Vă gândiți la modernizarea sistemului de încălzire? Aflați mai multe despre cazanele în condensație pe gaz și energia regenerabilă

◄ Inapoi la articole

Energiile ecologice și regenerabile vor asigura aproape întreaga aprovizionare cu energie pe termen lung. Prin urmare, este important să avansăm rapid cu extinderea lor.

Ce sunt energiile regenerabile?

Dacă resursele pentru furnizarea unei forme de energie se regenerează în orizontul de timp uman sau relativ rapid, aceasta este definită ca energie regenerabilă.

Legislația UE privind promovarea surselor regenerabile a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani. În 2009, liderii UE au stabilit obiectivul ca, până în 2020, 20 % din consumul de energie al UE să provină din surse regenerabile de energie. În 2018, s-a stabilit obiectivul ca, până în 2030, 32 % din consumul de energie al UE să provină din surse regenerabile de energie. În iulie 2021, având în vedere noile ambiții ale UE în materie de climă, colegiuitorii au primit propunerea de a revizui obiectivul la 40 % până în 2030. După invadarea Ucrainei de către Rusia și criza energetică ce a urmat, UE a convenit să își reducă rapid dependența de combustibilii fosili ruși înainte de 2030, prin accelerarea tranziției către o energie curată.

Printre statele membre ale UE, cea mai mare pondere a energiei regenerabile în consum a fost în Austria (73%), Suedia (66%), Danemarca (62%), Letonia (53%) şi Portugalia (52%). România se situează pe locul al 7 în UE în ceea ce priveşte ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final.

energie regenerabila

Cum va deveni încălzirea dumneavoastră ecologică dacă veți înlocui cazanul vechi pe gaz?

Clădirile nou construite folosesc, de cele mai multe ori, energii regenerabile sau un cazan pe gaz ecologic. Dar cum rămâne cu sistemele vechi de încălzire din locuințele mai vechi? Dacă doriți să vă modernizați sistemul de încălzire este o decizie importantă să aveți în vedere și energiile regerabile.

Vreți să vă informați temeinic mai întâi? În calitate de partener de încredere, Hoval vă sprijină pe drumul către o încălzire eficientă din punct de vedere energetic și ecologic. Atunci când solucitati o ofertă, veți primi soluții individuale și eficiente, adaptate optim pentru dvs.

 

Energiile ecologice și regenerabile vor asigura aproape întreaga aprovizionare cu energie pe termen lung.

Cum funcționează un echipament pe gaz? O privire asupra tehnologiei

Echipamentele vechi pe gaz sunt considerate, din ce în ce mai mult, ca având un impact negativ asupra mediului înconjurător. Funcționalitatea cazanelor clasice pe gaz este explicată pe scurt mai jos.

Funcțiile de bază ale unui cazan pe gaz sunt identice în ciuda diferitelor modele existente pe piață. Un cazan pe combustibil (lichid sau gaz natural) este folosit pentru a genera energia termică necesară încălzirii locuinței. Arderea generează energie termică transferată apoi în radiatoare sau în sistemul de încălzire prin pardoseală. Camerele sunt încălzite la temperatura dorită prin încălzire centrală. Încălzirea pe gaz este folosită și pentru a genera apă caldă menajeră.

Din păcate, nu numai căldura confortabilă este creată în timpul acestor procese, arderea gazelor produce emisii care includ dioxid de carbon. Ele dăunează climei și  implicit mediului  înconjurător, acesta nu este neapărat și cazul cazanelor moderne în condensație pe gaz, deoarece această formă mai contemporană de încălzire pe gaz este mult mai eficientă din punct de vedere energetic și, prin urmare, mai ecologică decât cazanele clasice pe gaz. Impactul negativ asupra mediului se aplică în special sistemelor vechi de încălzire.

De exemplu, cazanul în condensație UltraGas® 2 de la Hoval este bazat pe prima generație de cazane în condensație UltraGas® - care a folosit tehnologie patentată și testată timp de peste 20 de ani – noul model succesor se mândrește cu un schimbător de căldură Hoval TurboFer®, brevetat pentru o eficiență și mai mare, combinat cu un design futurist, fiind compact și rezistent in exploatare.

