Pandemia de COVID-19: ce trebuie să știți când operați un sistem de ventilație rezidențială

◄ Inapoi la articole

Există numeroase teze curente despre virusul SARS-COV-2 și răspândirea acestuia. Hoval vă arată ce ar trebui să luați în considerare, în contextul pandemic, atunci când operați un sistem de ventilație rezidențială, cunoscută și sub denumirea de ventilație de confort.

Recomandări pentru clienții finali

coronavirus

Conform cunoștințelor actuale, virusul SARS-COV-2 se transmite prin contactul interpersonal, aerosoli sub formă de picături mici, care sunt răspândiți atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Aceste picături se aşează pe obiectele şi suprafeţele din jur. Alte persoane se îmbolnăvesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct aerosolii răspândiți de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. 

Deși, în prezent, nu este posibil să stopăm complet aceste posibile contacte, măsurile de igienă riguroase și comunicate, pe scară largă, de către specialiști ajută la încetinirea răspândirii virusului. Spălarea regulată a mâinilor, tusea și strănutul în cot și „distanțarea socială”, adică evitarea în mare măsură a contactului interuman, sunt printre cele mai importante acțiuni pe care le putem realiza pentru aplatizarea curbei infecției.

SARS-COV-2: transmisie aeriană necunoscută în prezent

O transmisie a noului virus corona prin aer nu a fost încă dovedită. Nu contează dacă sunteți afară sau la interior, atât timp cât urmați recomandările și păstrați distanța de minim 1,5m față de persoanele care nu locuiesc în aceeași gospodărie cu dumneavoastră.

Tipul de alimentare cu aer proaspăt este, de asemenea, irelevant pentru transmiterea virusului. Indiferent dacă vă ventilați în mod tradițional încăperea, de mai multe ori pe zi, folosind ventilația prin deschiderea ferestrelor sau dacă asigurați un schimb de aer permanent filtrat cu un sistem de ventilație rezidențială - până în prezent nu există dovezi că virusul este transmis prin aer.

Fluxul de aer natural este, de asemenea, mai puternic decât debitul asigurat prin sistemul de ventilație rezidențială. Un exemplu interesant ilustrează acest lucru: în cazul unei persoane care stă într-o încăpere, 80 m3 de aer se ridică numai prin căldura corpului - prin evacuarea unei ventilații rezidențiale HomeVent, debitul este doar 30 m3 de aer.

Înlocuirea regulată a filtrului, recomandări pentru ventilația rezidențială

homevent-comfort-frt351_1712_offen-pfeile_srgb.png

Ventilația rezidențială schimbă aerul uzat în mod silențios, eficient și igienic, introducând aer proaspăt filtrat și este, prin urmare, o alternativă optimă pentru toți cei care apreciază aerul curat. Mai ales cei care suferă de alergii beneficiază de acest lucru, deoarece filtrul elimină polenul, poluanții, praful fin și sporii fungici din aer. Datorită funcției de recuperare a căldurii, nu se pierde energie termică.

Aerul viciat din încăpere este direcționat afară, în timp ce aerul proaspăt filtrat este eliberat în locuință. Conform cunoștințelor actuale, nu este posibilă transmiterea virusului SARS-COV-2 prin aerul exterior sau prin debitul de aer introdus de echipament. Filtrul utilizat (F7 sau ISO ePM1 50%) oferă o protecție suficientă pentru a reduce orice risc rezidual la minim. Mai mult, poziția ventilatoarelor la exterior creează o suprapresiune pe introducere și o depresiune pe extracție, ceea ce înseamnă că niciodată aerul viciat nu va contamina aerul de introducere.

ventilatie rezidentiala

By-passul de epurare declanșează epurarea aerului viciat pentru un plus de siguranță.

Separarea completă a aerului proaspăt și a aerului viciat pentru schimbătoarele de căldură este asigurată numai grație unui by-pass de epurare funcțional.

Condiția preliminară pentru o funcționare adecvată a by-passului de epurare este o suprapresiune suficientă în aerul de alimentare. O suprapresiune suficientă în aerul de alimentare este obținută prin plasarea corespunzătoare a ventilatoarelor, aspect respectat întocmai de către echipamentul de ventilație rezidențială HomeVent.

Vă rugăm să rețineți următoarele aspecte privind ventilația rezidențială: Nu este necesar să utilizați niveluri mai ridicate de filtrare sau să înlocuiți filtrul mai des decât ați făcut-o până acum, așa cum este prevăzut în recomandările obișnuite de întreținere din fișa tehnică. Filtrele din sistemele de ventilație rezidențială HomeVent de la Hoval nu pot fi curățate - aspirarea cu un aspirator distruge structura filtrului și eficiența acestuia. Prin urmare, indiferent de pandemia de COVID-19, acestea trebuie înlocuite, cel puțin, la fiecare 12 luni. Cel mai bine este să comandați filtrele necesare echipamentului dvs direct de la Hoval, iar acestea vă vor fi livrate prin curier, fără a fi necesară deplasarea sau contactul interpersonal.

Autor
Alexandra Dragoi