Stadionul Emirates al echipei Arsenal – echipat cu tehnologie fiabilă prin cazane în condensație ultra-eficiente

◄ Inapoi la articole

Un total de 19 cazane în condensație Hoval UltraGas AM-c 500 au fost furnizate noului Stadion Emirates al Arsenal Football Club din nordul Londrei. Factorii cheie care au avut impact în alegerea cazanelor în condensație de la Hoval au fost eficiența energetică ridicată și designul lor compact, care permite utilizarea optimă a spațiului din camera tehnică.

Inaugurat de Prințul Philip, Duce de Edinburgh, Stadionul Emirates este un adevărat gigant care se întinde pe o suprafață de aproximativ 69.000 m², având o capacitate de 60.000 de spectatori. Proiectul a  avut un impact economic substantial, a creat peste 2600 de noi locuri de muncă în zonă și a facilitat, de asemenea, construcția a 2500 de case noi în cartierul londonez Islington. Stadionul a fost proiectat de HOK Sport, iar antreprenorul principal a fost Sir Robert McAlpine Ltd. Serviciile de construcții au fost realizate de Buro Happold, iar proiectul de instalații de către compania MJN Colston.

stadion emirates londra

Proiectul ambițios oferă o combinație unică de spații comerciale și de ospitalitate, care sunt valoroase atât în zilele de meci, cât și în cele în care nu sunt evenimente sportive, când spațiile sunt utilizate pentru o gamă largă de conferințe, expoziții și evenimente. Fațadele curbate din sticlă, beton și oțel ale stadionului se înalță printre străzile terasate, oferind o serie de panorame impresionante asupra zonei.

Sustenabilitatea a fost o parte esențială a proiectului.

  • Obiectivul de economisire a energiei a implicat optarea pentru sticlă controlată solar, ventilație naturală pentru teren și scările centrale.
  • Pentru a reduce transportul la minim și impactul asupra comunității, a fost folosită o fabrică de beton dedicată la fața locului.
  • Deșeurile din construcții au fost reduse la minimum, toate materialele de la demolare fiind reciclate și refolosite chiar la fața locului.
  • Pentru încălzire și preparare apă caldă menajeră s-a optat pentru cazane în condensație UltraGas® cu o eficiență de până la 109,9% raportat la PCI (Putere Calorifica Inferioara). Echipamentul permite economii semnificative datorită: tehnologiei de combustie și a eficienței de neegalat, care economisesc cantități importante de energie, eficienței ridicate datorită capacității mari de apă și tehnologiei de condensare, care este cu până la 6% mai mare datorită retururilor separate de temperatură înaltă și scăzută.
stadion emirates londra arsenal

În facilitățile extinse sunt incluse 150 de boxe executive pentru ospitalitatea corporativă atât în zilele meciului, cât și în alte zile pentru diverse evenimente. Sistemele de încălzire și apă caldă oferă flexibilitatea pentru a îndeplini rapid și eficient aceste modele de ocupare variabile.

„Cazanele sunt situate în opt încăperi de pe acoperiș și sunt alimentate 24 de ore pe zi, folosind un circuit primar care este întotdeauna încărcat cu apă caldă la temperatură de tur de 80° C”, a explicat Peter Naylor de la Buro Happold.

Condensarea optimă datorită retururilor separate de temperatură înaltă și joasă: returul de temperatură înaltă mai sus și returul de temperatură joasă în partea cea mai de jos. Stratificarea temperaturii în cazan rămâne neafectată. Acest lucru ne asigură faptul că apa cu temperatura cea mai scăzută este întotdeauna în secțiunea inferioară a cazanului. Se obține un efect maxim de condensare, în timp ce, atât consumul de energie cât și costurile de operare sunt reduse și mai mult.

Trebuie menționat și că un avantaj deosebit de important este reprezentat de volumul mare de apă al cazanului, care acționează ca un rezervor de stocare. Acest lucru reduce numărul de porniri ale arzătorului care ar consuma cantități însemnate de energie, ducând la costuri energetice și de exploatare substanțial reduse.

Cazan în condensație pe gaz UltraGas® 2

„Acest aranjament, combinat cu controlul zonal oferă un sistem foarte receptiv și eficient. Pentru a optimiza condensarea, temperatura apei de retur este setată la 50°C”, a adăugat acesta.

Hoval a furnizat, de asemenea, rezervoare de colectare a condensului pentru fiecare cazan, cu pompe de condens încorporate pentru evacuarea condensului în canalizare.

Controlul eficient al cazanelor este vital pentru asigurarea unui răspuns rapid și eficient. „Primul nivel de control este prin controlerele Hoval de pe cazane, care sunt interfațate cu un sistem de management al clădirii BMS”, a explicat Simon Stothard de la MJN. „Cazanele UltraGas Am-c 500 sunt capabile să moduleze între 97 kW și 500 kW putere termică ca răspuns la cerințe variabile”, a adăugat el.

Cazane în condensație pe gaz proiectate pentru viitor

Cazanele pe gaz în condensație UltraGas sunt proiectate pentru a cupla o eficiență ridicată cu emisii scăzute, reducând astfel impactul asupra mediului. Când sunt testate conform cerințelor Directivei europene privind eficiența cazanelor, cazanele UltraGas ating eficiențe nete de până la 109,5%, niveluri de NOx mai mici de 40 mg/kWh și niveluri de CO de 16 mg/kWh.

Spațiul din camera tehnică a fost un alt aspect important și a necesitat o modelare 3D extinsă de către Buro Happold. Designul compact al cazanelor UltraGas s-a dovedit de neprețuit pentru a asigura optimizarea spațiului din încăperea tehnică, asigurând în același timp spațiu adecvat pentru efectuarea manoperelor de service și mentenanță.

Pentru o întreținere ușoară, cazanele UltraGas au foarte puține părți mobile și sunt proiectate pentru a permite accesul ușor la toate componentele. Caracteristici precum o platformă rabatabilă pentru acces și utilizarea pistoanelor pe gaz pentru ridicarea arzătoarelor ajută la menținerea timpului în care cazanul nu funcționează la minimum și la reducerea costurilor de întreținere.

Traducere și adaptare după un studiu de caz Hoval UK
Autor
Alexandra Dragoi