Încălzire și răcire cu pompă de căldură geotermală pentru clădirea ÖAMTC

◄ Inapoi la articole

Noua bază ÖAMTC construită în St. Pölten se remarcă prin infrastructura sa sustenabilă. Soluția prietenoasă cu clima, cu pompă de căldură geotermală Hoval Thermalia dual, servește ca model pentru viitoarele construcții noi.

Clădirile nou construite echipate sunt cu pompa de căldură geotermală - o soluție cu amprentă ecologică minimă

ÖAMTC (Clubul austriac de automobile, motociclete și turism) este o asociație independentă non-profit care sprijină mobilitatea și călătoriile. Până în prezent, ÖAMTC are peste 2,3 milioane de membri care se bazează pe experții lor în materie de siguranță rutieră, călătorii, agrement sau alte servicii generale. Fondat inițial ca un club de turism pentru biciclete și automobile la sfârșitul secolului al XIX-lea, clubul a evoluat odată cu schimbările ulterioare ale mobilității.

În aprilie 2022, după 1,5 ani de construcție, noua bază a ÖAMTC din St. Pölten a fost deschisă printr-o ceremonie de inaugurare. Conceptul ecologic general este remarcabil, acesta se extinde de la construcția sustenabilă la operarea unui sistem de încălzire și răcire prietenos cu clima.

Noua bază ÖAMTC se remarcă prin soluția sa sustenabilă de încălzire si răcire de la Hoval cu automatizare de ultimă generație pentru controlul eficient al temperaturii interioare.

Centrul de servicii pentru clienți - punctul de contact pentru 50.000 de membri din zona centrală a Austriei - adăpostește ghișee de servicii, magazin, birouri, locuri de consultanță, depozit, serviciu de asistență rutieră și săli pentru cei aproape 50 de angajați, precum și o hală de testare pentru toate serviciile tehnice și de testare ale clubului.

Consultanță competentă privind sistemul de încălzire și răcire cu pompă de căldură geotermală implementat de Hoval

ÖAMTC își îndreaptă ferm privirea către viitor: În centrul de formare direct conectat, sunt instruiți  angajații din domeniilul tehnologic și al suportului pentru membri, iar cunoștințele profesionale sunt transmise tinerilor specialiști din regiune în atelierul de ucenici auto. Pentru complexul de clădiri moderne cu un total de peste 2.200 m² spațiu utilizabil, a fost necesar să se instaleze un sistem de încălzire și răcire la fel de sustenabil.

Eficiență economică la superlativ pentru sistemul de încălzire și răcire cu energie regenerabilă

Pompa caldura geotermala Thermalia dual ÖAMTC_(c) Hoval

De mult timp, ÖAMTC lucrează la modul în care costurile de operare și amprenta ecologică pot fi reduse, spune Gunter Schabauer din departamentul de construcții al clubului:
Gunter Schabauer, Departamentul de Construcții ÖAMTC.

"În 2010, am avut ocazia să testăm diferența dintre clădirea echipată cu pompă de căldură geotermală și cea care utilizează doar cazan pe gaz prin construcția paralelă a două baze identice. În timpul operării continue, a devenit clar că ne vom recupera costurile mai mari de investiție prin costurile mai mici cu energia. Potrivit calculelor noastre, perioada de amortizare este de aproximativ 12 ani."

O altă descoperire: În iernile blânde recente, un cazan în condensație pe gaz suplimentar nu este necesar pentru a satisface cererea de energie în perioadele de vârf.
Începând cu baza din Viena-Vest, am decis deci extinderea completă a sistemului fotovoltaic, precum și răcirea și încălzirea cu pompă de căldură pentru noile clădiri ÖAMTC, spune Schabauer. Conceptul economic, prietenos cu clima și costurile energetice a fost realizat pentru locația din St. Pölten - cu Hoval ca partener.

O clădire pregătită pentru viitor cu energia geotermală și panouri fotovoltaice

sistem pompa de caldura geotermala OEAMTC

Pentru a alimenta optim clădirea de mari dimensiuni cu energie termică, s-a luat decizia de a opta pentru o pompa de căldură geotermală Thermalia. Aceasta este echipată cu schimbătoare de căldură și două circuite de răcire separate, concepute pentru clase mari de performanță. Hoval a echipat noul sediu ÖAMTC cu două astfel de pompe de căldură geotermale. Astfel, pe lângă capacitatea de încălzire necesară, sunt asigurate și siguranța în exploatare și o întreținere simplă.

Pompa de căldură geotermală, Thermalia dual, cu două circuite de răcire separate pentru încălzire, răcire și preparare apă caldă menajeră.

De cele mai multe ori, echipamentele din camera tehnică funcționează alternativ, doar în cazul temperaturile extreme sub-zero grade, rulează ambele în același timp. Totul funcționează complet automat, controlat și monitorizat prin HovalConnect de la managementul facilităților din sediul central ÖAMTC din Viena-Erdberg. "Astfel, putem să ajustăm temperatura anticipativ în sălile de antrenament, în funcție de evenimentele planificate," afirmă Gunter Schabauer.

Datorită fluctuațiilor scăzute ale temperaturii sursei de căldură, pompa de căldură geotermală Thermalia este foarte eficientă în exploatare

AT_St-Poelten_OEAMTC_2022_004

Controlul temperaturii tuturor încăperilor se face fără efort prin încălzire în pardoseală și răcire prin tavan. Pentru a putea utiliza temperatura aproape constantă din interiorul pământului, au fost instalate 24 de sonde de adâncime, fiecare cu o adâncime de 158 de metri. Deși forajul adânc este mai complex în procesul de aprobare și construcție, este rentabil pe termen lung datorită eficienței economice a pompei de căldură geotermale, deoarece necesită mai puțină electricitate în timpul funcționării.

Aceasta se datorează în principal eficienței mai mari datorită temperaturii constante din interiorul pământului, mai ales iarna. Nu există emisii inutile de CO2 sau de zgomot și combustibil. Sistemul de panouri fotovoltaice de pe acoperișul plat acoperă cerințele de electricitate ale bazei, inclusiv ale pompelor de căldură, cu aproape 120 kWp vara.

AT_St-Poelten_OEAMTC_2022_050

Experiența de la sediul din St. Pölten a determinat ÖAMTC să utilizeze soluțiile de sistem geotermale Hoval și în viitoarele proiecte de construcție. Pe lângă raportul bun calitate-preț, inginerii Hoval au convins de asemenea cu o garanție avantajoasă și datorită manoperelor de service și de asistență post-vânzare foarte fiabile.

Un bun raport calitate-preț, garanția completă și un serviciu de asistență clienți profesionist au convins ÖAMTC de fiabilitatea soluției pentru încălzire și răcire cu pompă de căldură geotermală.

"Dorim un persoană de contact competentă pentru toate noile baze," explică domnul Schabauer, "aceasta simplifică efortul pentru managementul nostru de facilități. Și dacă există o problemă, suntem întotdeauna pe mâini bune la Hoval."

Traducere și adaptare după un articol Hoval Austria
Autor
Alexandra Dragoi