Castelul Iulia Hașdeu, Câmpina

Copy of 20170711_124957-01

Între 1894 și 1896 savantul B. P. Hașdeu înălța la Câmpina Castelul “Julia Hașdeu” după planuri desenate de el însuși și inspirate, după cum cum ne asigură, de spiritul nemuritor al copilei sale.  O construcție încărcată de simboluri, dedicată unicei sale fiice și singurul templu spiritist din lume este și în zilele noastre un obiectiv turistic inedit și foarte popular.

În anul 2000 se scria un nou capitol din istoria castelului, și anume cel al modernizării sistemului de încălzire și adoptarea unei soluții ecologice și eficiente. Dacă înainte încălzirea se realiza prin sobe tradiționale de teracotă, adevărate opere de artă, dar cu un grad scăzut de eficiență și un nivel sporit de disconfort în utilizare, neputând fi ignorat nici riscul relativ major de incendiu ce ar fi putut pune în pericol existența unei astfe de construcții unice – intrarea în noul mileniu marchează adoptarea încălzirii pe gaz și optarea pentru un cazan mural în condensație TopGas

 60 de la Hoval. Spațiul ce necesită încălzire însumează circa 400 mp (inclusiv demisolul), încăperile de la parter având o înălțime de peste 5 m. Avantajele? Costuri scăzute de operare, emisii scăzute de carbon datorate consumului redus de combustibil cât și economia de spațiu, cazanul fiind compact și perfect adaptabil spațiilor și holurilor restrânse ale castelului, modificările în structura acestuia fiind interzise prin lege. Elementul care asigură longevitatea greu de egalat este reprezentat de schimbătorul de căldura al cazanului, schimbător realizat dintr-un aliaj special aluminiu-siliciu, extrem de eficient.
Gradul de automatizare, chiar dacă discutăm despre anul 2000, a reprezentat un pionierat în domeniu, astăzi devenind un standard al calității.
Mai exact, automatizarea Hoval, prin intermediul stației de cameră (poziționată în camera de zi) și al senzorilor de lucru (de interior și exterior) asigură în mod real (just in time) condițiile optime de temperatură din interiorul muzeului, coroborate cu condițiile de temperatură exterioare. În acest mod, au fost îndeplinite două cerințe de bază pentru o astfel de aplicație, confortul termic ce asigură o bună conservare a patrimoniului muzeului, dublat de o funcționare cu o eficiență crescută și implicit cu costuri reduse.
 

Vezi alte referințe

Întrebați expertul Hoval despre cea mai bună soluție pentru investiția dvs