Sistem hibrid cu pompă de căldură și cazan în condensație - studiul de caz al unei săli de sport

◄ Inapoi la articole

În cadrul acestui proiect dezvoltat pentru sala de sport, Hoval a colaborat cu partenerul său belgian EDERGEN  pentru a crea un sistem de încălzire durabil și prietenos cu clima, inclusiv pentru prepararea ACM, într-o sală de sport de ultimă generație situată în Emines. Sistemul hibrid de înaltă tehnologie generează energie termică pentru sala de sport și sala multifuncțională adiacentă, care se mândrește, de asemenea, cu un design arhitectural atractiv și compact, sub forma a trei cuburi interconectate.

Suprafața totală încălzită a Hall Sportif de la Bruyère însumează 2136 m2, energia termică fiind livrată prin intermediul unor aeroterme și radiatoare, care utilizează ca agent termic apa. Pe lângă încălzirea sălii de sport, sistemul de încălzire trebuie să prepare ACM pentru un total de 22 de dușuri. Temperatura de proiectare a sistemului de distribuție a energiei termice este de 60°C. Ca bază pentru sistem a fost luată o temperatură exterioară minimă de -9°C, ceea ce a dus la o sarcină termică calculată de 99 kW pentru sala de sport și sala multifuncțională.

Pompa de căldură aer/apă Belaria® fit și cazanul în condensație pe gaz UltraGas® 2 formează un sistem eficient de încălzire și preparare ACM.

Puterea necesară pentru încălzirea sălii de sport se modifică în funcție de fluctuațiile sezoniere de temperatură. Avantajele acestui sistem eficient de încălzire și preparare apă caldă menajeră sunt demonstrate: dacă temperaturile scăzute din timpul iernii înseamnă că pompa de căldură Belaria® fit nu mai poate acoperi producția de energie termică necesară, cazanul în condensație UltraGas® 2 intervine pentru a compensa asigurarea temperaturii necesare în încăpere.

Pompa de căldură Belaria® fit: puternică și fiabilă

BE_La-Bruyere_Hall-Sportif_2023_Belaria-fit-53_7397

Cu cele două compresoare încorporate care dispun de tehnologia cu inverter, pompa de căldură Belaria® fit (53), prietenoasă cu mediul, este capabilă să își optimizeze puterea pentru a satisface cererea de energie termică. Ciclurile nedorite de pornire/oprire frecventă sunt astfel evitate în mod eficient, minimizând semnificativ impactul negativ pe care acestea îl au asupra duratei de viață a compresorului. Acest aspect este extrem de important atunci când ne dorim ca o pompă de căldură să fie exploatată cât mai sustenabil pe o perioadă îndelungată și să aibă o durată de viață cât mai mare.

Cazan în condensație pe gaz cu putere modulantă Hoval UltraGas® 2 care poate funcționa și pe propan, H2 ready

BE_La-Bruyere_Hall-Sportif_2023_UltraGas-System_7395

Sistemul inteligent de încălzire din sala de sport este un sistem hibrid evoluat, ceea ce înseamnă că are două generatoare de căldură: alături de pompa de căldură este instalat un cazan modulant, UltraGas 2 (125). Cazanul în condensație pe gaz funcționează cu propan. Ca o alternativă ecologică, UltraGas® 2 poate fi alimentat și cu biometan 100% sau cu hidrogen 20%, suplimentat la gazul natural sau biometan. Rezervorul de propan este localizat în subteran, în afara sălii de sport.

80% din consumul anual de energie este acoperit de pompa de căldură Belaria® fit

cota putere pompa caldura

Utilizarea Belaria® fit într-un sistem hibrid permite ca 83% din consumul anual de energie pentru complexul de clădiri să fie acoperit de pompa de căldură Belaria® fit, eficientă din punct de vedere energetic. Acest lucru înseamnă că emisiile de carbon pot fi reduse substanțial cu acest sistem hibrid.

Schema hidraulică a instalației de încălzire/răcire și preparare ACM a sălii de sport

Exemplu: Modul de funcționare a instalației hidraulice în sistem hibrid.

