Reglementari legate de ErP: Toate informatiile despre eticheta si proiectarea ecologica

In Europa, aproximativ 35% din consumul de energie este utilizat pentru incalzirea imobilelor si producerea apei calde menajere. Din acest motiv a fost adoptata Directiva privind clasa de eficienta energetica (ErP). Aceasta nu doar sustine obiectivele Uniunii Europene privind protectia mediului, prin reglementarea eficientei minime ale sistemelor de incalzire, dar face posibila si compararea nivelelor de eficienta.

Care sunt efectele aplicarii directivei asupra produselor relevante din punct de vedere al energiei?

Incepand cu 26 septembrie 2015, doua etape au fost stabilite in domeniul tehnologiei de incalzire in ceea ce priveste eficienta si designul ecologic. In primul rand, cerintele de proiectare ecologica mai stricte de pana la 400 kW si, in plus fata de acestea, etichetarea consumului de energie pentru echipamentele de incalzire de pana la 70 kW.

Incepand cu 1 Ianuarie 2016, Directiva privind Proiectarea Ecologica (EcoDesign) va stabili gradul minim de eficienta de recuperare de caldura, iar sistemele de ventilatie vor fi echipate cu ventilatoare cu minim trei trepte de turatie sau cu control continuu al turatiei si vor avea un debit de aer de minim 1000 m³/ora, in cazul altor cladiri decat cele rezidentiale. Suplimentar, etichetarea energetica pentru unitatile de ventilatie rezidentiala pana la 1000 m³/ora va deveni obligatorie.