Soluții de climatizare interioară – Ventilație, încălzire și răcire pentru o hală de producție tip cramă

◄ Inapoi la articole

În complexul nou construit de la Winzer Krems, o soluție de climatizare interioară de la Hoval creează condițiile ideale de producție și depozitare pentru vinul produs de companie, menținând temperaturi constante și o umiditate optimă.

Fondată în urmă cu peste 80 de ani, Winzer Krems a devenit cel mai mare producător de vin de calitate din Austria. Pe o suprafață de aproximativ 4000 m² la adresa sa de la Sandgrube 13 din Krems, a construit o nouă pivniță pentru fermentare, precum și cea mai avansată fabrică de îmbuteliere de vin din Europa și un nou depozit de sticle. Cu o investiție totală de peste 30 de milioane de euro, este cel mai mare proiect din istoria Winzer Krems.

winzer krems incalzire racire ventilatie hala

Scopul este de a garanta calitatea vinului, precum și un management economic durabil - atât acum, cât și în viitor, având în vedere schimbările climatice deja resimțite. În urma demolării vechiului complex de hale, noua cramă a fost finalizată la timp pentru recolta de struguri din 2020. Fabrica de îmbuteliere ultramodernă a fost asamblată la sfârșitul anului 2021.

Hoval aduce o contribuție la această tehnologie de pionierat: un total de 22 de unități de ventilație TopVent® pentru încălzire, răcire și dezumidificare sunt instalate în noua hală. Această hală are ferestre mari în fațada de vest pentru a oferi multă lumină naturală.

Hala de productie de tip cramă - standarde de top pentru igienă și condiții de muncă cu ajutorul solutiilor de climatizare interioară

Winzer Krems_climatizare interioara

Pe lângă un climat interior confortabil pentru angajați, standardele de igienă din uzina de îmbuteliere de 2000 m² au fost esențiale pentru această companie de vinificație. "Umplem 15000 de sticle pe oră cu Grüner Veltliner și alte vinuri de calitate. Aerul curat este deosebit de important în acest sens", spune Clemens Fuchs, manager de operațiuni la Winzer Krems.

Unitățile TopVent® instalate pe tavan asigură o temperatură confortabilă de 20°C și mențin umiditatea aerului în intervalul dorit. Avantajul major este faptul că hala are nevoie de un singur sistem pentru a încălzi și răci interiorul. Tehnologia inteligentă face posibilă controlul temperaturii pe o suprafață de 900 m², reglând în același timp umiditatea aerului cu o singură unitate. În plus, capacitatea mare de încălzire și răcire a sistemului cu echipamente de ventilație TopVent® face posibilă reducerea numărului de unități necesare. Winzer Krems beneficiază așadar de confort maxim și economii energetice substanțiale.

Sistem de recirculare a aerului pentru depozitarea optimă a vinului la temperaturi constante

winzer echipament ventilatie hala

Capacitatea totală a cramei de fermentare de la Sandgrube 13 este de aproximativ 13 milioane de litri de vin - 70% vin alb și 30% vin roșu. Pentru a asigura condiții perfecte de depozitare, trebuie menținută o temperatură constantă de 17 până la 18°C. „Este ușor iarna, dar vara avem nevoie de tehnologie sofisticată”, spune Clemens Fuchs. În pivnița de 16 metri adâncime, climatul interior potrivit este, de asemenea, crucial pentru procesele de producție ale diferitelor soiuri de vin. Iar sistemul trebuie să mențină umiditatea adecvată a aerului, astfel încât mucegaiul să nu aibă condițiile necesare pentru a se dezvolta.

Compania de instalații Getec a avut responsabilitatea generală pentru tehnologia clădirii în acest proiect de construcție nouă și s-a bazat pe expertiza și experiența în proiectarea și implementarea soluțiilor de la Hoval. Unitățile de recirculare TopVent® distribuie aerul complet automat folosind distribuitorul de aer de tip vortex, așa numitul Air-Injector, un patent marca Hoval.

Unitățile de climatizare interioară au fost poziționate în anumite puncte sub tavan și împărțite în șase zone de control. Acest lucru creează o soluție de sistem flexibilă, personalizată, care menține condițiile potrivite în fiecare zonă individuală.

Încălzire, răcire și ventilație cu control centralizat

Winzer Krems_hala productie ventilatie

Inginerii implicați apreciază beneficiile din noua clădire: „Totul a fost proiectat și implementat perfect”, confirmă Clemens Fuchs. Controlerul central pentru cele șase zone de control care cuprind, uzina de îmbuteliere, pivnița și depozitul, este situat în mijlocul clădirii. Acest lucru asigură menținerea unei lungimi reduse a conductelor, aspect care facilitează operarea și întreținerea sistemului.

Soluția de control este în curs de optimizare continuă pe baza experienței practice inițiale. „Hoval adoptă o abordare foarte orientată spre soluții și găsește rapid o modalitate de a atinge un obiectiv, chiar și pentru cerințe individuale”, spune managerul de operațiuni al prestigiosului vinificator, care este foarte mulțumit de colaborare.

„Colaborarea cu Hoval a fost una de succes, fără impedimente, iar comunicarea extrem de facilă, suntem foarte mulțumiți pentru că există întotdeauna cineva disponibil pentru a ne consilia atunci când este necesar”, spune Clement Fuchs, rezumand proiectul după finalizare.

Autor
Alexandra Dragoi