Cazanul în condensație pe gaz UltraGas® 2 poate funcționa inclusiv pe biometan și hidrogen, echipat complet pentru tranziția energetică în curs, de la gaz la biometan, și pentru un viitor mai ecologic, alimentat cu hidrogen - stabilind astfel un nou punct de referință pentru proiectele de renovare și construcțiile noi, pentru clădirile multifamiliale, micile spații comerciale, proprietățile de dimensiuni medii, siturile industriale și centralele mari.

ultragas2-230_2022_schnitt_with-gas-types.jpg

Cazanul în condensație pe gaz de la Hoval echipat cu arzătorul Ultraclean, tehnologie cu emisii minime

Sistemul de ardere UltraGas® 2 cuprinde o unitate de preamestec cu ventilator, care controlează puterea și arderea arzatorului  Ultraclean®. Unitatea de premestec produce un reglaj fin,amestec omogen de gaz / aer, care este optimizat pentru arderea ulterioară. Puterea este potrivită (modulată) în funcție de cererea de căldură, folosind viteza de rotație a ventilatorului.Asta înseamnă că arzătorul poate funcționa continuu în sarcină parțială și evită astfel pornirile și opririle dese care consumă cantități import-ante de energie și cresc, prin urmare și nivelul emisiilor.

Mai mult, reducerea vitezei ventilatorului scade consumul de energie și înseamnă că arzătorul funcționează foarte silențios. În arzătorul Ultraclean®, amestecul gaz / aer se aprinde pe suprafața unei țesături metalice și arde ușor, practic fără flacără. Aici, temperatura de ardere este constantă și se încadrează în intervalul optim pentru emisiile poluante ultra-scăzute.

Înlocuirea cazanelor vechi pe gaz: de ce merită trecerea la energie regenerabilă?

Combustibilii fosili precum gazul sau petrolul se numără printre resursele care devin din ce în ce mai rare deoarece nu pot fi regenerate. Prin urmare, pe termen lung, acestea nu mai sunt la zi și este logic să înlocuim vechile sisteme de încălzire și cazanele pe gaz.

Diverse subvenții sunt destinate să vă faciliteze trecerea la sisteme de încălzire ecologice. Protejarea climei este un plus în această ecuație a alegerii pe care o cântăriți atunci când decideți să modernizați sistemul vechi de încălzire.

Casele unifamiliale sau multifamiliale nou construite se axează pe echipamente ecologice

Pe lângă stimulentele financiare, există și alte argumente în favoarea înlocuirii cazanului pe gaz și a trecerii la energii regenerabile sau variante mai ecologice. Există efecte pozitive asupra mediului. Sistemele moderne de încălzire de la Hoval oferă, printre altele, următoarele avantaje:

• Reducerea poluanţilor

• Reducerea costurilor cu energia

• Reducerea consumului

• Impact pozitiv asupra mediului prin utilizarea energiilor regenerabile sau scăderea considerabilă a emisiilor

• Eficiența energetică crește

• Creşterea valorii proprietăţii

• Foarte convenabil datorită digitalizării

Care sunt variantele de înlocuire a cazanelor vechi pe gaz?

biolyt_110_schnitt.jpg

Hoval oferă diverse opțiuni pentru încălzirea caselor unifamiliale și multifamiliale. Pe lângă sistemele de încălzire neutre în CO2, cum ar fi pompele de căldură sau echipamentele de încălzire pe peleți, există și soluții pentru un sistem hibrid.

De exemplu, încălzirea pe gaz este combinată cu o pompă de căldură eficientă sau cu un sistem fotovoltaic. De regulă, aceste sisteme hibride nu numai că respect legislația care vizează reducerea emisiilor, dar sunt și mai ecologice decât încălzirea independentă cu gaz sau combustibil lichid.

Energie solară și gaz: un duo economic și prietenos cu mediul

sistem hibrid gaz panouri solare pompa

Dacă o soluție globală include diferite surse de energie, sunt necesare experiența și know-how-ul unui specialist. Numai atunci este asigurată interacțiunea perfectă a tuturor componentelor.

Cazanul în condensație pe gaz de ultimă generație UltraGas® 2, nu este doar un înlocuitor pentru sistemele de încălzire existente, ci poate fi asociat cu panourile solare termice UltraSol®, ce va funcționa ca un duo ecologic cu rezultate excepționale.

Dacă clădirea este bine izolată, atunci este necesar un schimb regulat de aer, iar aici intră în ecuație sistemul de ventilație rezidențială, HomeVent comfort, un plus tehnologic care completează excelent sistemul. Ventilația controlată a camerelor face viața mai plăcută și realizează economii importante la costurile cu încălzirea.

