Modul în care concentrația de CO2 din aerul ambiental influențează performanța și nivelul de confort

◄ Inapoi la articole

Cea mai mare parte a vieții noastre se petrece la interior. O concentrație prea mare de CO2 în aerul ambiental ne afectează gradul de confort și performanța scade. Ventilația modernă a spațiului de locuit aduce, în mod permanent, aer proaspăt la interior.

Subiectul concentrației de CO2 este intens discutat în ultimul timp. În cea mai mare parte este vorba despre încălzirea globală și protejarea mediului înconjurător. În timp ce creșterea emisiilor de CO2 are un pronunțat efect negativ asupra climei, de-a lungul anilor, există CO2 degajat chiar de corpul uman în propria locuință după numai câteva ore petrecute la interior. În sălile de clasă sau birouri, unde există de obicei un număr mai mare de oameni, efectele aerului viciat se observă mai rapid și mai intens, deoarece creșterea dioxidului de carbon are loc cu o viteză mai mare. În acest articol ne-am propus să răspundem la următoarele întrebări: Ce factori influențează concentrația de CO2 din locuință? Ce efecte are calitatea aerului interior asupra sănătății noastre? Și cum putem asigura suficient aer proaspăt la interior?

ventilatie controlata confort

Nivelul de CO2 ca indicator al calității aerului interior

Oamenii din țările industrializate își petrec, de obicei, cea mai mare parte a timpului la interior, acasă, la birou sau în sălile de clasă. Dioxidul de carbon ajunge în aerul ambiental prin respirație. Pentru a ilustra acest lucru: o persoană expiră în jur de 500 de litri de aer pe oră în timp ce este așezată; 15 până la 20 de litri din acesta sunt CO2 pur. În 24 de ore, acest lucru are ca rezultat emisii de dioxid de carbon echivalente cu cele ale unui automobil pe o călătorie de 10 kilometri. Cât de mare este concentrația de CO2 într-un spațiu închis nu este determinată doar de respirație. Depinde în esență de următorii factori:

  • Dimensiunea camerei: cu cât camera este mai mică, cu atât concentrația de CO2 crește mai rapid și atinge valori mai mari.
  • Numărul de persoane: un număr mai mare de persoane înseamnă mai mult dioxid de carbon în aer.
  • Activitatea oamenilor: calitatea aerului este influențată de activitatea persoanelor dintr-o cameră, dacă păstrează liniștea, vorbesc între ei, cântă tare sau fac activitate fizică.
  • Durata utilizării camerei: camera este utilizată pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp?
  • Ventilația: Schimbul de aer din cameră trebuie realizat regulat. Cât de des și pentru cât timp sunt deschise ferestrele? Există un sistem de ventilație rezidențială disponibil?
  • Procese de ardere: Aici contează dacă există un foc deschis în cameră sau dacă persoanele prezente în încăpere fumează.

Interacțiunea acestor factori de influență determină concentrația de dioxid de carbon și alți poluanți din aerul ambiental și este un indicator al calității aerului din spațiile de locuit. Proporția de dioxid de carbon din aer este redată în părți pe milion (în ppm). Până la un conținut de CO2 de 1.000 ppm - așa-numitul număr Pettenkofer - oamenii percep aerul din cameră ca fiind plăcut.

Construcțiile moderne împiedică schimbul de aer

ventilatie rezidentiala aer proaspat

În trecut, clădirile erau mult mai permeabile datorită materialelor de construcție utilizate. Pe de altă parte, clădirile mai noi sunt extrem de bine izolate astfel încât să se piardă cât mai puțină energie termică valoroasă. Dezavantajul: Nu există aproape niciun schimb de aer prin anvelopa clădirii. Construcția modernă, fie cea a caselor private, a clădirilor de birouri sau școli, precum și ferestrele din ce în ce mai bine etanșate, asigură faptul că clădirile noastre devin din ce în ce mai impermeabile. Consecința nedorită: chiar dacă sunt prezenți doar câțiva oameni, aerul din cameră devine rapid viciat.

Calitatea aerului are impact decisiv asupra sănătății

Toată lumea este diferită și percepe calitatea aerului în mod diferit. Dacă concentrația de CO2 depășește limita de 1.000 ppm, până la care este considerată inofensivă din punct de vedere igienic, aceasta poate duce la scăderea performanței, tulburări de concentrare sau dureri de cap. Calitatea slabă a aerului duce la disconfort chiar înainte ca conținutul excesiv de CO2 să fie perceput în mod conștient. Din acest motiv, ar trebui acordată o mare atenție aerului interior sănătos. Fără un sistem de ventilație rezidențială a spațiului de locuit sau cel puțin o ventilație intensivă regulată, calitatea aerului din interior scade rapid și valoarea limită necesară pentru a genera disconfort este atinsă într-un timp scurt - indiferent dacă este în clădiri private sau publice. Cu ajutorul dispozitivelor de măsurare a CO2, valorile reale pot fi determinate relativ ușor, dar nu înlocuiesc măsurile de îmbunătățire necesare, cum ar fi instalarea ventilației rezidențiale care poate asigura permanent un climat interior sănătos.

Aer proaspăt permanent cu ventilația controlată a spațiului de locuit

ventilatie rezidentiala hoval

Pentru mulți dintre noi, există o singură modalitate de a introduce aer proaspăt în interior: deschiderea ferestrelor. Aerisirea regulată încrucișată aduce aer plăcut și proaspăt în cameră, dar și frig în timpul iernii și polen în timpul verii. Sistemul de ventilație rezidențială HomeVent® de la Hoval permite un schimb permanent de aer, chiar și cu ferestrele închise. Contrar miturilor populare, acest  tip de echipament este foarte silențios și funcționează permanent tot timpul anului. Filtrele și tehnologia modernă asigură faptul că nu pătrund la interior potențiali alergeni sau murdărie, polen și insecte. Înainte ca aerul să fie introdus, acesta este preîncălzit și camera rămâne astfel la o temperatură plăcută, mai ales iarna. Ventilația de confort, așa cum se numește și ventilația rezidențială de la Hoval, are un sistem de recuperare a umidității extrem de eficient, care asigură că umiditatea aerului rămâne la o valoare optimă între 40 și 60%. Acest lucru asigură condițiile ideale pentru învățare, muncă și o viață sănătoasă.

Traducere și adaptare după un articol Hoval Austria
Autor
Alexandra Dragoi