De ce să alegeți un sistem inteligent de control al încălzirii?

◄ Inapoi la articole

Cum poate un sistem inteligent de control al încălzirii sa crească calitatea vieții?

Când plecăm în vacanță sau planificăm o excursie, ne documentăm pentru a afla cum va fi vremea în zilele următoare. Apoi decidem dacă împachetăm costumul de baie sau cizmele de cauciuc. În majoritatea cazurilor, ne putem baza pe astfel de prognoze și putem planifica o vacanță de succes. Pentru noi acesta este deja un obicei datorită datelor meteo precise oferite de prognozele performante actuale. Astfel sunt posibile prognoze foarte detaliate, cu un grad ridicat de precizie.

De ce să nu folosiți aceste date pentru a regla încălzirea locuinței? Cuvântul cheie este predictibilitate. Automatizarile inteligente pentru încălzire pot accesa deja astfel de date prin internet și astfel pot oferi atât confort sporit, cât și costuri reduse de încălzire.

Eficiență energetică maximă datorită celei mai noi tehnologii

panouri solare iarna

În perioada de tranziție este adesea destul de rece noaptea, iar sistemul de control inteligent începe să regleze încălzirea conform prognozei meteo. Cu standardele actuale de izolare, însă, clădirile se răcesc încet sau chiar foarte încet. Dacă încălzirea pornește și clădirea are o temperatură potrivită, un astfel de efect de încălzire va apărea numai cu o anumită întârziere. Tocmai acest efect este realizat de controlul predictiv.

Dacă temperatura scade sub temperatura limită de încălzire în timpul nopții, dar temperatura prevăzută pentru ziua următoare este din nou suficient de ridicată și plăcută, încălzirea nu pornește deloc și aporturile termice solare din zonele ferestrelor din timpul zilei acoperă cerințele de încălzire necesare, care au existat peste noapte. Acest lucru previne pornirea inutilă a sistemului de încălzire, precum și supraîncălzirea camerei în timpul zilei.

sisteme de incalzire Hoval

Scenariul opus, este reprezentat de situația în care temperatura este suficient de ridicată în timpul zilei, dar mai târziu, noaptea scade atât de mult încât energia termică din clădire nu este suficientă pentru a obține un climat confortabil. Așadar, dacă temperatura scade prea mult noaptea, încălzirea pornește devreme chiar înainte de a fi nevoie de încălzire. Datorită inerției sistemului, efectul de încălzire dorit începe mai târziu, exact atunci când este nevoie de încălzire. O funcție deosebit de bună în astfel de sisteme predictive poate fi observată în sistemele de încălzire lentă, cum este încălzirea prin pardoseală.

Cuvântul magic – predictiv

Astfel de automatizari predictive sunt deja utilizate în sistemele solare. Controlul previzibil este deosebit de avantajos atunci când vine vorba de prepararea apei calde. Dacă rezervorul de stocare a apei calde este pe punctul de a fi reîncărcat, încălzirea va porni în mod normal. Dacă sistemul detectează că randamentele solare se pot atinge în scurt timp, această cerință pentru încărcarea cu apă caldă este eliminată. Astfel, energia solară gratuită poate fi utilizată optim.

Alegerea sistemului de încălzire potrivit

toptonic_wand2.jpg

Dacă un astfel de control predictiv urmează să fie implementat, trebuie să se acorde o atenție specială datelor meteo furnizate. Există, în unele cazuri, diferențe considerabile în ceea ce privește acuratețea datelor disponibile. Inexactitățile pot face o diferență semnificativă, în special în regiunea alpină. Cu cât datele meteo sunt mai exacte, cu atât controlul predictiv este mai precis. Deoarece dacă este prognozat cer senin și soare, dar cerul este de fapt înnorat, sistemul solar nu va putea furniza randamentul dorit sau estimat.

În cazul clădirilor de dimensiuni mari, cum ar fi clădirile de birouri, radiația solară poate însemna un aport considerabil de energie prin suprafețele vitrate. Și aici, încălzirea sau răcirea proactivă pot oferi o soluție optima pentru creșterea confortului. Dacă sunt așteptate radiații solare semnificative, supraîncălzirea poate fi prevenită atunci când sunt preconizate câștiguri solare în timpul iernii. Dacă este nevoie de răcire vara, dacă randamentul solar este prevăzut prin suprafețele vitrate, supraîncălzirea camerei poate fi evitată prin răcirea în amonte și climatul camerei poate fi menținut la un nivel confortabil.

Traducere și adaptare după un articol Hoval Austria
Autor
Alexandra Dragoi