Răspândește ventilația rezidențială virusul SARS-CoV-2?

◄ Inapoi la articole

Ultimele luni au fost dificile la nivel mondial din cauza pandemiei de COVID-19. Chiar și astăzi, autoritățile recomandă igiena riguroasă și distanțarea socială pentru a diminua răspândirea virusului SARS-CoV-2. Dar care este riscul de a contracta o infecție la interior? Aceasta este o întrebare care nu îi îngrijorează doar cei care utilizează transportul public sau pe proprietarii de restaurante. Proprietarii de locuințe se întreabă, de asemenea, dacă ventilația rezidențială răspândește virusul SARS-CoV-2. Hoval s-a documentat pentru a îi ajuta pe proprietarii echipamentelor de ventilație rezidențială, cât și pe cei care iau în considerare o investiție în această direcție. Răspunsurile obținute de la specialistul în ventilație rezidențială, Nimon Islami, creează mai multă claritate și contracarează prejudecățile și incertitudinile.

Domnule Islami, pericolul pe care îl prezintă virusul SARS-CoV-2 pentru sănătatea oamenilor încă nu a trecut. Este o realitate faptul că interioarele în care oamenii se reunesc prezintă potențial crescut de infectare. Este un risc similar și acasă?

nimon Islami

Se presupune că virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis și prin aer. Este mai dificil pentru particulele care poartă virusul să fie eliminate din camerele închise - inclusiv acasă - decât sub cerul liber. Institutul german Robert Koch a evaluat studiile științifice actuale pe acest subiect și, pe baza studiilor anterioare, a ajuns astfel la concluzia că virusurile SARS-CoV-2 pot fi transmise prin aerosoli - adică picături plutitoare de dimensiuni microscopice. Acestea apar atunci când tușim sau strănutăm și sunt dovedite a fi principalul purtător al virusului. O proporție mică se datorează și infecțiilor de pe suprafețele de contact.

Prin urmare, o mare proporție este transmisă prin aer. Cum te poți proteja împotriva virusului atunci când ești într-o încăpere?

Nu există protecție 100%. Igiena este desigur importantă. Cu toate acestea, virusurile SARS-CoV-2 sunt probabil conținute mai ales în picături și aerosoli. Picături mai mari - cum ar fi din tuse sau strănut - pot fi evitate folosind echipament adecvat. Aerosolii, pe de altă parte, sunt particule minuscule suspendate care sunt împrăștiate prin vorbire sau respirație. Ne aflăm permanent în contactul cu aerul, dar factorul decisiv este durata de trecere a acestor particule prin aerul înconjurător. Cu toate acestea, virusurile SARS-CoV-2 sunt probabil conținute mai ales în picături și aerosoli.

Nu există deloc protecție împotriva acestor aerosoli?

Ba da, avioanele, de exemplu, sunt echipate cu un filtru Hepa - un filtru de aer de înaltă eficiență. Acesta filtrează particulele chiar și cu o dimensiune de 0,01 microni. Aceste filtre elimină 99,97 la sută din particule din aer, după cum a explicat recent un cunoscut producător de aeronave europene.

Și asta înseamnă că suntem expuși la viruș în propria locuință?

homevent-comfort_fr201_schnitt_4c_srgb.jpg

Trebuie să puneți asta în perspectivă. Particulele mai mari sau picăturile de stranut au dimensiunea de 10 microni. Există dispozitive de purificare a aerului care filtrează aceste picături în mod eficient. În schimb, dimensiunea aerosolilor este microscopică. Cu toate acestea, sistemul de ventilație confort Hoval HomeVent are filtre performante, care pot filtra până la 95% din particulele din aerul din încăpere, cu o dimensiune de până la 0,4 microni.

Deci sistemele de ventilație rezidențială nu pot fi numite o centrifugă de virusuri, care distribuie aerosoli potențial contaminați prin circulația aerului în casă?

Mai degrabă nu. De asemenea, autoritățile din domeniul medical au observat că nu există un risc crescut într-o clădire cu ventilație mecanică. Ventilația rezidențială nu poate oferi protecție absolută împotriva SARS-CoV-2, ceea ce este foarte important de spus. Dar poate ajuta la minimizarea riscului de infecție în interior. Acest lucru este posibil prin filtrarea foarte eficientă și mai ales prin recuperarea umidității.

Ce legătură are umiditatea?

Umiditatea de 40% și mai mult poate preveni infecțiile respiratorii. Există dovezi în acest sens. În mod ideal, umiditatea aerului din interior este cuprinsă între 40 și 60%. O petiție recentă a profesioniștilor din domeniul medical, de exemplu, impune OMS să aibă o umiditate obligatorie de cel puțin 40% în toate clădirile publice. Pentru a vă asigura că beneficiați de protecție, de exemplu, aveți nevoie de ventilație rezidențială cu recuperare integrată a umidității, numită și entalpie.

Atunci putem reduce, cel puțin, riscul de infecție cu ajutorul ventilației rezidențiale?

Da, considerăm că este posibil - pe baza tuturor faptelor disponibile la ora actuală. Chiar dacă - așa cum am spus - nu poate exista o protecție absolută. Cu toate acestea, un aer interior sănătos nu este numai bun numai pentru confort, ci asigură, de asemenea, o mai bună sănătate a locatarilor prin filtrarea particulelor și umiditatea optimă a aerului menționată anterior.

Pentru case și apartamente unifamiliale, Hoval recomandă o ventilație rezidențială din gama Hoval HomeVent. Automatizarea cu control online asigură un climat interior plăcut în permanență. Dispozitivele sunt echipate cu recuperare de căldură și umiditate, elimină mirosurile neplăcute, filtrează alergenii și picăturile de până la 0,4 microni din aer și mențin aerul din locuință constant proaspăt și curat.

Trei motive pentru care ventilația rezidențială este sigură

• Datorită recuperării umidității, Hoval HomeVent asigură umiditatea optimă a aerului, ceea ce reduce riscul de infecție

• Hoval HomeVent filtrează până la 95% din toate particulele cu o dimensiune de până la 0,4 microni din aer. Picăturile contaminate cu virusul SARS-CoV-2 au dimensiunea de 10 microni

• Ventilația rezidențială, cum ar fi Hoval HomeVent garantează o furnizare permanentă de aer proaspăt, ceea ce înseamnă că aerul este schimbat în interior și orice aerosoli contaminați cu virusul SARS-COV 2 nu sunt cantonați la interior

Autor
Alexandra Dragoi