Energia termică este livrată direct în radiator

solar vs combustibil

Panourile solare termice încălzesc apa caldă menajeră pentru baie sau bucatarie. Ați optat deja pentru o încălzire ecologică? Sau poate că sistemul de încălzire ar trebui modernizat în viitorul apropiat?

Energia termică solară nu oferă doar apă caldă în casă. Este potrivită și pentru încălzire. Dacă există un surplus de energie pe panourile solare, acesta poate fi alimentat direct într-un cazan în condensație pe gaz. Modelele deosebit de mari servesc drept vas de acumulare a energiei, iar UltraGas de la Hoval este unic pe piață în acest sens.

Centrala pe gaz în condensație porneste doar cand afara este foarte frig sau soarele nu are suficientă putere pentru încălzire. Pentru utilizatori, acest lucru aduce un nivel ridicat de confort și un avantaj clar în ceea ce privește protecția climei:

• Apa este încălzită într-un mod ecologic folosind energie regenerabilă.

• Cazanul în condensație pe gaz de la Hoval are un volum mare de apă. Acest lucru elimină necesitatea unei vas de acumulare suplimentar, ceea ce economisește spațiu valoros.

• Bucurați-vă de aer plăcut și sănătos în locuință adăugând sistemul de ventilație rezidențială HomeVentComfort.

Totul dintr-o singură sursă

Hoval oferă clienților săi soluții de sistem ecologice cu garanție funcțională. Avantaj: toate componentele sistemului se potrivesc perfect între ele. Hoval oferă manopere de service pentru toate componentele, de la punere în funcțiune până la mentenanță.

Înlocuirea cazanelor vechi: căldură neutră în CO2 cu peleți

Daca doriti sa inlocuiti cazanul clasica si invechit pe gaz, o combinatie de cazan pe peleti si energie solara este ideală. Proprietarii pentru care este important protecția mediului se bazează pe un sistem neutru în CO2.

Pe măsură ce copacii cresc, ei absorb cantitatea de CO2 pe care cazanul pe peleți o va emite ulterior în timpul funcționării. Sistemul devine și mai ecologic dacă este completat cu panourile solare termice pentru apa de proces. Acest tip de sistem este bazat complet pe energie regenerabilă.

Consumatorii devin independenți de prețurile fluctuante la energie. Materiile prime regenerabile și, mai ales, autohtone sunt folosite pentru a genera energie termică. În funcție de legislatie, componentele sistemului sunt eligibile pentru subvenții (subvenții pentru sistemele solare și/sau biomasă).

Tehnologii pentru viitor: pompe de căldură cu ventilație rezidențială

02_solution_efh_neubau_wp.jpg

Trendul din ultimii ani este ca o casă nouă unifamilială sau multifamilială nouă, să se axează adesea pe energii regenerabile. În plus, se cere adesea, din punct de vedere legislativ, ca energiile regenerabile pentru generarea de energie termică să fie incluse și într-o modernizare a sistemelor vechi de încălzire.

Pompele de căldură aer/apa de la Hoval functionează cu agenti frigorifici naturali. O unitate exterioară cu un nivel de zgomot redus face parte din sistem pentru a extrage căldura din aerul ambiant. Datorită unui design compact care economisește spațiu, pompa de căldură este foarte ușor de instalat.

Echipamentul include și o funcție de răcire. Asigură astfel un climat interior plăcut și sănătos în locuință în special în zilele mai călduroase. În combinație cu un preperator de apă caldă menajeră și cu sistemul de ventilație rezidențială HomeVent, se creează un sistem global eficient, cu un nivel ridicat de protecție a mediului.

Soluție contemporană de la Hoval pentru încălzirea locuinței

Dacă trebuie să înlocuiți cazanul vechi pe gaz, în mod ideal este posibil să treceți la energie 100% regenerabilă. Acest lucru poate însemna un mare câștig pentru valoarea proprietăților, pentru mediu și reducerea costurile anuale cu încălzirea locuinței.

Soluțiile de sistem funcționează fiabil, iar cu un sistem hibrid, combinați avantajele ambelor echipamente, cum ar fi un cazan în condensație și o pompă de căldură, ceea ce înseamnă că puteți încălzi cu eficiență maximă. Acest lucru se reflectă și în costurile anuale la energie.

Hoval oferă clienților săi soluții de sistem ecologice – totul dintr-o singură sursă. Avantaj: toate componentele sistemului se potrivesc perfect între ele.

Autor
Alexandra Dragoi