupra avantajelor oferite de ventilația rezidențială.

Mitul 2: Un sistem de ventilație rezidențială este foarte zgomotos

Nu este adevarat. Nu este, nici pe departe, un șuierat constant care vă fură fiecare minut liniștit din viața de zi cu zi. O problemă care îi descurajează pe mulți să achiziționeze un sistem de ventilație rezidențială - fără niciun motiv. Ventilația spațiului de locuit funcționează la cele mai înalte standarde și produce un nivel de zgomot minim - este la fel de silențios ca o șoaptă și asigură totuși un schimb eficient de aer zi și noapte. Ventilația rezidențială vă oferă confort suplimentar și liniște, în special în zonele urbane în care locuitorii sunt expuși la niveluri ridicate de zgomot. Pentru că ferestrele rămân închise și zgomotul de afară la un nivel imperceptibil.

Mitul 3: Ventilația rezidențială creează curenți de aer și ridică praful

Nu este corect. Funcționarea ventilației rezidențiale este adesea echivalată cu cea a unui sistem de aer condiționat. Prin urmare, mulți se tem de curenții neplăcuti din locuință. Spre deosebire de un aparat de aer condiționat, ventilația controlată a locuinței introduce aerul  în cameră cu debit optim și, prin urmare, nu deranjează. În plus, proiectanții acordă o mare importanță amplasării corecte a tubulaturii de evacuare și introducere a aerului.

La fel de confortabil, ventilația rezidențială aduce aer proaspăt în casă din exterior, asigură îndepărtarea constantă a aerului uzat, a mirosurilor neplăcute și a particulelor de praf. S-a dovedit că ventilația controlată a spațiului de locuit contribuie la o casă mai curată, iar aspiratorul este folosit mai rar.

Mitul 4: Ventilația rezidențială face aerul uscat

wohnraumlueftung_istock-917892458--1-.jpg

Dimpotrivă. Membranele mucoase uscate sunt deosebit de sensibile la bacterii, virusuri și germeni. În multe cazuri, aerul uscat este responsabil pentru lipsa de umiditate a căilor respiratorii. Spre deosebire de ceea ce se presupune în general, ventilația de confort nu contribuie la uscarea aerului, ci reglează umiditatea din încăperi - dar numai dacă utilizează un sistem de recuperare a umidității extrem de eficient, cum ar fi echipamentul de ventilație rezidențială HomeVent de la Hoval. În acest fel, umiditatea rămâne constantă, la valoarea optimă între 40 și 60%. Tehnologia și filtrele moderne asigură, de asemenea, că niciun fel de murdărie, paraziți sau polen nu intră în spațiul de locuit odată cu aerul de alimentare. În acest fel, persoanele care suferă de alergii pot respira din nou confortabil în propria locuință. Cu o schimbare regulată a filtrului - pe care o puteți face singur - ventilația rezidențială a spațiului de locuit asigură în mod fiabil un schimb igienic de aer.

Mitul 5: Ventilația rezidențială utilizează foarte multă energie electrică

ventilatie rezidentiala

Nimic mai neadevărat. De fapt, folosește jumătate din electricitate pe care o consumă televizorul dumneavoastră. Desigur, ventilația rezidențială a spațiului de locuit reprezintă, de asemenea, o anumită investiție. În medie, cu instalarea ventilației de confort investiți 2% din costurile de construcție ale unei case, bani investiți pentru o sănătate mai bună și o calitate crescută a vieții. Ventilația controlată a spațiului de locuit dă roade și în timpul funcționării. Cu ajutorul unui echipament de ventilație rezidențială, nu numai că economisiți timp pentru ventilația zilnică, dar, mai ales, creșteți și valoarea imobiliară a casei dvs.

Autor
Alexandra Dragoi