1.Temperatura de referință din sală este obținută de către pompa de căldură Belaria® fit:

Pompa de căldură Belaria® fit încălzește vasul de acumulare EnerVal până la temperatura de referință necesară. Acum pot fi alimentate direct fie circuitele de încălzire, fie boilerul de apă caldă menajeră CombiVal ER.

Picture4

2. Temperatura de referință din sală nu este atinsă:


Pompa de căldură Belaria® fit încălzește vasul de acumulare EnerVal, dar nu se atinge temperatura de referință necesară. Prin urmare, cazanul în condensație pe gaz UltraGas® 2 intervine și încălzește apa de încălzire la temperatura de referință necesară de 60°C. Acum pot fi alimentate direct fie circuitele de încălzire, fie boilerul de apă caldă menajeră CombiVal ER.

Picture5

Soluție hibridă inteligentă pentru gama bivalentă

Eficiența oricărei pompe de căldură aer/apă va scădea la temperaturi exterioare scăzute. Punctul de bivalență este punctul precis în care devine avantajos - din perspectiva eficienței globale a sistemului de încălzire - să se utilizeze un al doilea generator de căldură pentru a furniza energia termică totală necesară.

Intervalul de bivalență (zona indicată cu albastru în diagrama de mai jos) este intervalul în care al doilea generator de căldură trebuie să acopere sarcina termică necesară a clădirii. UltraGas® 2, al doilea generator de căldură, este activat la punctul de bivalență - care se referă întotdeauna la o temperatură exterioară.

Un avantaj esențial al unei soluții hibride este că, în consecință, poate fi selectată o putere mai mică a pompei de căldură. Acest lucru reduce nu numai costurile de investiție, ci și costurile de exploatare în comparație cu un sistem monovalent cu pompă de căldură. La temperaturi peste punctul de bivalență, sala de sport este alimentată cu energie regenerabilă generată de pompa de căldură pe tot parcursul anului. Pe măsură ce temperatura exterioară crește, crește și eficiența pompei de căldură. Folosirea acestei soluții hibride cu o putere mai mică a pompei de căldură înseamnă, de asemenea, că se evită ciclurile nedorite de pornire/oprire.

Un alt avantaj este faptul că existența a două generatoare de căldură sporește fiabilitatea operațională a sistemului. În cazul în care un generator de căldură se defectează, sala de sport poate fi în continuare alimentată cu energie termică.

bivalenta

Caracteristicile pompei de căldură Belaria® fit

Sistemul hibrid perfect coordonat - care include o pompă de căldură aer/apă Belaria® fit (53) în combinație cu un cazan în condensație pe gaz UltraGas® 2 (125), un vas de acumulare EnerVal (500) și un boiler CombiVal ER (500) - reprezintă o soluție inteligentă și durabilă pentru sala de sport polivalentă din La Bruyère.

În plus, pompa de căldură reversibilă Hoval Belaria® fit este disponibilă în două game de putere și poate fi utilizată în numeroase proiecte care necesită încălzire sau răcire. Belaria® fit utilizează în circuitul său agentul frigorific R32.

Ca unitate individuală, Belaria® fit are o putere termică de până la 85 kW. Într-o configurație în cascadă pot fi utilizate simultan până la 16 unități, ceea ce corespunde unei puteri de 1360 kW. Fiind o soluție de încălzire și răcire eficientă din punct de vedere energetic și ecologică, Belaria® fit este potrivită pentru blocurile de locuințe, precum și pentru complexele de clădiri mari și sălile de sport sau sălile multifuncționale.

Un duo perfect coordonat - sistemul de încălzire hibrid cu pompa de căldură și cazan în condensație pe gaz

BE_La-Bruyere_Hall-Sportif_2023_UltraGas-System_7465

Datorită combinației fiabile și eficiente din punct de vedere ecologic dintre pompa de căldură aer/apă Belaria® fit și cazanul în condensație pe gaz UltraGas® 2, care asigură necesarul de încălzire/răcire și preparare apă caldă menajeră, sala de sport din La Bruyère beneficiază de un sistem de încălzire/răcire inteligent, ecologic și cu siguranță maximă în ceea ce privește utilizarea.

Autor
Alexandra Dragoi